DOLAR 32,5841 0.13%
EURO 35,0568 0.48%
ALTIN 2.425,750,13
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2090496-3,95%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kardeş sendikalar bir araya geldi

Kardeş sendikalar bir araya geldi

ABONE OL
12 Kasım 2022 11:47
Kardeş sendikalar bir araya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim İş Edirne Şubesi ve Kuzey Makedonya’da bulunan kardeş sendika Eğitim Bilim ve Kültür Bağımsız Sendikası (SONK) Genel Başkanı Edirne’de bir araya geldi. Eğitim Bilim ve Kültür Bağımsız Sendikası, Edirne’de bazı okullar, okul yöneticileri ve ardından Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı’yı ziyaret etti.

Kardeş sendika olan Eğitim İş Edirne Şubesi’ni de ziyaret eden SONK sendikasının yetkilileri burada öğretmenlerin özlük hakları, ekonomik hakları konusunda görüş alışverişinde bulundular.

KARDEŞ SENDİKA SONK, EĞİTİM İŞ EDİRNE ŞUBESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

SONK sendikası ile görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay “Bugün aramızda Kuzey Makedonya’dan Eğitim Bilim ve Kültür Bağımsız Sendikası kısaca SONK. Eğitim alanında faaliyet gösteren sendikanın Genel Başkanı Yakim Nedelkov ve  Genel Başkan Yardımcısı Tafa Amet’i ziyaretimiz geldiler. Bu iş birliği yıllardır süregelen bir iş birliği. Daha önce Nazım Kırcı başkanım kendisi Eğitim İş Genel Merkezi’nde daha önce genel mali sekreter olarak görev yapmıştı. Görev yaptığı zamandan itibariyle o zaman bir ilişkiler kuruldu. Kardeş sendika olarak karşılıklı protokoller ve iyi niyet anlaşmaları imzalandı. O zamandan bu zamana dönem dönem Makedonya’daki kardeş SONK sendikamızdan Edirne’ye Trakya bölgesine ziyaretler yapılıyor. Zaman zaman Edirne’den de gidildiği oldu. Bu işbirliği çerçevesinde biz de Eğitim İş Edirne şubesi olarak yönetimi devraldığımız andan itibaren bu işbirliğini bu görüş alışverişi, bu fikri birlikte yürütme çabası içerisinde olacağız. Ziyaretlerinin amacı şöyle ki eğitim alanında özellikle öğretmenlerin özlük hakları, ekonomik hakları konusunda fikir alışverişi, görüş alışverişinde bulunmak, Avrupa standartlarını veya dünya standartlarını kendilerinden dinlemek veya ortaklaşa yapılabilecek bir şey varsa bunun birlikte projelerde geliştirerek bunları yapmak. Çünkü eğitimin ana unsuru öğretmendir. Öğretmenin özlük hakkı, ekonomik hakları çok önemli. Çünkü öğretmen özlük ve ekonomik olarak ne kadar üst seviyede olursa veya sınıfa derse girerken kafası ne kadar rahat olursa verimi de o şekilde artıyor. Biz de tabii Türk eğitim sistemindeki öğretmenlerin bu anlamda özlük haklarına, ekonomik anlamda Avrupa standartlarında, Dünya standartlarında ve hatta belki de bunların üstüne nasıl çıkarılabilir bununla ilgili görüşmeler yapıyoruz kendileriyle. SONK sendikası geçtiğimiz yakın zamanda kendi ekonomik ve özlük haklarıyla ilgili Makedonya’da ciddi bir eyleme girdiler, ciddi bir irade ortaya koydular. Yaklaşık 17 gün 3 haftaya yakın bir süre iş bırakma eylemi yaptılar. Bunun sonucu olarak bir kazanım elde ettiler. Ve özlük haklarında, ekonomik haklarında ciddi iyileştirmeler aldılar. Biz de Edirne ziyaretlerinde Nazım Başkan’ın kendilerine eşlik etti. Sağ olsun teşekkür ediyoruz. Burada okulları ziyaret ettiler. Okullardaki idarecilere, öğretmenlere veya okul ortamlarını ziyaret ettiler. Sabah İl Milli Eğitim Müdürümüzle de bir randevumuz vardı. Kendisiyle de görüştük bu iş birliği artarak ilişkilerde daha da sıkılaşarak devam edeceğini umuyoruz” dedi.

“KUZEY MAKEDONYA’DA 17 GÜNLÜK GREVLE MAAŞLARA EK ARTIŞ KAZANDIK”

Eğitim Bilim ve Kültür Bağımsız Sendikası Genel Başkanı Yakim Nedelkov da “Çok teşekkür ediyorum Eğitim İş Başkanına ve ekibine. Beraberinde okulları gezdik, gördük. Diğer arkadaşlardan dinledik. Durumun nasıl olduğunu Eğitim İş Sendikası ile iş birliğimizi genel anlamda Kuzey Makedonya  ve Türkiye anlamında beraber devam etmelerini istiyoruz. Eğitim İş Başkanı Murat Bey’in söylediği gibi bizim 17 günlük bir grevimiz vardı. Çünkü haklarımızı aramaya çabaladık ve başardık. Enerji ve enflasyon dolayısıyla bize de o eğitimde çalışanlara büyük bir yansıma oldu. Şu anda Makedonya’da yüzde 20 enflasyon vardı. Geçen sene Eylül ayında maaşlara yüzde 15 ek olarak kazandık. İleriki yıl Ocak Ayı’nda 3.4 artış olacak. Mart Ayı’nda devlet çapında ek olarak maaşlarımız artacak” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.