DOLAR 32,3784 0.16%
EURO 34,9980 -0.3%
ALTIN 2.324,360,22
BIST 9.069,82-0,11%
BITCOIN 2265534-0,83%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırkpınar’da resmi açılış yapıldı

Kırkpınar’da resmi açılış yapıldı

ABONE OL
7 Ekim 2021 15:48
Kırkpınar’da resmi açılış yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

660’ıncı tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılışı Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti.

Açılışa, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Kırkpınar Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ile güreşseverler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 2019 yılının başpehlivanı Ali Gürbüz, şanlı Türk bayrağımızı göndere çekti.

AĞA SELİM, “KIRPINARIMIZ HAYIRLI OLSUN”

Açılışta ilk konuşmayı gerçekleştiren üç altın kemerli Tarihi Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 660’ıcı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin hayırlı olmasını dileyerek, “660. Kırkpınar’ımızın hayırlı olmasını diliyorum. Biliyorsunuz geçen sene Kırkpınar yapılmadı ama her şeyde bir hayır vardır. Geçen sene Kırkpınar Marşı’nın yazarı Beyazıt hocamız, çok değerli kardeşim İbrahim Girgin İpsala güreş ağası, başpehlivanımız ve baş cazgırımızı kaybettik. İnşallah bu sene Kırkpınar’ı hep beraber yapacağız. Kırkpınar Er Meydanı erlerin çıktığı meydan”

FEDERASYON BAŞKANI AYDIN, “1,5 YIL ARADAN SONRA MUTLUYUZ”

Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da, 1,5 yıl aradan sonra Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “1,5 yıl aradan sonra bugün hep birlikte 660. Geleneksel tarihi Kırkpınar güreşlerinin başlatmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak aramızdan ayrılıp bir daha kavuşacağımız iki isim var biri Avrupa Şampiyonu ve Kırkpınar Başpehlivanların Reşit Karabacak ve diğeri Kırkpınar Er Meydanı’nın Başcazgırı Pele Mehmet. Bunların her ikisine de rahmet diliyorum. 660. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin düzenlenmesi için özel izin veren başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN GÜRKAN, “MUTLUYUZ, GURURLUYUZ, HEYECANLIYIZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, çok arzu etmelerine rağmen geçtiğimiz yıl 659’uncu tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni gerçekleştiremediklerini belirterek, “Her şeyin başı sağlıktır, dedik. İnsanın sağlığı her şeyden değerli, her şeyden kıymetlidir, dedik. Her şeyde bir hayır vardır, diyerek geleceğe dair umutlarımızı, inancımızı, koruduk yaşattık. İstedik ki 660 yıllık bu gelenek hiç ara vermeden devam etsin. Pehlivanlarımız yine Hz. Hamza’dan aldıkları güçle dualı çayıra çıkıp, meydanı titretsinler. Bugün herkesin katkılarıyla, herkesin emekleriyle, çabalarıyla; Sayın Cumhurbaşkanımızın izinleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın onayları ve yağlı güreşe gönül veren herkesin desteği ile 660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni başlatıyoruz. Mutluyuz, gururluyuz, heyecanlıyız. Türk’ün ata sporu olan, en eski sporu olan ve gelecekte de yüzlerce, binlerce yıl sürecek olan yağlı güreşimizi onurla, şanla, şerefle temsil etmenin haklı gururunu yaşıyoruz.  Dün Koca Yusuflara, Adalı Halillere, Kurt Derelilere nam vermiş, şan vermiş bu dualı çayır bugün Orhan Okulular ile Mehmet Yeşilyeşiller ile Fatih Atlılar ve Ali Gürbüzler ile geleceğe doğru emin adımlarla yürümeye devam ediyor” dedi.

VALİ CANALP, “OLİMPİYATLARDAN SONRA EN KÖKLÜ GELENEK”

Edirne Valisi Ekrem Canalp de Kırkpınar’ın Olimpiyatlardan sonra en köklü gelenek olduğunu belirterek, “Milletleri millet yapan ortak gelecek, arzu ve istekleridir. Ama aynı zamanda milletleri millet yapan geçmişleridir, töreleridir, gelenekleridir, örfleridir ve adetleridir. Kırkpınar’ı, Kırkpınar yapan nedir derseniz, milletimizin en köklü geleneği olmasıdır. Evet olimpiyatlardan sonra Dünya’nın da en köklü geleneği Kırkpınar’dır. Aslında biz burada bugün 660 yıllık, 6 asırlık bir geleneği beraberce yaşamak, yaşatmak ve geleceğe taşımak için bulunuyoruz. Milletler geleneklerini yaşatmak için seçici davranırlar. İnşa ettikleri gelenekler içinde, geleceğe taşıdıkları gelenekler içinde hep seçici olmuşlardır. Yağlı güreşi asırlardan beridir bu millet neden yaşatıyor derseniz bunun bir tane sebebi var. Çünkü yağlı güreş Türk Milleti’nin karakterini en iyi şekilde yansıtan spordur. Çünkü yağlı güreş sadece güreş değildir. Yağlı güreş aynı zamanda yiğitliktir, mertliktir, güçtür. Gücün yanında zekadır. Zekayı en iyi şekilde kullanabilmektir. Tutamadığınız eli, tutamadığınız bileği, kavrayamadığınız bedeni en iyi şekilde hissedebilmektir. Taktik beceridir, kabiliyettir. Bu yönleriyle yağlı güreş bizim milletimizin alplik geleneğinin de en güzel yansımasıdır. Bu özelliklerinden dolayıdır ki aziz milletimiz asırlardır bu geleneği canlı ve diri şekilde yaşamaktadır ve yaşatmaktadır. Geçen yıl pandemiden dolayı Kırkpınar’ı yapamadık. Ama inşallah geçen yılın eksik kalan Kırkpınar’ı da bu sene duble olarak beraberce inşallah gerçekleştireceğiz. Bu coşku ve heyecanı hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz. Yaradan bütün pehlivanlarımıza güç ve kuvvet versin inşallah” dedi.

GEÇİT TÖRENİ YAPILDI

Konuşmaların ardından Er Meydanı’nda pehlivanlar, hakemler, cazgırlar, davul zurna ekibinin yer aldığı kortej Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde Er Meydanı’nda resmi geçit yaptı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.