DOLAR 32,6037 0.24%
EURO 34,7851 0.28%
ALTIN 2.419,69-0,53
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21693320,92%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Keşan Belediye Meclisi toplandı

Keşan Belediye Meclisi toplandı

ABONE OL
7 Nisan 2023 12:49
Keşan Belediye Meclisi toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keşan Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağan Toplantısı dün gerçekleştirildi.

Saat 15.00’te başlayan toplantı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi ve Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantıyı; AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan, CHP İlçe Başkanı  Saner Özdilek de takip etti.

Toplantıda Meclis Üyeleri; Olcay Soran, Volkan Erkan, Müslim Çekiç, Mithat Bulut mazeretleri nedeniyle izinli sayıldı.

Toplantı öncesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yol süpürge aracı alımı için tahsis edilen 2 milyon 150 bin TL hibenin kabulü için Belediye Başkana Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi maddesi gündeme ilave edildi.

Toplantıda ilk olarak; “İlçemiz mücavir alanlarımızdan Erikli sahilinde Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün Erikli Sahili İçme Suyu Terfi ve Şehir Şebeke Hattı Yapım İşi kapsamında bozulan yol ve kaldırımlarında gerekli yenileme çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

  1. a) Bu kapsamda Erikli mücavir alanımızda Erikli Sahili İçme Suyu Terfi ve Şehir Şebeke Hattı Yapım İşi kapsamında bozulan yolların tamiratlarının yapılması ve Yalı Caddesinin yeniden düzenlemesi için 20.000.000,00 TL. (Yirmi Milyon Türk Lirası) ana para ve İller Bankası’nın (İlbank A.Ş.) uygulayacağı faiz tutarı ile 24/36 ay vadeli kredi kullanılması için  Belediye Başkanı Sayın Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi,
    b) Mevcut başvurumuzun karşılanmaması halinde 20.000.000,00 TL (Yirmi Milyon Türk Lirası) ana para ve işlem yapacak olan bankanın uygulayacağı faiz tutarı ile kamu yada özel bir bankadan 24/36 ay vadeli kredi kullanılması ve İller Bankası’ndan (İlbank A.Ş.) ana para ile hesaplanacak faiz tutarı kadar teminat mektubu alınması için Belediye Başkanı Sayın Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi hususlarının Meclisçe görüşülmesidir.” maddesi görüşüldü.

“MECLİSİMİZ UYUMLU ÇALIŞSAYDI MÜCAVİR ALANLARIMIZ DAHA DA GELİŞTİRDİ”

Madde hakkında Fen İşleri Müdürü Erdi Kılıç’ın bilgilendirmesinin ardından söz alan Mustafa Helvacıoğlu, mücavir alanlarda nüfusun yaz boyunca Keşan nüfusunun 4 katına çıktığını belirterek, “65 bin kişilik bütçe ile 300 bin nüfusa hizmet etmek için çaba sarf ediyoruz. Erikli, Yayla ve Danişment’in sorunlarını öteleyemeyiz. Göreve geldiğimizde mücavir alanlarımızın büyük sorunları vardı. 2 görevli zabıta ve 4 temizlik personeli ile hizmet edildiği günleri hatırlıyorum. Bu dönemde her birimden personel var. Erikli ve Yayla’da kurduğumuz 2 hizmet şubesi ile en az 50 kişiyle hizmet ediyoruz. Sahilleri alalım, halkımıza açalım dedik, Meclisimiz sayesinde MUÇEV’e kaptırdık. Kooperatifimiz ile yönetilen 30 yıllık sisteme son verdik. Kendilerine hizmetlerinden ötürü teşekkür ederiz. Gayretlerimiz üst düzeyde. Mücavir alanlarımızın sorunları hiç bitmedi. En önemlisi deprem sorunu. Bunu kimse dile getirmiyor. Deprem kapımızda. Keşan’da bir hissedilen Erikli’de, Enez’de 4-5 kat daha fazla hissedilecek. Danişment’in durumu çok vahim. Uzmanlar şiddetin büyük olacağını değerlendiriyor. Analiz çalışmaları için düğmeye bastık. Erikli en önemli sorunu suydu. Su yoktu. Meclisimiz ‘3 yıl vadeli olsun’ dedi, sonra 5 yıla çıkardık. Keşke altyapı çalışmaları nedeniyle 20-30 yıl vade ile alsaydık. Bunu başaramadık. Bir zıtlaşma, ‘3 yıl mı, 5 yıl mı?’ olsun tartışması bizi bugünlere getirdi. 58 milyonluk kredi ile Eriklimizi içme suyuna kavuşturduk. Bu önemli projeyi yaparken, sakinlerimizin desteğini aldık. Erikli’de kanalizasyon ve Yayla’da su konusunda katılımda büyük başarı sağlanmış. Erikli’deki hazine ve belediyemiz arasında devam eden mülkiyet davasını hasiyetle takip ediyoruz. Komisyon kurmak istedik. Geçen hafta tartışma konusu oldu, meclisimiz reddetti. Başkanlık yetkimi kullanarak bu davayı başarıyla takip edeceğiz. 85 yılında hazırlanan koruma amaçlı imar planları dönemimizde düzenleniyor. Ayrıca yaklaşık 200 milyon TL arıtma için bütçe ayırmamız lazım. 60 milyon tutarında kanalizasyon tutarı var. Terfi merkezi ve deniz deşarjı da 40 milyon tutuyor. Toplamda 300 milyon TL’lik bütçeye ihtiyacı var. Bunu Çevre Bakanlığımızın destekleriyle yapmak zorundayız. Ya kendimiz destek vereceğiz ya da devlet destekli projeler olacak. Belediye bütçesinden olamayacağını herkes kabul edecektir. Yayla’da arıtma ve liman sorunu var. 2016 yılında faaliyete giren ve daha 10 yıl olmadan işlevini yetiren arıtma sistemimiz var. 10 yıl olmadan bitmiş. Danişmentte 50 milyon TL’lik yatırıma ihtiyaç var. Şu anda ekiplerimiz projeleri hazırlıyor. Sistem oturma aşamasında. Canla başla çalışmamız lazım. Meclisimiz uyumlu çalışsaydı mücavir alanlarımız daha da geliştirdi.” dedi.

“ÇUKURLARIMIZI HAFRİYATLA DOLDURMAK BİZ YAKIŞMAZ”

Erikli’deki su sorununu çözüme kavuştururken 32 kilometrelik yolun bozulduğunu ifade eden Helvacıoğlu, “Bozulan yolların yapılması gerek. Yolları asfalt yaparsak 120 milyon TL, taş olarak yaparsak 80 milyon TL lazım. Bu sıfır yol yapmamız halinde. Yarısını tamir etmemiz halinde ise 40 milyon TL gider bekliyor. Yarısını tamir edelim düşüncesiyle 20 milyon TL kredi almak için gündeme getirdik. Yaz geliyor. Çukurlarımızı hafriyatla doldurmak biz yakışmaz.”

Grup başkanlarının görüş bildirmesinin ardından madde oy birliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısı “İlçemiz eski itfaiye binamızın bulunduğu alanda Keşan Belediyesi Kapalı Giyim Pazarı, Katlı Otopark ve Gençlik Merkezi binası yapımı için, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce hazırlanan uygulama projesinin finansmanında kullanılmak üzere;

Mülkiyeti Belediyemize ait olan Yukarı Zaferiye Mah. 1310 ada 3 ve 4 parselde kayıtlı toplam 21.849,48 m² arsanın 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale usulü ile satılması yetkisinin Belediye Encümene verilmesi hususunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanmasıdır.” ve “İlçemiz Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksinin üzerinin kapatılması için, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce hazırlanan uygulama projesinin finansmanında kullanılmak üzere; Mülkiyeti belediyemize ait olan İstasyon Mahallesi ( Tapu Kaydı Merkez Mahallesi )  100 ada 81 parselde kayıtlı 10.193,74 m² arsanın ( imar planında konut dışı kentsel çalışma alanında kalan) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale usulü ile satılması yetkisinin Belediye Encümene verilmesi hususunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanmasıdır.” Maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

“PROJE ÜRETMİYORSANIZ, KAYNAK ÜRETMEMİZE ENGEL OLUYORSUNUZ”

Madde hakkında bilgi veren Helvacıoğlu, Keşan’ın pazaryeri sorununa dikkat çekerek, “Hüseyin Yazır başkanımızdan sonra bu sorun çözülememiş. Pazaryeri yapacağız demişiz, yapmışız. Kapalı pazaryeri demişiz açık pazaryeri olarak işlem yapmışız. Yani üstü açık pazaryeri.  Halkımıza kapalı pazaryeri diye çıkmışız, projenin üstünde açık pazaryeri yazıyor. Kapalı pazaryeri defalarca konuştuk. Karlı havada çay dağıttım. Göreve geldik, ‘Yapalım’ dedik, ‘üstünü kapatalım’ dedik. Proje de hazırladık. Feridun Bey ‘Projeler hazır değil’ diyor. Projeler hazır, izin versinler bugün yarın sabah ihaleye çıkmazsak, Keşan halkından özür dileyeceğim. Projemizi hayata geçirmek için meclisimizin onayını istedik, borç ödemek değil, Keşan’a fayda sağlayacak yatırım kazandırmak için finansman arıyoruz dedik. 2004 yılından bu yana 94 mülk, arsa satmışız. Yatırım ve hizmet üretmek için değil borç ödemek için satmışız. Bizim arsamız varsa daha değerlenecek başka şey yapalım. Paraya çeviriyor, daha büyük bir mülk yapıyoruz. Bu meclis çivi satmadı, satmasında. Ama ‘Onun yerine bunu yapıyoruz’ diyoruz. Konuşulan arsa göreve geldiğimiz ay direkten dönmüş, satışa çıkmış. Tek tek arsalar gelmemiş geçmiş dönemde, encümene gelmiş ’27 tane konut satalım, 30 dükkan satalım’.  Encümen sıkıştıkça satmış. Bir avuç yer kaldı. Sahip çıkalım ama o tarla iş yapmayacaksa yerine iş yapacak otopark yapalım, pazaryerinin üstünü kapatalım. Vatandaşımızın da isteği bu. Proje üretmekten vazgeçmişler. Proje üretmiyorsanız, kaynak üretin diyoruz ona da engel oluyorsunuz. Göreve geldiğimden beri parti lafı ağzımdan çıkmadı. Derdimiz Keşan.” şeklinde konuştu.

“BU BİR FACİA”

Geçmiş dönemde kapalı pazaryeri yapılacağı yönünde sunumlar yapıldığını kaydeden Mustafa Helvacıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Projenin üzerinde açık pazaryeri yazıyor. Üstünü kapatalım istedik. İller Bankası’ndan bu bina için 26 milyon TL kredi alınmış. Dönemimizde 7 taksiti bitti. Sayın Müezzinoğlu Bakanımıza teşekkür ederiz, o dönemde Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile el ele tutuşmuşlar. Kredi ödemek için mülkler satmışız. Krediye faiz ödemişiz, faiz öderken mülk satmışız. Bu bir facia. Böyle bir şey olamaz. Geçmiş dönemde 94 mülk satmışız, bugün bin konut ediyor. Keşan’ın 5 yıllık bütçesi. O arsaları yatırıma dönüştürelim diyoruz. O arsalar çöpe gitmeyecek. Siyaset bu çoğunluk diye Keşan’ı geriye götürüyoruz. İşte projeler. ‘Resim çizdiriyor’ diyorsunuz. Onay verin yapalım. O dönem Keşan’ın en büyük emlakçısı bu kadar mülk satmamıştır. Belediye en büyük emlakçı olmuş. Pazarcı esnafımız için 1-2 yer satılsa, bunlar yapılsa ne olur? Bunları pazarcı kardeşlerimize çok mu görüyorsunuz? Sizin yarım kalan işinizle uğraşıyoruz. ‘Kredi al yap’ diyecekler. Sadece kredi ile bu işler olmaz. Belediye neden imar planlarında arsa üretir? Vatandaşına hizmet etmek için. Arsayı satalım parasıyla ‘Otopark yapalım, pazaryerinin üstünü kapalım’ diyoruz. 7 yıl olmuş bu pazaryerine geçeli, sokaktaki pazarcını nasıl düşünmezsin? Gıda pazarının üstünü kapatalım, sokaktaki bizim esnafımız değil mi? Bir olay olsa itfaiye, ambulans girebilir mi pazar kurulan sokaklara? Bir şey olsa hesap veremeyiz vatandaşa. Sokaktaki pazarı nasıl düşünmüyorsunuz? Burasının üstünü kapattığımızda sokaktaki esnafımız ne olacak cevabını versinler. Yeni bir pazaryeri düşünüyoruz. Bunu düşünürken otopark ihtiyacımız zaten var. Yeni pazaryeri yapana kadar eski itfaiye alanına bu projeyi yapalım. Devletimiz de 15 milyon TL hibe verecek. Bunu daha öncede getirdik. Gelin bunu yapalım. Mülkü paraya çevirelim, bunu yapalım. Giyim pazaryerini geçici buraya taşıyalım. Sokaktakiler kurtulsun. Hem otopark ihtiyacını karşılayalım hem de sokaktaki pazarcı esnafımıza geçici çözüm bulalım. Keşan büyüyor. Aklın yolu bir. Keşan’da pazaryerine büyük yer yok. Bir gün gideceğiz. 27 dönümlük alan. Çok kıymetli bir alan olacak. Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksinin de üzerini kapatalım. Yeni pazaryerimizi de yaptığımızda herkesin hoşuna gidecek. Bereketi de olacak. Buraya giremiyoruz. Trafik sorun, kalırdım yapamıyoruz pazaryeri göbekte. Keşan’a yakışmıyor bu pazaryeri. Keşke 2 kat otopark yapmadan alta giyim, üste gıda pazarını alsaydık. Çözüm basitti. Şimdi yağmur yağıyor, Helvacıoğlu sorumlu. Bana çözüm bulun ikisini beraber yapalım. Ben de dahil bu meclis sorumlu. Tek başıma hareket edemiyorum. Çok amaçlı pazaryeri kompleksinin de üstünü kapatalım, pazar olarak kullanalım, etkinlik alanı olarak kullanalım. Köklü çözüm lazım. Olması gereken bir planlamaydı. Keşan’ı geliştirmemiz lazım. 2 arsanın satışını bunları yapmak için istiyoruz. Cumhur ittifakı olarak Bunu halkımız ve pazarcımız adına talep ediyoruz.”

“SAMİMİ OLUN LÜTFEN”

Grup sözlerinin ardından yeniden söz alan Helvacıoğlu, şöyle dedi: “94 mülk satarken bunları konuşmamışsınız. 40 milyon kredi almaya ne gerek var? İmkan varken neden Keşan’ı borçlandırıyorsun? Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksini yaparken 26 milyon kredi almışsın, 7 milyon faiz ödemişsin, onu öderken de 94 mülkün 33’ünü buraya satmışsın. Buranın faizini öderken bile mülk satılmış. Samimi olun lütfen. İller Bankası’nda 40 milyon kredi hakkım var. Kaldırma AVM yapmışsınız. Bu binayla övünmeyin. Ben böyle bir bina yapmam. Şehrin en kıymetli bölgesinde en kıymetsiz iş. Köy garajını getirdik de kıymetlendi biraz. Her şey kredi ile olmaz. Batıracak mısınız bu belediyeyi? CHP’li meclis üyelerine yetki veriyorum, söz konusu arsalara konut yapsınlar, satsınlar buranın üstünü kapatsınlar, açılışa da Kılıçdaroğlu gelsin ben de istifa edeceğim. Krediniz varken kredi çekip işyerinizi batırır mısınız? Doğruları anlatıyorum.”

“TRAKYA BELEDİYELER BİRLİĞİNE ÖDEDİĞİMİZ PARA İLE 6 SEMT SAHASI YAPTIK”

Daha sonra ayrı ayrı yapılan oylamalarda 2 madde de oy çokluğu ile reddedildi.

Meclis toplantısı; belediyenin Trakya Belediyeler Birliği üyelinin sonlandırılması hususunun görüşülmesiyle devam etti.

Söz konusu maddenin daha önce de meclise getirildiğini söyleyen Mustafa Helvacıoğlu, “İçim acıyor. Keşanlının parası boşa gidiyor. 2009 yılından beri 2,5 milyon TL ödemişiz. Trakya Belediyeler Birliği bir dahaki mecliste ‘Keşan’a bunları yaptık’ diye beyanda bulunsun. 2,5 milyon TL’ye Keşanlı gençlerimize 6 semt sahası yaptık. Birliğe ödediğimiz paraların karşılığında bir destek olmamıştır. Sırf bize muhalefet olsun diye çıkmıyoruz. Edirne, İpsala, Enez Belediyeleri birlikten çıktı. Onlar çıkıyor siz bizi neden çıkartmıyorsunuz? Masrafa sokalım Keşan Belediyesi’ni, Mustafa Helvacıoğlu’nu. Neden çıkmıyoruz? Keşan için ne yaptığını söyleyin? Ne yapıyor bu birlik? Cevap yok.”

Daha sonra yapılan oylamada madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Meclis daha sonra 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 33. maddesi gereğince 1 yıl süre ile görev yapmak üzere Encümen Üye seçimini yaptı. Yapılan seçim sonucunda encümen üyeliklerine Aladdin Öztürk ve Süleyman Gürsel Paçaman getirildi.

Meclis toplantısı Plan Bütçe Komisyonunun seçimi ile sürdü. Yapılan oylama sonucunda komisyona; Yakup Balcı, Nehir Gergin, Olcay Soran, Aladdin Öztürk, Zafer Topçu seçildi.

Toplantıda yapılan oylama sonucu İmar Komisyonuna da Mehmet Selim Aras, Şafak Uslu, Özlem Uybaş, Erhan Engin, Coşkun Lofçalı seçildi.

Mecliste yapılan oylama sonucu Ulaşım Komisyonu’na; Barbaros Tokgöz, Müslim Çekiç, Banu Saygı, Feridun Tümer ve Hakan Güre seçildi.

Toplantının devamında; İsim Belirleme Komisyonu’na; Tarık Uysal, Barbaros Tokgöz, Yüksel Alioğlu, Aladdin Öztürk, Coşkun Lofçalı, İçkili Yerler Komisyonu’na ise Tarık Uysal, Nehir Gergin, İsmail Özcan, Olcay Soran ve Hakan Gürel seçildi.

Seçimlerin ardından Denetim Komisyonu raporuyla ilgili Mali Hizmetler Müdürü Hasan Balcı tarafından Meclis bilgilendirildi.

Meclis’te daha sonra Belediyenin 2022 yılına ait Faaliyet Raporu maddesi ele alındı.

Bu maddede usul gereği Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yönetme görevini Meclis 1. Başkan Vekili Yüksel Alioğlu’na devretti.

Keşan Belediyesi’nin 2022 yılı Faaliyet Raporu oybirliği ile kabul edildi.

Bu madde sonrası Helvacıoğlu, Alioğlu’ndan Meclis’i yönetme görevini devraldı.

Toplantının devamında; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yol süpürge aracı alımı için tahsis edilen 2 milyon 150 bin TL hibenin kabulü için Belediye Başkana Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Dilek ve temennilerde söz alan Feridun Tümer tarafından Denetim Raporu’na ilişkin tenkit ve öneriler iletildi.

Mayıs Ayı Meclis Toplantısı 4 Mayıs 2023 Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.