DOLAR 32,3279 0.23%
EURO 35,0528 -0.24%
ALTIN 2.281,920,21
BIST 8.971,341,87%
BITCOIN 22839181,30%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kedi ve köpekler kimliklendirilecek

Kedi ve köpekler kimliklendirilecek

ABONE OL
31 Mart 2021 12:40
Kedi ve köpekler kimliklendirilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde yürütülen çalışmayla sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi uygulamasına geçilecek. Bu kapsamda Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası arasında protokol imzalandı.

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ve Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır imzaladığı protokol çerçevesinde, sahipli köpeklerin bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yılından itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınması zorunlu olacak.

Mikroçip uygulaması, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan veteriner hekimler veya onların gözetiminde veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri marifetiyle yapılabileceği gibi, imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da yapılabilecek.

BAŞTA KUDUZ HASTALIĞI OLMAK ÜZERE HAYVAN HASTALIKLARIYLA ETKİN BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDİLECEK

Protokolle kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibiyle başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıklarıyla daha etkin mücadele etmek amacıyla bu hayvanların kimliklendirilerek elektronik ortamda kayıt altına alınması amaçlanıyor.

Bu imzalanan protokolle birlikte; Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecek.

HAYVANLAR PASAPORTLANARAK, VERİ TABANINA KAYDEDİLECEK

Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak. Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak. Resmi veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek.

EL TERMİNALİ İLE SOKAĞA TERKEDİLEN HAYVANLARIN SAHİPLERİ BULUNACAK

Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak. Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanacak, el terminali aracılığı ile okunabilecek, bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminali ile okunarak sahibi tespit edilebilecek.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.