DOLAR 32,5361 0.24%
EURO 34,6989 -0.13%
ALTIN 2.485,640,96
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20669944,32%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kira derdi, esnafı gerdi!

Kira derdi, esnafı gerdi!

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:16
Kira derdi, esnafı gerdi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arasta Çarşısı Dernek Başkanı Adem Bayrak, kentte bulunan 3 çarşıda esnafların kiralarını ödemekte büyük zorluk çektiğini belirterek, “O, yüksek değil, bir ev kirası kadar diyen arkadaşları, Arasta’ya davet ediyorum. Beraber kasalara bakalım” dedi.

Dünya’yı etkisi altın alan koronavirüs kentte tarihi Ali Paşa, Arasta ve Bedesten çarşısında kiracı olarak dükkan işleten esnafı da bir hayli olumsuz yönde etkilemiş durumda. Arasta Çarşısı Dernek Başkanı Adem Bayrak konuyla ilgili yaptığı açıklamada kira ödemekte büyük zorluklar çektiklerini vurgulayarak, dükkan kapatan esnafların olduğunu söyledi.

“BUĞDAY SATIP KİRA ÖDÜYORLAR”

Ek iş yapan esnafların kazandıkları parayı dükkan kirası ödemek için kullandıklarını anlatan, Başkan Bayrak, “Bu virüs başladığından beri iki ay kapalı kaldı dükkanlar. 2 ay sonunda tekrar açıldı ama insanlar korkar oldu, çarşıya gelmeye. Çarşılara çıkamaz oldular. Tabi insanlarda haklı. Yine pandemi dolayısıyla Yunanistan ve Bulgaristan sınır kapıları kapalı olduğu için birde özellikle İstanbul’dan gelen yerli turist Edirne’ye gelmediğinden dolayı işler iyice zorlaştı. Esnaflarımız özellikle kiralarını ödemekte zorluk çekiyorlar, ödeyemez haldeler. Bu durumda bankaya gidip, kredi talebinde bulunuyorlar. Faiz oranları da yüksek, herkese de kredi vermiyorlar, kefil istiyorlar. Kimse kimseye de kefil olamayacak duruma geldi. İş olmayınca nasıl ödenecek. Bu sefer hanımın bileziğini satıyor. Tarımla uğraşanlar buğday satıp burayı idare etmeye çalışıyorlar, hayvanını satıp kirasını ödemeye çalışıyorlar. Ek işi olanlar bir şekilde idare etmeye çalışıyorlar, ek işi olamayanlar ise zaten idare edemiyor ve dükkanı kapatmak zorunda kalıyor. Arasta da şuan dükkan kapayan yok ama diğer Bedesten ve Ali Paşa’da dükkan kapayan arkadaşlarımız olduğunu duyuyoruz. Üzücü bir olay ekmeğini bırakıyor, ekmeğinden oluyor ama yapılabilecek bir şey yok” dedi.

“2 BİN LİRA EV KİRASI SİZ TİCARET YAPIYORSUNUZ DİYORLAR”

Kiralar yüksek değil denildiğini anlatan Bayrak, şunları söyledi; “O yüksek değil, bir ev kirası kadar diyen arkadaşları Arasta’ya davet ediyorum. Sabah 09:00’da gelip akşam 20:00’da kapayıp gidiyorlar. Şu kasaları bir alalım. Bütün dükkanları beraber gezelim ne kadar ne kadar para kazanılmış, bu parayla kira ödenir mi, ödenmez mi sorusuna, onlar yaşayarak yanıt versinler. O kişilere sesleniyorum; 2 bin lira bir ev kirası, siz ticaret yapıyorsunuz diyorlar. Alışveriş olmayınca ticaret olmaz zaten. Ev kirasını ödeyemeyince vatandaş ne yapıyor, kiracısını dışarı atıyor, tahliye etmeye çalışıyor. Bu da aynısı, olmadan ne yapacağız ne satacağız. Devlet büyüklerimize sesleniyorum Edirne’mize de bir kulak versinler.

“ŞİMDİ GELSİNLER BAKALIM”

Bir zamanalar bazı yetkililer gelmişler Bulgar araçlarının fotoğraflarını çekmişler. Ne kadar çok esnaf kazanıyor demişler. Şimdi gelsinler bakalım. Biz o zamanlar şikayetçi değildik zaten kazanıyorken neden şikayetçi olalım kiralardan. Şimdi kazanamıyoruz, nasıl ödeyelim. Beraber çözüm üretelim.”

“ÇARŞIMIZIN İHTİYAÇLARI YAPILIYOR”

Çarşının bakım ve onarım gerektiren büyük ihtiyaçların giderildiğinin altının çizen Bayrak sözlerini şöyle tamamladı: “Çarşımızın ihtiyaçları yapılıyor ondan hiçbir sorun yok. Sayın valimize, müdürümüze çok teşekkür ediyoruz, bu gösterdikleri ilgiden dolayı. Hava perdeleri yapıldı, camlarımız açılır hale geldi. Elektrik tesisatı drenaj kanalı yapıldı temizlendi. Çarşımızın eksiği yok denecek kadar az oldu.”

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.