DOLAR 32,5816 0.28%
EURO 34,7341 -0.09%
ALTIN 2.499,380,62
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20275871,48%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kent Konseyi’nden tabela eleştirisi

Kent Konseyi’nden tabela eleştirisi

ABONE OL
15 Ekim 2021 10:45
Kent Konseyi’nden tabela eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 16-17 Ekim tarihleri arasında ‘iklim krizi’ temasıyla Edirne’de toplanacağını söyledi. Gökerküçük ayrıca, Selimiye Meydan Projesi’nin bilgilendirici tabelasının Selimiye’nin görüntüsünü engellediğini ve yerinin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Edirne’ye gelen misafirler Eski Cami tarafından baktığında minareden çok o tabelayı görüyor” dedi.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 16-17 Ekim 27. Olağan Genel Kurulu için ev sahipliği yapacak Edirne Kent Konseyi, kurul öncesi kendi binalarında programla alakalı basın açıklamasında bulundu.

Açıklamaya Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Ziya Gökerküçük, Edirne Kent Konseyi Genel Sekreter Arif Kuday, Yürütme Kurulu Üyeleri İsmail Demiray, Murat Bulur ve Nihat Çolak katıldı. Eski Elektrik Fabrikası’nda düzenlenecek genel kurulda 6 masa hazırlanacak ve yaşanılan iklim krizi masaya yatırılacak. Çıkacak sonuç ise Pazar günü kamuoyuna duyurulacak.

“EDİRNE TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ PLATFORMU’NU AĞIRLAYACAK”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 2011 yılında oluşturulduğunu belirterek, “Ülkedeki bütün Kent konseyleri arasında dayanışma sağlansın, birliktelik sağlansın, deneyim paylaşımı yapılsın diye. Biz sürekli bunların konuşuyorduk Edirne olarak gittik hepsine katıldık. Ve en sonunda da biz de ağırlama görevini üstlenelim dedik. Daha önce de bunu hiç üstlenemedik doğal olarak. Ama son yıllarda daha iyi işler kurduk kentin yönetenleriyle. Ve dolayısıyla böyle bir görevi üzerimize aldık. 27.toplantı oluyor bu Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun. Ortalama her yıl 2 defa yapmaya çalışırız bunu ülkenin değişik yerlerinde. 16-17 Ekim 2021 yani bu hafta sonu Cumartesi Pazar günü yapacağız toplantımızı. Toplantımızın maliyetini tabi ki Ev sahipleri Kent Konseyimizle ile beraber belediyemiz sağlıyor. Program kısaca Cumartesi günü sabah kayıt kabul yapacağız ondan sonra açılış konuşmaları ve dönem sözcüğünün devir teslimi var. Büyük ihtimal açılışa katılacak olan kurumları davetiyeleri verdik belediye başkanının kesin katılacağını biliyoruz. Umarız Valimiz de katılır veya diğer kurum müdürleri de katılır” dedi.

“6 MASADA İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİNİ TARTIŞACAĞIZ”

Dünya ve Türkiye için çok önemli bir konu olan iklim krizine değineceklerini belirten Gökerküçük, “Türkiye’de imzayı attı artık dünyadaki İklim Değişikliği Anlaşması’na. Konumuz iklim kriz. 3 konuşmacı arkadaşımız olacak bunlar Namık Kemal Üniversitesi’nden Halim Orhan, Trakya Üniversitesi’nden Mahmut Güler ve iklim krizinin denizlere etkisini açıklayan Levent Artüs arkadaşımız. Biliyorsunuz ulusal basında sık sık demeçleri yayınlanıyor görüşleri yayınlanıyor. Onlar bir saat konuştuktan sonra 20’şer dakika, kentin bileşenleri ve Platform olarak katılan arkadaşlarımızı 6 masaya ayıracağız. Bu 6 masa iklim krizi ile kaynaklı olarak kaynaklarımızı ve su kaynaklarımızı tartışacağız, toprak ve tarımsal alanlar tartışacağız, gıda güvenliğini tartışacağı iklim krizinin havaya etkisini tartışacağız. İklim krizinden sonra bildiğiniz gibi bir hukuk değişti ne yazık ki. Hukukçularımız yeni yeni maddeleri öğrendi. Bir de iklim krizi hukuk diye bir masa tertip olacak. Yine öğlenden önce masadan çıkan raporlar konuşmalar bunları toparlayan bir sonuç bildirisi hazırlayacağız” dedi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN KAYNAKLI AFET OLAYLARI YAŞANIYOR”

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Nihat Çolak da iklim analizinin hem Türkiye hem de dünya için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “İklim değişikliğinden kaynaklı birçok afet olayları yaşanıyor. Bu doğal olayları birçok yerde afete dönüşüyor. Bunların sonuçlarını yaşıyoruz, kentlerde de sonuçlarını yaşıyoruz sellerle taşkınlarla. Kırsal alanlarda tarım alanlarında sonuçlarını yaşamaya başladık. O yüzden çok önem verdiğimiz bir konu.  Bu yaptığımız etkinlikte toplantıda Türk Mühendisleri Mimar Odaları Birliği’nden arkadaşlarımızda var.  Yine çevre hukuku üzerine Edirne Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Coşkun Molla’da arkadaşımız da burada. Bunun bilimsel ve teknik boyutları ile ele alacağız. Ortaya çıkacak olan sonuç bildirgesiyle de bu önemli sürece katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

“SELİMİYE MEYDANI 20 OCAK’TA BİTMESİ GEREKİYOR, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Edirne Selimiye Meydanı Çevre Düzenlemesi projesi hakkında değerlendirmede bulunan Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük “Projenin 130 gün de bitirilmesi planlanıyor. 9-10 Eylül arası alındı, bu da demektir ki 20 Ocak’ta bitmesi lazım.  Biz şimdi onu takip edeceğiz. Çünkü kar yağdı buz oldu diye erteleyebilirler, para yetmedi falan onlar olmaması lazım. Bir diğeri de gerçekten belediyenin onayladığı 3 tane toplantı yapmıştık Kent Konseyi olarak.  Uygulanan proje acaba o mu? Umarız düzgün bir şey olur. Tabii bir de hepimizin rahatsızlığı var. Kocaman bir tabela konulmuş oraya, umarız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onu oradan kaldırır. Çünkü şu an 130 gün inşaat sürecekse 130 gün silueti bozacak orası. Çare bulunabilir, yeri değiştirilebilir. Hele ki Edirne’ye gelen misafirler Eski Cami tarafından baktığında minareden çok o tabelayı görüyor. Gerek yok bir resmi kurumun öyle kendini reklam etmesine gerek yok” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.