DOLAR 32,6018 0.38%
EURO 34,8026 0.17%
ALTIN 2.499,710,63
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 21099905,95%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Karantina’daki seçmenlerin oy kullanması için, kanun değişikliği yapılmalı”

“Karantina’daki seçmenlerin oy kullanması için, kanun değişikliği yapılmalı”

ABONE OL
9 Ocak 2021 14:51
“Karantina’daki seçmenlerin oy kullanması için, kanun değişikliği yapılmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SEYYAR SANDIKLAR ANCAK KANUN DEĞİŞİKLİKLERİNDEN SONRA KULLANILABİLİR

https://www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Andreev’in ifadesine göre, karantinaya alınanların oy kullanması için Seçim Kanunu’nun yorumlanması yeterli değil. Şu anda seyyar sandıkta oy kullanmanın yalnızca tıbbi belgeler ile kanıtlanan sandığa gidemeyen kalıcı engelli kişiler için sağlandığını açıkladı.

Andreev, seçimlerin meşruiyetinin garanti altına alınması ve halkın seçim sürecine olan güveninin ana önceliklerden biri olarak vurgulanması gerektiğini söyledi.

SEÇİM TARİHİ HENÜZ BELLİ DEĞİL

Parlamentonun görev süresi 26 Mart’ta sona eriyor. Seçimler için olası ilk Pazar günü 28 Mart. Anayasa bunun iki ay sonrasına kadar ertelenmesine izin veriyor, yani seçimler Mayıs ayı sonuna kadarki süre içinde yapılabilir.

Şu ana kadar Covid-19 nedeniyle olağanüstü salgın durumunun neden olduğu zorluklardan dolayı Parlamento seçimlerinin yapılıp yapılmayacağına ve ne zaman yapılacağına dair net bir plan yok.

2021’in başlarında Cumhurbaşkanı Rumen Radev konuyu gündeme getirdi ve bir dizi istişareye başladı. Devlet Başkanının ilk toplantısı sağlık yetkilileriyle yapıldı. Onlardan salgının gelişmesi için bir tahmin ve seçimler için bir plan istedi. Sağlık Bakanı Kostadin Angelov ve toplantıda hazır bulunan diğer sağlık uzmanları, Radev’i önce seçim tarihini belirlemeye çağırdı.

KARANTİNADAKİ SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK

MSK ile yapılan toplantı Cumhurbaşkanının girişimiyle gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca seçim işlerini yürütmek için çeşitli olasılıklar tartışıldı: seçimlerin iki günde yapılması, seçim gününün uzatılması, seyyar sandıkların kurulması ve seyyar sandık seçim komisyonlarının yanı sıra yaşlılar için zaman koridorlarının oluşturulması.

MSK Başkanı, 300’den fazla seçmenin oy kullandığı sandıklarda elektronik makine ile oy kullanılmasını sağlamak için 9 600 elektronik oy kullanma makinesinin tedariki için bir şirketin seçildiğini hatırlatarak, elektronik oylama makinesi ile oylamanın zor olacağını kaydetti.

POSTA YOLUYLA OY KULLANMA

Andreev’in ifadesine göre, posta yoluyla oylama da Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmadan düzenlenemez. Andreev, “Bu, seçmenlerin aktif katılımını, aktif olarak kayıt işlemleri gerçekleştirmelerini ve seçim belgelerini almaları gereken adresleri bildirmelerini gerektirecek. Deneysel uygulamadan bahsettiğimiz zaman bu, sonuçların dikkate alınacağı anlamına gelmez” diye belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.