DOLAR 32,4948 -0.17%
EURO 34,9837 0.36%
ALTIN 2.435,710,53
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20975010,93%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

KESK, Ankara’ya yürüyüş başlattı

KESK, Ankara’ya yürüyüş başlattı

ABONE OL
19 Ağustos 2021 10:22
KESK, Ankara’ya yürüyüş başlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin verdiği teklifi yetersiz bulan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) “İnsanca Bir Yaşam, Demokratik, Grevli Toplu Sözleşme İçin Mücadeleyi Birlikte Büyütüyoruz!” sloganıyla Edirne’den Ankara’ya yürüyüş başlattı.

Hükümetin memur ve memur emeklileri için açıkladığı maaş zammı teklifine tepki gösteren KESK, Edirne ve Batman olmak üzere iki koldan Ankara’ya yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesi Saraçlar Caddesi’nde  KESK Genel Merkez Yürütme ve Denetleme Kurulu üyelerinin katılımıyla basın açıklaması düzenlendi.

“ÇALIŞANLARIN NEREDEYSE YARISI ASGARİ ÜCRETE MAHKUM EDİLDİ”

Burada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, ülkenin yarısının asgari ücrete mahkum edildiği ve ucuz emek cennetine dönüştüğünü belirterek, “Ülkenin alın teri ile geçim savaşı veren milyonları olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Ülkeyi yönetenler yıllardır büyümede rekor kırdık dediler.  Dünya bizi kıskanıyor dediler. Ama büyüdüğünü söyledikleri Türkiye’de bizim payımıza Yıllardır çocukların bile inanmadığı TÜİK enflasyonuna bağlanmış düşük maaşlar, sefalet ücretleri düştü. Çalışanların neredeyse yarısının asgari ücrete mahkum edildiği, ucuz emek cennetine çevrilmiş bir ülke düştü. Sofrasındaki ekmeği küçülen, güvencesiz, angarya çalışmaya mahkum edilen hep bizler olduk. Karın tokluğuna, düşük maaşlarla, sefalet ücretleri çalıştırılan hep bizler olduk. Büyüdüğünü söyledikleri Türkiye’den bizim payımıza;   Her yıl daha adaletsiz hale getirilen vergiler, kuru ekmek bütçeleri, güvencesiz hale getirilen bir çalışma yaşamı düştü.  Dünyanın kıskandığını iddia ettikleri Türkiye’de 84 milyonluk nüfusun 16 milyonuna açlık sınırı altında, 50 milyonuna yoksulluk sınırı altında bir yaşam düştü” dedi.

“BU TEKLİFİN ADI SEFALET, YOKSULLUK, GÜVENCESİZLİK TEKLİFİDİR”

Toplu sözleşme teklifinin kabul edilemeyecek bir teklif olduğunu ve açlık ile yoksulluk sınırını işaret eden Eşbaşkan Bozgeyik, “Buradan tekrar altını çiziyoruz. Yaşadığımız kayıpları görmeyen, sadece hedeflenen resmi enflasyon rakamlarına indirgenen bu teklifin adı “Toplu Sözleşme Teklifi” değildir.  Açlık sınırının 3 bin, yoksulluk sınırının 9 bin 500 TL’yi bulduğu, yaşanan gerçek hayat pahalılığının yüzde 40’ı aştığı koşullarda aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye yapılan bu teklifin adı sefalet, yoksulluk, güvencesizlik Teklifidir.  Dolayısıyla hiç kimsenin bu teklife değer yükleme çabasına girmeye, “maaş artışlarının üzerine bir, iki puan ilave edilirse çözülür” yaklaşımı sergilemeye, kamu emekçilerinden gizli kapalı kapılar ardında pazarlıklar yürütmeye, kamu emekçilerinin temel hiçbir sorununu çözmeyen teklifleri kabul etmeye hakkı yoktur” dedi.

“İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ÜCRET İSTİYORUZ”

Çok kritik bir dönemden geçildiğini ve kamu emekçilerinin ve kamu emeklilerinin haklarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen Bozgeyik “Hiçbir kamu emekçisi hanesi yoksulluk dınırı altında kalmasın diyoruz. Vergide adalet istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını istiyoruz.  Otomotiv sektöründe bile ÖTV indirimi yapılırken bordoluların maaşlarından-ücretlerinden peşin kesilen gelir vergisinin her yıl daha fazla artırılmasına artık yeter diyoruz.  Maaşımızın cebimize girmeden buharlaşmasına neden olan gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.  Boş vaatlerden, defalarca verilen sözlerin yıllarca ertelenmesinden bıktık. Güvenceli istihdam, güvenli gelecek istiyoruz. Hiç kimsenin ayrımcılığa uğramadığı, kariyer ve liyakatin esas alındığı, sendikal hak ve özgürlüklerimizin önündeki engellerin kaldırıldığı demokratik, adil bir çalışma yaşamı istiyoruz. Başta İLO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemi istiyoruz” dedi.

ANKARA’YA DOĞRU YOLA ÇIKTILAR

Konuşmaların ardından Edirne ve Batman olmak üzere “İnsanca Bir Yaşam, Demokratik, Grevli Toplu Sözleşme İçin Mücadeleyi Birlikte Büyütüyoruz!” sloganıyla iki koldan başlatılan Ankara yürüyüşü start aldı. 3 gün sürmesi beklenen yürüyüş Ankara’da düzenlenecek olan basın açıklaması ile son bulunacak.

HÜKÜMETİN TEKLİFİ NEYDİ

Hükümet memura 2022 yılı birinci altı ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı için yüzde 6 artı enflasyon farkı, 2023 yılı için ise ilk altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı, ikinci altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı teklif etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.