DOLAR 32,5044 0.28%
EURO 34,5862 0.23%
ALTIN 2.491,380,35
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 2017366-3,67%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırbiç ve ekibi yeniden aday

Kırbiç ve ekibi yeniden aday

ABONE OL
5 Ocak 2023 11:22
Kırbiç ve ekibi yeniden aday
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Ülkemizde ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 15 yakın arttığını belirterek, birliğin önümüzdeki yıllarda kendi ürettiği verimli, yağ oranı yüksek ayçiçeği tohumlarının üretimini gerçekleştireceğini söyledi.

Geçtiğimiz dönem bir önceki yıla göre 32 bin ton civarında fazla ürün mübayaa ederek 311 bin ton ürün mübayaası gerçekleştirdiklerini ve buna karşılık 4 milyar lira ödeme yaptıklarını belirten Kırbiç,  11 Ocak’ta yapılacak olan olağan genel kurulunda mevcut yönetimle birlikte yeniden aday olduklarını söyledi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte  gazetecilerle bir araya gelerek 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kırbiç, pandemi süreci ve ardından da Rusya ve Ukrayna savaşının dünyada gıdanın önemini daha da yukarılara taşıdığını söyledi.

“AYÇİÇEĞİ EKİM ALANLARI YÜZDE 15 CİVARINDA ARTTI”

Ayçiçeğinde dünya genelinde önemli sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Kırbiç, “Bu sürecin ardından da ülkemizde tarım teşkilatları, bazı belediyeler bizlerin katkılarıyla ayçiçeği ekim alanları ülkemizde yaklaşık yüzde 10-15 civarında artış sağlamıştır. Bu da üretime yansımıştır. Ancak yeterli midir? Bu üretim miktarı da ülkemizin ihtiyacını karşılamamakta. Şu anda biz ülkemizin ancak yüzde 65-70’ini karşılayabiliyoruz ayçiçeği yağı anlamında. Bu yüzden ayçiçeği üretiminin daha da artması, ülke ihtiyacını karşılaması hatta ve hatta dışarıya ihraç edilmesi bile mümkündür” dedi.

“AYÇİÇEĞİ ÜLKEMİZİN HER ALANINDA YETİŞEBİLEN BİR BİTKİ”

Kırbiç, ayçiçeğinin ayçiçeği ülkemizin her alanında yetişebilen bir bitki olduğuna işaret ederek, “Bazı alanlarda verimi daha yüksek, bazı alanlarda verimi daha az olmasına rağmen her türlü iklim şartlarında ülkemizde yetişme mukavemeti olan bir bitkidir. İnşallah önümüzdeki yıllarda ayçiçeği üretimini arttırıp ülke ihtiyacımızı karşılarız. Tabi bunun yolu da çiftçilerimizin para kazanmasından geçer. Desteklerin arttırılması, çiftçilerimizin para kazanması ayçiçeğinin üretim miktarını arttıracaktır. Trakya Birlik olarak tabi bu konuda bizim katkımız oldukça büyük. Özellikle bu yıl Trakya Birliğin ülkemizdeki çiftçilere, ayçiçeği üreticilerine katkısı piyasalarda Trakya Birliğin faaliyet alanının olmadığı bölgelerde ayçiçeği üreticileri ayçiçeğini çok bizim aldığımız rakamların çok altında satmak zorunda kalmıştır. Çünkü Dünyadaki gelişmeler, kuzeyimizdeki işte Ukrayna ve Rusya’da devir stokları, tahıl koridoru ile ülkede ayçiçeği üretimi anlamında ciddi bir akış olmuş. Buda ülkemizdeki ayçiçeği fiyatlarının çiftçi beklentisinin altında gelişmesine neden olmuştur. Ancak biz Trakya Birlik olarak çiftçilerimizi memnun eden bir fiyat açıkladık geçtiğimiz kampanya döneminde. Buda tabi alım miktarımıza yansıdı.

“BU YIL 311 BİN TON ÜRÜNE 4 MİLYAR LİRA ÖDEDİK”

Geçtiğimiz dönem bir önceki yıla göre yaklaşık 32 bin ton civarında fazla ürün mübayaa ederek 311 bin ton civarında ürün mübayaası gerçekleştirdiklerini belirten Kırbiç, “Geçen yıl 278 bin ton ürüne yaklaşık 1 milyar 600 milyon lira ödemiştik, bu yıl 311 bin ton ürüne 4 milyar lira ödedik. Bu çok ciddi bir rakam. Trakya Birlik’in sermayesinin üzerinde bir rakam. Trakya Birlik bu ödemeleri nasıl yapmakta? Kamu bankaları ve özel bankalardan kredi kullanarak çiftçilerin ödemesini yapmakta. Bu da tabi bizleri ziyadesiyle zorlamakta. Ancak geçtiğimiz yıl bunun üstesinden geldik” dedi.

“HER BEŞ EVDEN BİRİNDE TRAKYA BİRLİĞİN ÜRÜNLERİ KULLANILIYOR”

Trakya Birliğin ülkemizde çok önemli bir yeri olduğunu ve Türkiye’nin 500 büyük şirketi arasında 190. Sırada olduğunu belirten Kırbiç, “Trakya Birlik bugün itibariyle Türkiye’de her beş evden birinde ürünleri kullanılan, yaklaşık yıllık 200 bin tonun üzerinde yem üretimi gerçekleştiren, sadece ayçiçeği olarak görmeyelim. Bunun yanında girdi anlamında da tahıl anlamında, buğday, hububatta, mısırda çok ciddi alımlar yapan hem bölgemiz için hem ülkemiz için önemli bir kuruluş. Bu yüzden Trakya Birlik hem çiftçiler için hem de ülkemiz için gerekli bir kurum. İnşallah önümüzdeki günlerde de piyasadaki gelişmelerle daha iyi günlere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

“TOHUMCULUĞUN DÜNYA DA ÖNEMİ ARTMAKTA”

Tohumculuk alanında yapılan çalışmalara değinen Kırbiç, “Tabi Trakya Birlik sadece bu alanda değil. Trakya Birliğin birçok iştiraki de var. Bunlardan en önemlisi tohum şirketi. Tohum şirketinde bizim ülkemizde, Edirne’deki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve yurt dışından da bazı partnerlerimizle tohum ıslah çalışmalarımız var. Ayrıca sadece kendimizin geliştirdiği yeni ayçiçeği tohumları ve buğday tohumları var. Bu gelecekteki en önemli projelerden birisi. İnşallah önümüzdeki yıllarda Trakya Birliğin kendi ürettiği verimli, yağ oranı yüksek ayçiçeği tohumları üretimi gerçekleşecektir” dedi.

“TOHUMCULUKTA TESİSLEŞMEK İÇİN ARAZİLER ALDIK”

Trakya Birliğin tohumculuk anlamında tesisleşmesi için yeni araziler aldığına değinen Kırbiç, “Oralarda tesisleşme gerçekleştireceğiz. Tabi bunları biraz erteledik. Niye? Çünkü malum bu pandemi ve ardından bu piyasalardaki çok fiyat artışlarından dolayı yüksek maliyetler oluştu. Daha sonraki günlerde bunların yatırımlarını zaten yatırım kararları önümüzdeki genel kurulda fabrikalarda aldığımız bazı yatırım kararları var. Önümüzdeki genel kurulda bunları delegelerimizin oyuna sunup oradan onayını aldıktan sonra zamanı ve zemini geldiği sürece yapmaya peyder pey devam edeceğiz” dedi.

“ÜRETİMİ ARTTIRMAK ÖNCELİKLİ HEDEFLERİMİZDEN BİRİSİ”

Tekirdağ Entegre Tesislerinde yüzde 50’nin üzerinde bir kapasite artışı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Kırbiç, “Bizim yağ satışı ile ilgili sorunumuz yok. Ülkemizin vatandaşı bizim yağımızın kalitesini tescillemiş. Bu yüzdende üretimi arttırmak öncelikli hedeflerimizden birisi. Hem sanayicilik ayağını hem de üretici ve ortak ayağını beraber yürütmek zorundayız. Ortağımızın ürettiği ürünü iyi değerlendiremezsek kurumun ayakta durması, büyümesi, hayatını idame ettirmesi zor olacaktır. Bunların üstesinden geleceğiz. Önümüzdeki günlerde çok ciddi yatırım kararları var” dedi.

“BİZİ BU GÖREVE LAYIK GÖRÜRLERSE, ‘NEREDE KALMIŞTIK’ DİYEREK GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Gerçekleştirilecek olan genel kurulda yönetim kurulu olarak tekrar göreve talip olduklarını belirten Kırbiç, “Önümüzdeki hafta 11 Ocak 2023’te Birliğimizin Genel Kurulu var. Bizde ekip arkadaşlarımızla birlikte Allah nasip ederse tekrar adayız. 12 ve 20 Kasım tarihleri arasında kooperatiflerimiz genel kurullarını yaptı. O genel kurullarda hem kooperatif yönetim kurulları hem de birlik temsilcileri seçildi. 11 Ocak 2023 tarihinde de mevcut birlik 300 tane birlik temsilcimiz var. Onlarda birlik yönetim kurulunu seçecekler. Bizde mevcut ekip arkadaşlarımızla beraber yönetim kurulumuzla tekrar bu göreve talibiz. Ortaklarımız, delegelerimiz bizi bu göreve layık görürse nerede kalmıştık deyip oradan görevimize devam edeceğiz” dedi.

 “İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ TARIM VE TARIMSAL ÜRETİM ANLAMINDA CİDDİ SIKINTILAR YARATMAKTA”

Yaşanan kuraklığa yönelik soru üzerine Kırbiç, “Kuraklıkla ilgili çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok ama bazı kültürel tedbirler var bunlarla ilgili. Yıllar önce iklim değişikliği söylendiğinde o zamanlar çok ciddiye almadık. Ancak son yıllarda yaşadığımız felaketlere baktığımızda bir bölgede çok sert kuraklık yaşanırken başka bir bölgede seller yaşanmakta. Bu iklim değişiklikleri tarım ve tarımsal üretim anlamında ciddi sıkıntılar yaratmakta. Kuraklıkla ilgili özellikle sulama faaliyetleri biz Ankara’da yaptığımız Bakanlıklardaki görüşmelerde de sulamanın önemi daha da artmıştır. Özellikle boşa akıp giden nehirlerimizde birtakım çalışmalar yürütülmekte. Bunların arttırılması bu kuraklığı bir nebze ortadan kaldıracaktır” dedi.

“AYÇİÇEĞİ AZ SU İLE YÜKSEK VERİM ELDE EDİLEN BİR BİTKİ”

Ayçiçeği’nin çok az su ile çok yüksek verim elde edilen bir bitki olduğunu belirten Kırbiç, “Belki bir defa sulamayla iki katı verim elde edilmekte. O yüzden ayçiçeğinde sulamanın çok daha önemli olduğu kanaatindeyiz. Ancak tabi kuraklıkla ilgili bir takım ağaçlandırma çalışmaları da var bakanlığımızın. Bunlar çok önemli. İnşallah kuraklıklar yaşanmaz. Kuraklık ülkemizde ve dünyada büyük sıkıntılar yaratır. Bizde elimizden geldiğince bununla ilgili ne yapılabilir diye düşünüp çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.

“FİYATLARIN BELLİ BİR SEVİYEDE TUTULMASINDA VE KALMASINDA, TRAKYA BİRLİĞİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLÜ VAR”

Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen de ayçiçeği tohumu üretiminde ülkemiz için rekor bir yıl olduğunu belirterek, “1 milyon 900 bin tona varan bir yeni üretimle de tarihi rekor bir yıl oldu. Bu bizim ülke yeterliliğimiz hedefi için çok çok önemli bir yıl. Tabi burada hasat döneminde Trakya Birliğimizin çiftçimize, ortaklarına sunduğu faydaların daha da anlaşıldığı, farkın yeni hissedildiği bir yılda oldu. Özellikle Marmara Bölgesindeki çiftçi anlamında fiyatların belli bir seviyede tutulmasında ve kalmasında kurumumuzun çok çok önemli bir rolü var. Biz bu faaliyetlerimizi yaparken tüm ticari faaliyetlerimizi finansmanımızı ortağımızın sermayesi ve birliğimizin kendi ticari ve sanayicilik faaliyetleri ile elde etmiş olduğu öz sermayesi ile karşılıyoruz. Kamuoyunda ve özellikle kendi ortaklarımız arasında halen devlet ile ilişkilendirilme, kamu kaynağı kullanma, vergiden muaf olma gibi bir algı var. Bu anlamda da biz Türkiye kooperatifçiliğinde çok farklı bir yerdeyiz. Bunu tamamen ortağımızın sermayesi ve kurumun kendi imkanları ile yapıyoruz.

“FABRİKALARIN KIRMA KAPASİTELERİNİ YÜKSELTEREK ALDIĞIMIZ ÜRÜNLERİ KISA BİR ZAMANDA VE VERİMLİ BİR ŞEKİLDE GELİŞTİRME AMACIMIZ VAR”

İçinde bulunduğumuz dönemde 60. Yılımızı tamamlayacağız. Köklü bir kuruluş. Diğer tüm kooperatif ve yapılardan en büyük ayrıştığı nokta sanayicilik faaliyetleri. İrticai kapasitesinin son derece yüksek olması. Bu pandemi dönemin de ve takip eden süreçte piyasalarda yaşanan daralmayla beraber ertelediğimiz yatırımlarımız var. Her iki fabrikamızda kırma kapasitelerini yükselterek ortağımızdan, çiftçimizden aldığımız ürünleri daha kısa sürede ve daha verimli şekilde geliştirme amacımız var. Hali hazırda da entegre tesislerimizde rafine yağ kapasitemizi yüzde 50 oranında arttıran bir yatırımın son aşamasına geldik. Devreye alma çalışmaları sürüyor. Amacımız odur ki çiftçimizden aldığımız her yeni ürünü sanayicilik faaliyetleri kapsamında işleyerek buradan doğacak katma değerin tamamını birliğimizde bırakmak. Mutlaka büyümemiz, gelişmemiz, ticari kapasitelerimizi arttırmamız lazım ki bizimde ortaklarımıza, çiftçimize sunduğumuz hizmetler, imkanlar daha da artsın, çoğalsın” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.