DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2080088-1,26%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kesin faturayı

Kesin faturayı

ABONE OL
5 Eylül 2022 11:02
Kesin faturayı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kapıkule Gümrük Kapısı’nın altyapısı iflas edince yağmur sonrası saha yer yer yarım metreyi bulan su altında kaldı. Gümrük sahasını sular altında kalması nedeniyle 4 saat süreyle Kapıkule üzerinden Avrupa ülkelerine giriş ve çıkışlar durdu. Türkiye’ye giriş yapmak isteyen ve tatillerini bitirerek çalıştıkları ülkeye dönmek isteyen Avrupalı Türk işçileri yaşanan duruma isyan etti.

Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan ülkeyi giriş yapmak isteyen ve çıkış için gelen yolcular geçtiğimiz hafta sonu tam bir kâbus yaşadı. Yağmur sonrası giriş ve çıkış peronlarının bulunduğu alan yarım metreyi bulan sular altında kaldı. Kapıkule’nin dışında ana giriş kapısında biriken sular ile bir metreye yaklaştı.

SİSTEM ÇÖKTÜ

Yağmur nedeniyle Kapıkule’nin altyapısının çökmesi nedeniyle gümrük bilgisayar sitemi devre dışı kaldı. Yaşanan felaket sonrası Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık Kapıkule’ye gelerek çalışmaları yerinde izledi. Gümrükte görevli memurlar ve polisler sular içinde kalan araç sahiplerine yardım etti. AFAD ve Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri biriken suların tahliyesi için saatlerce çalıştı. Suların tahliye edilmesi ve araçların geçiş imkanı sağlanmasından sonra 4 saat aradan sonra Kapıkule’den giriş ve çıkış işlemleri yeniden başladı.

İŞİ SADECE KİRA TOPLAMAK MI?

Yap-İşlet-Devret yöntemiyle TOBB tarafından kurulan Gümrük İşletmeleri A.Ş. tarafından 2008 yılında yenilime çalışmalarına başlanan ve 100 milyon dolar harcanarak Haziran 2009 yılında hizmete açılan Kapıkule altyapısı son dönemde sık sık çökmeye başladı. Yenileme karşılığı 20 yıl süreyle işyerlerinin kiralanması ve gümrük kapısının her türlü bakımını da üstlenen Gümrük İşletmeleri Şirketi yaşanan sorunlara rağmen yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Sözleşmeden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeyen ve yağmur sonrası yaşanan felakete karşı önlem alınması, su tahliyesi için gerekli araç gereç altyapısının şirket tarafından hazır edilmediği ortaya çıktı. İşletmeden kaynaklanan sorumluluğunu yerine getirmeyen şirkete yönelik tazminat sisteminin işletilmesi istendi.

VALİ KIRBIYIK GÜMRÜK SAHASINDA İNCELEME YAPTI

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar bölgede incelemede bulundu.

Bölgenin altyapısında da problem olduğunu gördüklerini belirten Kırbıyık, şu bilgileri verdi:

“Yeterince cevap vermedi ihtiyaca. Bir su baskınıyla karşı karşıya kaldık. Haber aldığımız ilk andan itibaren ilgili kuruluşlarımız AFAD olsun, itfaiyemiz olsun yine Devlet Su İşleri ekipleri, İl Özel İdaresi ekipleri ile müdahale etmeye çalışıyoruz. İlk önceliğimiz içerideki tahliyeyi sağlayabilmek, araçların tahliyesini sağlayabilmek. Büyük oranda araçların tahliyesi sağlanmış durumda. İçeride kısmen 15-20 araç kaldı. Arkadaşlarımız onları da hızlıca tahliye edecek. Sonrasında çok hızlı bir şekilde suyun deşarjı ile ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu altyapının nasıl kuvvetlenebileceğine dair ilgili kuruluşlarımızla toplantı yapacağız. Geçmiş olsun diyoruz. Hakikatten riskli bir durum atlatıldı.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.