DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20741950,51%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırmızı etiketli asansör uyarısı!

Kırmızı etiketli asansör uyarısı!

ABONE OL
20 Mart 2022 00:13
Kırmızı etiketli asansör uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu, binalardaki asansörlerin tehlikesinden bahsederek “Kırmızı etiketli asansörlere binmeyi bırakın, çalıştırılmaması lazım. Bu ölümcül kazalara sebep verir” dedi.

Bakanlığın verdiği yönetmeliğe göre asansörleri denetlediklerini söyleyen Aziz Avukatoğlu, artı eksi şeklinde değerlendirmeler yapıldığını, büyük bir hataysa kırmızı, küçük bir hataysa mavi, hata yok ise yeşil etiketin asansöre verildiğini ifade etti.

“KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖRLER ÇALIŞTIRILMAMALI”

Ölümcül kazalar yaşanmaması için kırmızı etiketli asansörlere binilmemesi gerektiğini dile getiren TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu, “Yeşil etiket en sağlıklı ve güvenli kullanabileceğimiz asansörler. Mavi etiket ise bazı hafif kusurları olmak ile beraber kullanmaya herhangi bir engeli olmayan asansörleri tarif eder. Sarı etikette kullanıma yasaktır ama belli bir dönem içeresinde tadilat ile kullanılabilir. Fakat kırmızı etiketli olanlar tadilat yapılmadığı sürece kesinlikle kullanılamaz. Bizim yaptığımız sadece bakanlığın bize verdiği yönetmeliğe uygun maddeler ile onları inceliyoruz. Artı eksi şeklinde değerlendirmeler yapıp, büyük bir hataysa kırmızı küçük bir hataysa mavi ya da Yeşil’e dönebiliyor. Hata yok ise yeşil oluyor zaten.  Buradaki kontrolleri biz yapıyoruz ama en önemli olan büyük sorumluluk şehrimizdeki sitlerde bulunan asansörlerin bakımcı olan firmaları. Bizim mavi etiket ya da yeşil etiket asmamız asansörlerin arıza yapmayacağı anlamına gelmiyor. Siteler olarak aylık para ödüyorsunuz. Buna karşılık aylık bakımlar yapıyorlar. Bu hataları düzeltmeleri gerekiyor. Biz sadece sene de bir kere gelip bu eksiklikler var mı yok mu diye kontrol ediyoruz. Periyodik kontrol yapman firmaların ücretlendirmesinin de bizim ile hiçbir bağlantısı yok. Bunları tamamen şirketler belirliyor.  Bizim onlara herhangi bir etkimiz yok.  Asansörler ilk yeşil etiketi bina kurulduğunda alıyor. Zamanla tadilat görmesi gerekirken tadilat görmüyor. Avrupa Birliği uyum yasalarında asansör de var. Fakat her sene bakanlığımız yönetmelikte tadilatlar yapıyor. Bizde onlara uymak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı yeşilken de kırmızıya dönebiliyor. Bizler oda olarak senede bir defa bu belgeyi veriyoruz. Kırmızı etiketli asansörlere binmeyi bırakın çalıştırılmaması lazım. Bu ölümcül kazalara sebep verir. Öncelikle bundan bina yöneticisi ve asansör firması sorumludur. Bir binanın projede ne varsa birebir uygulanması lazım” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.