DOLAR 32,3416 0.24%
EURO 35,1676 0.01%
ALTIN 2.304,371,19
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22930322,70%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KDV’nin düşürülmesine karşılar

KDV’nin düşürülmesine karşılar

ABONE OL
9 Kasım 2020 16:44
KDV’nin düşürülmesine karşılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Perakende zincirleri Bulgaristan’da koronavirüs (COVID-19) salgınından etkilenen işletmelerin devlet tarafından uygun ve etkili araçlarla desteklenmesi gerektiğine inanıyor, ancak aynı zamanda gıda satışı yapan ve bazıları taze hazırlanmış yiyecekleri eve teslim de eden tüccarları dezavantajlı duruma getirmesi nedeniyle daha düşük KVD oranı uygulanması fikrinden memnun değiller.

Bir müşteri akşam yemeğini bir süpermarketin sıcak yemek vitrininden satın alırsa veya oradan sipariş ederse, KDV oranı % 20 olacak, bir restorandan sipariş ederse ise % 9 olacak.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, “Gerçekte tüccar ve restoran aynı hizmeti yerine getirecek, ancak farklı oranlı vergiye tabi tutulacak ve bu da vergilendirmenin ana ilkelerinden biri olan tarafsızlık kuralını ihlal ediyor” denildi.

Çoğu AB ülkesinde gıda tüketimi farklı vergi oranlarına tabidir.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bulgaristan’daki en büyük gıda perakendecilerini birleştiren Modern Ticaret Derneği, faydaların farklı vergi oranlarının yol açtığı negatiflerinden önemli ölçüde daha küçük olduğuna inandığımız için gıdalarda farklılaştırılmış vergi oranları uygulanmasında asla ısrar etmedi. Her şeyden önce kayıt dışı ekonomi oranının yüksek olduğu ve vergi ödemekten kaçınma ve vergi sahtekarlığı eğilimi olan Bulgaristan gibi ülkelerde farklı vergi oranları, devlet bütçe gelirleri için yüksek bir risk oluşturur ve mali istikrar, iş ortamı ve ekonomik kalkınma için temel oluşturur”.

Perakende zincirlerine göre, sabit bir KDV oranının aksine farklılaştırılmış vergi oranları bazı malları, hizmetleri ve işletmeleri ayrıcalıklı bir konuma, diğerlerini de cezalandırıcı bir konuma getirir.

Açıklama şöyle devam etti: “Her bir emsal, daha önce gördüğümüz gibi, yeni ve yeni ayrıcalıklı mal ve hizmetler için bir çığ gibi ek taleplere yol açar. Restoranlar mı yoksa eğitim hizmetleri mi daha önemli? İlaçlar mı yoksa yiyecekler mi daha önemli? Hangi yiyecekler, hangi ilaçlar, hangi hizmetler daha önemli? Bunlar, sosyal sermayenin büyük bir bölümünü toplum için verimsiz bir yönde ziyan edebilecek ve iş dünyası için büyük belirsizlik yaratabilecek zor konular”.

Derneğe göre önerilen değişikliğin amacı, koronavirüs krizinin neden olduğu önemli kayıplar nedeniyle restoran işletmecilerinin işini kolaylaştırmaksa, o zaman KDV oranı uygun bir araç değil.

Açıklama şöyle bitiyor: “Restoranların ve personelinin desteklenmesi gerektiğine dair kamuoyunda uzlaşma olursa, bu, mali, ekonomik ve sosyal istikrara zarar vermeyecek diğer uygun geçici tedbirlerle tamamlanabilen 60/40 tedbiri gibi diğer araçlarla daha başarılı bir şekilde yapılabilir”.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.