DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2080283-0,92%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kira zammı dükkan kapattırır

Kira zammı dükkan kapattırır

ABONE OL
4 Kasım 2021 10:31
Kira zammı dükkan kapattırır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Arasta Çarşı Başkanı Adem Bayrak ve Bedesten Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı, esnafa ve çiftçiye sahip çıkılmasını isteyerek tarihi çarşılarda kiralara zam yapılmamasını istedi. Fındıklı, esnafın mevcut kiraları ödeyemediğini belirtirken, Bayrak ise kiralara yapılacak zammın birçok esnafa dükkan kapattıracağını söyledi.

Bedesten Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı ve Arasta Çarşı Başkanı Adem Bayrak, esnafın durumuna yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“30 YILDIR BURADAYIM HİÇ BÖYLE BİR DÖNEM YAŞAMADIK”

Kiraların artmaması gerektiğinin belirten Bedesten Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı, “Çünkü şartlar ortada. Covid’ten çıkıldı, kış geldi, esnaf borçlu. Artık bütün kesimler yalnızca yaşa mücadelesi, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu kiraların arttırılmadan aynı fiyatta devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah onlarda böyle bir karar alırlar ve kiralara artış yapılmaz. 30 yılı aşkın buradayım hiç böyle bir dönem yaşamadık. Türkiye Cumhuriyeti’nde bütün develasyonları, hiper enflasyonları gördük. Yüzde 500 kira zamlarının yapıldığını gördük. Çiller krizini de yaşadık ama bu kadar işsizliğin olduğu, esnafın bu kadar mağdur edildiği bir dönem görmedik. 98 dükkan var” dedi.

“ESNAF MEVCUT KİRALARI ÖDEYEMİYOR”

Fındıklı, “Yılbaşı geliyor esnaf mevcut kiraları ödeyemiyoruz diyor. Kira borcu olan bir sürü arkadaşımız var. Tekrar artış yapılması onların ticari hayatlarının bitmesi anlamına geliyor. Anahtar bırakmayı düşünen var, bir hayli var. Şu anda maaşları ile idare ediyor. Maaşını alıyor gidiyor kirasını ödüyor. Para kazandığı, dükkanın döndüğü falan yok. Emekli maaşı ile kira ödeyip buradan çıkardığı ile yaşamaya uğraşıyor. Kısır bir döngüde devam ediyor ama taşıma suyla değirmen dönmez. Bu iş elbet patlayacak. Bu saatten sonra dükkan bırakmalarda artacaktır, kira ödeyemeyenlerinde sayısı artacaktır. Bugüne kadar koronadan dolayı herhangi bir tahliyeye gidilmedi kiracılara inşallah böyle devam ederler, eğer öyle bir hareket yaparlarsa çarşılarda esnaf kalmaz” dedi.

“LEVA YÜKSELİNCE BULGARLARDA YÜKSELDİ”

Bulgaristan’dan gelenlerin Leva’nın yükselmesi ile artık küçük esnafı değil markayı tercih ettiğini kaydeden Fındıklı “Bulgaristan’dan gelen daha çok kurumsal firmalara, daha çok mağazalara gidiyor. Eskiden bizim çarşılarımıza bir hareket sağlıyordu Bulgarlar. Ama bu Leva’nın yükselmesiyle birlikte parayı buldular. Parası olan tavuk döner yer mi? Hepsi ciğerci, köftecide kuyrukta. Alışverişini de gidip AVM’lerde yapıyor. Marka ürünlere yöneldiler. Marka satan küçük esnaf iş yapıyor. Markanın dışında onlarla ilgili herhangi bir ticaret yok. Yiyorlar, içiyorlar, AVM’lerden alışveriş yapıp gidiyorlar” dedi.

“DÜKKANLARIN İHALESİ GERÇEKLEŞTİ”

Bedesten Çarşısı’ndaki 1 dükkanın verildiğini 3’ünün ihalede olduğunu ifade eden Fındıklı “Bedesten de bulunan 4 dükkanın ihalesi yapıldı. Bir tanesi Bedesten Çarşısı’nın içinde esnaflık yapan bir arkadaşımız tarafından tutuldu. 3 tanesi hala ihalede. Bunlar ihaleden sonra 15 gün meyil süreleri var. 15 gün içerisinde isteyen bu dükkanları kiralayacak. Ama bu dükkanları 2 yıldır isteyen yok. Boş durmaya devam edecekler” dedi.

“YEŞİL CENNET OLACAK BURASI UMUTLUYUZ”

Selimiye çevresinin yapımından sonra işlerin yolunda gideceğine inandıklarını dile getiren Arasta Çarşı Başkanı Adem Bayrak da, “Şu an orta kapı tamamen kapalı giriş olmuyor. Çalışmalar sonsuz hızlı devam ediyor. Yetkililere teşekkür ediyoruz. Gazi Okulu‘nun bulunduğu arazi açıldı, düzenlendi. Vali Bey’e söylemiştik, düzenletmiş kendisi, Belediye Başkanımız da sağ olsun üst taraftaki parkı otobüslere ve yabancı arabalara açtı. Teşekkür ediyoruz. Çalışmalar bittiğinde bunun olumlu döneceğin umutla bekliyoruz. Yeşil Cennet olacak deniliyor, Yeşil Cennet Edirne’mizde hiç yok. Burası inşallah olacak diye bekliyoruz” dedi.

“KİRA ZAMMI ESNAFA DÜKKAN KAPATTIRIR”

Yılbaşı yaklaşmasıyla kiraların artmaması gerektiği, yapılacak herhangi bir zammın tüm esnafa dükkan kapatacağını ve konunun ciddi olduğunu söyleyen Bayrak, “Bizim Arasta Çarşısı biraz daha farklı, çoğunluk çiftçi olan esnaf. Ek işi var. Ama ne çiftçilikten ne esnaflıktan kurtarabiliyor insanımız. Esnaf ve çiftçi bu ülkenin direğidir, kolonudur, bel kemiğidir” dedi.

“ÇİFTÇİ OLMAZSA EKMEK OLMAZ, EKMEK OLMAZSA DEVLET, DEVLET OLMAZSA MİLLET OLMAZ”

Esnaf gibi çiftçilerinde zor durumda olduğunu ve ekmeğin hammaddesi buğdayın Edirne ve Trakya’da yetiştiğinin altını çizerek devletin ciddi destekler vermesi gerektiğini savunan Bayrak, “Çiftçiliği de değinmek isterim. Buğdayı sattık 2 buçuk liradan, buğday oldu şimdi 3 buçuk lira. 200 ton buğday sattım 200 bin lira zarar ettim. Gübresiz buğday ekiyor çiftçi, gübre 8 lira, mazot 8 lira olup alamadığı için yarıdan fazla zarar ediyoruz. Buradan Reisimize sesleniyoruz buna bir an evvel çözüm getirsin. Ekmeği, biberi, yağı, tuzu üretmezse bu üretici, Selimiye minaresinin daha üstüne çıkar. Çiftçi olmazsa ekmek olmaz, ekmek olmazsa devlet olmaz, devlet olmazsa millet olmaz. Bunlar olmadığı takdirde hiç kimse ekmek yiyemez. İhracatımız çıktı diyor reisimiz. Tarım ihracatını söylesin bize. Tarımdan hiç bahsetmiyor. Dış İşleri Bakanı Narince diyor. Narince Akdeniz’in bir bölgesi. Mandalina, portakal, limon yemesek de olur. Ama ekmeği üreten Türkiye’nin beyni Edirne’miz. Buna kulak assınlar. Bu sözlerim geçerlidir her zaman. Bizsiz hiçbir şey olmaz, topraksız hiçbir şey olmaz. Esnafa ve çiftçiye sahip çıksınlar. Çiftçinin gerçek desteklere ihtiyacı var. Destek şart” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.