DOLAR 32,3824 0.18%
EURO 35,0243 -0.2%
ALTIN 2.324,750,24
BIST 9.088,910,10%
BITCOIN 2257774-0,98%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Kayıplarımızın kapatılması için alanlardayız” 

“Kayıplarımızın kapatılması için alanlardayız” 

ABONE OL
5 Mart 2022 12:39
“Kayıplarımızın kapatılması için alanlardayız” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamu çalışanlarının yaşadığı kaybı duyurabilmek için Edirne’ye gelen Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Konfederasyon olarak dikkate alınmamalarının neticesinin ilk ayda yaşanan ciddi kayıplarla ortaya çıktığı konusunda sendika binasında açıklamada bulundu.

Genel Başkan Mehmet Balık “TÜİK rakamlarına göre birinci ayda yüzde 11, bu ayda da yüzde 4.81’lik, Konfederasyonumuzun yaptığı araştırmalara göre, yüzde 91.7 oranında bir kayıp var. Yüzde 30.5 zam yaptığı sırada, konfederasyon olarak araştırmalarımız yüzde 51 civarında zam yapılması yönündeydi. Hiçbir şekilde dikkate almadılar ve ilk iki ayda yine ciddi bir kayıp ile karşı karşıya kaldık. Sadece iki aydaki kayıplarımızın bile kapatılması için alanlardayız” şeklinde sözlerine yer verdi.

“KAYIPLARIMIZIN KAPATILMASI İÇİN ALANLARDAYIZ”

Mehmet Balık “Kamu çalışanlarının iki aylık kaybına bakıldığı zaman TÜİK rakamlarına göre birinci ayda yüzde 11, bu ayda da yüzde 4.81’lik ciddi bir kayıp var enflasyonda hükümetin resmi rakamlarına göre. Konfederasyonumuzun yaptığı araştırmalara göre, yüzde 91.7 oranında bir kayıp var. Sadece gıda enflasyonu bakımından. Yine konfederasyonumuzun yaptığı araştırmaya göre açlık sınırı 5 bin 137 TL. Bu şu demek; bir ailenin sadece gıda gideri, dengeli beslenebilmesi için ihtiyaç duyduğu rakam demek. Ama bugün baktığımızda asgari ücret 4 bin 253 TL. Yani açlık sınırının çok altında kaldı. Yoksulluk sınırı geçen aylarda 15 bin 500, 15 bin 700 diyorduk, o da 16 bin TL’nin üzerine çıktı. Bu 16 bin TL’nin içinde kira var, ulaşım var, sağlık var, beslenme var, çocukların okul masrafları var. Dört kişilik bir ailenin standart, dengeli bir şekilde beslenip ve geçimini sağlayabilmesi için ihtiyaç duyulan rakam 16 bin TL nün üzerinde. Peki 16 bin TL’nin üzerinde maaş alan kamu görevlisi var mı? Otuz yıllık öğretmen sekiz bin lira civarında maaş alıyor. Hemşirelerin daha da düşük. Dolayısıyla kamu çalışanları yaşanan enflasyon karşısında, yoksullukla karşı karşıya. Sadece iki aydaki kayıplarımızın bile kapatılması için alanlardayız. Geçen yıl Ağustos’ta başlayan ve hızla tırmanan bir fiyat değişim endeksi var” dedi.

“BİZİ DİKKATE ALMADILAR İKİ AYDA CİDDİ KAYIPLAR YAŞADIK”

Hükümetin yüzde 30.5’lik zammı öncesi Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak yüzde 51 zam yapılması taleplerinde bulunduklarını ancak dikkate alınmamalarının sonuçlarının görüldüğünü dile getiren Balık, “Memur-Sen hükümet ile yüzde 5+7 ye anlaşmıştı ama Ocak ayı geldiği zaman yüzde 5’in hiçbir karşılığı olmadığı görüldü ve hükümet yüzde 30.5’lik kamu çalışanlarında bir zam yapmak durumunda kaldı. Yüzde 30.5 zam yaptığı sırada, konfederasyon olarak araştırmalarımız yüzde 51 civarında zam yapılması yönündeydi. Hiçbir şekilde dikkate almadılar ve ilk iki ayda yine ciddi bir kayıp ile karşı karşıya kaldık. Biz de bunu kamuoyu ile halka paylaşmak ve içinde bulunduğumuz durumu anlatabilmek için yollara düştük. Birincisini Isparta’da yaptık, ikincisini de Edirne’de yapacağız. Bu, her hafta bir ilde olacak şekilde devam edecek. Biz rakamları açıklıyoruz daha kürsüden inmeden rakamlar değişmiş oluyor. Enflasyon farkının her ay maaşlara yansıtılması gerektiği hakkındaki soruya istinaden: Akaryakıtta eşel mobil sistemi deniyor ya. Akaryakıtın dünya piyasasına göre arttığı zaman, her ay günlük olarak dolar fiyatı artınca akaryakıta yansıtıyorlar. Peki o zaman enflasyon fiyatı arttığı anda neden memurun maaşına yansımasın?” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.