DOLAR 32,3379 0.17%
EURO 35,1736 -0.04%
ALTIN 2.246,630,15
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2133494-2,46%
Edirne
13°

KAPALI

05:42

İMSAK'A KALAN SÜRE

Karpuz fideleri toprakla buluşturuldu

Karpuz fideleri toprakla buluşturuldu

ABONE OL
24 Mayıs 2023 10:30
Karpuz fideleri toprakla buluşturuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de “Karpuz Üretiminin Artırılması Projesi” kapsamında yüzde 75’i bakanlık hibeli, yüzde 25’i de üretici katkılı olmak üzere Uzunköprü ve Meriç ilçesindeki 50 üreticiye 285 dekar alanda dikilmek üzere toplam 117 bin aşılı karpuz fidesi dağıtıldı. Dağıtımın ardından karpuz fideleri toprakla buluşturulurken, proje kapsamında 2 bin ton karpuz üretiminin gerçekleşmesi bekleniyor.

Edirne’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılında uygulanmaya başlayan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” bu yılda devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Karpuz Üretiminin Artırılması Projesi” projesinin tanıtım, fide dağıtım ve dikim etkinliği Uzunköprü İlçesi’ne bağlı Kavakayazma köyünde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Uzunköprü İlçe Tarım ve Orman İl Müdürü Burak Esen, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut, Kavakayazma köyü muhtarı Selahattin Şahin ve üreticiler katıldı.

TAKEP KAPSAMINDA 8 PROJE UYGULAMAYA KONULDU

Burada proje hakkında bilgi veren Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılında uygulanmaya başlayan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” (TAKEP) kapsamında il genelinde 8 projenin uygulamaya konulduğunu belirterek, bunlardan Damla Sulama Yöntemi İle Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi, Yerli Hibrit Ayçiçeği Tohumu Ekilişlerini Artırma Projesi, İkinci Ürün Ayçiçeği Üretiminin Artırma Projesi, Alternatif Yem Bitkisi Sorgum Ekilişinin Yaygınlaştırılması Projesi ve Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi olmak üzere 5’inin hayata geçirildiğini söyledi.

SIRADA SERA ÖRTÜ MALZEMELERİ VE SUSAM ÜRETİMİNİN ARTIRILMASI PROJESİ VAR

Bugün de TAKEP’in 6’ıncısı olan “Karpuz Üretiminin Artırılması Projesi”ni fide dağıtımı ile hayata geçirdiklerini belirten Bayazıt, “Yakın bir zamanda da Edirne Örtü altı Üretim Alanlarının Revizyon Projesi’sini, hayata geçireceğiz. Bu projemiz ile de ilimizdeki sera alanlarının örtü malzemeleri Bakanlığımız ve İl Özel İdaremiz katkıları ile yüzde 75 hibeli olarak örtü altı üreticilerimize temin edilecektir. Son olarak da Meriç ilçemizde Susam üretimini arttırma projemiz hayata geçirilecektir” dedi.

GEÇEN YIL 28 BİN 500 TON KARPUZ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlimizde geçtiğimiz yıl 6 bin 600 dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını ve 28 bin 500 ton üretim gerçekleştiğini ve “Karpuz Üretiminin Artırılması Projesi” ile ilimiz Karpuz üretim alanı ve üretim miktarının artırılması ile küçük ölçekli bitkisel üretim işletmelerinin gelirlerinin artırılması ve çeşitlendirilmesinin hedeflendiğini belirten Bayazıt, şunları söyledi;

285 DEKAR ALANDA DİKİLMEK ÜZERE 117 BİN FİDE DAĞITILACAK

“Sulama imkânı bulunan arazilerde getirisi daha karlı ürünlerin yetiştirilmesi, Özellikle İlimizin karpuz üretiminde de söz sahibi olan Kavakayazma köyümüz gibi lokal alanlarda üretimin arttırılması ile buralarda güçlü, sürdürülebilir bir pazarın oluşmasını sağlayarak, öncelikle ilimizin ihtiyacı olmak üzere bölgemizin ihtiyacını karşılayabilecek bir üretim üssüne dönüşmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca hayata geçirdiğimiz bu projenin, Bakanlığımızca uygulanmaya başlanan; Kent Tarımı Modeli ile üretim merkezlerini, tüketim merkezlerine yakınlaştırarak şehirde yaşayanların daha kısa zamanda taze ve ucuz sebze/meyveye erişiminin sağlanması, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, nakliyeden kaynaklanan kayıpların azaltılması, yerinde üretim, yerinde tüketim, yerinde istihdam hedefleriyle de örtüşmekte olduğunu belirtmek istiyorum. Projemiz kapsamında bugün Uzunköprü ve Meriç ilçemizde 50 üreticimize 285 dekar alanda dikilmek üzere toplam 117 bin adet aşılı karpuz fidesinin dağıtımı gerçekleştirilecektir. Proje sonucunda 2 bin ton karpuz üretiminin gerçekleşmesi beklenmektedir. 1 milyon 123 bin 200 TL olan proje bedelinin yüzde 25’i olan 280 bin 800 TL çiftçi katkısı, yüzde 75’i olan 842 bin 400 TL Bakanlığımız bütçesinden hibe olarak karşılanmıştır. Projemizin üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından üreticilere karpuz fideleri dağıtıldı, ardından fideler toprakla buluşturuldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.