DOLAR 32,5423 0.25%
EURO 34,7676 0.06%
ALTIN 2.491,061,18
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20628034,05%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Komşuluğu pekiştiren imza

Komşuluğu pekiştiren imza

ABONE OL
23 Ekim 2020 11:06
Komşuluğu pekiştiren imza
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği ile Bulgaristan Eskicuma (Tırgovişte) Valiliği arasında Niyet Beyanı imza töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Vali Ekrem Canalp, imzalanan bu protokolle, insani ve ticari ilişkilerin geleceğe çok güçlü taşınmasına vesile olacağını söyledi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Bulgar mevkidaşı Tırgovişte Valisi Mitko Staykov’u, Valilik binasının önünde karşıladı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemlere uyularak gerçekleştirilen törende iki ülke arasındaki iş birliği, daha da sağlam temeller üzerine oturtuldu.

Vali Canalp yaptığı konuşmada gümrük kapılarından her gün yüzlerce, TIR, otomobil ve insanın iki ülke arasında giriş çakış yaptığını vurgulayarak, bu hareketliliğin iki ülkeye de ekonomik olarak fırsatlar sunduğunu söyledi.

İki ülkenin de devlet başkanları arasındaki sıkı bağlarının somut yansımalarını her düzey de ve her alanda gördüklerini belirten Vali Canalp, “İyi ilişkiler, kardeşlik ilişkisi, dostluk ilişkisi, arkadaşlık ilişkisi devletlerarası her düzeye yansıyor. Aramızda çıkan her sorunu çok kısa süre içerisinde çözüme kavuşturmak mümkün hale geliyor” dedi.

İmzalanan bu protokolle, insani ve ticari ilişkilerin geleceğe çok güçlü taşınmasına vesile olacağını vurgulayan Vali Canalp şunları söyledi;

“ESKİ CUMA’DAKİ MÜSLÜMAN SOYDAŞLARIMIZIN VARLIĞI, ARAMIZDAKİ İLİŞKİLERE GÜÇLÜ BİR BAĞ KATIYOR”

“Balkan coğrafyasında komşu olarak birlikte yaşıyoruz. Hali hazırda da Eski Cuma’dan Edirne’ye ziyarete gelen ve Edirne’den de Eski Cuma’yı ziyarete giden insanlarımız var. Bu ziyaretlerin bir kısmı turistik, bir kısmının da ticari bir boyutu var. Kendi aramızda imzalayacağımız iş birliği protokolümüzle aramızdaki insani ilişkileri ve ticari ilişkileri çok iyi bir çerçeveye oturtup geleceğe çok daha güçlü bir şekilde taşınmasına vesile teşkil edecektir. Bizim Eski Cuma’daki soydaşlarımızın varlığı oradaki Müslüman varlığı da aramızdaki ilişkilere güçlü bir bağ katabilmek açısından çok güçlü bir fırsat doğuruyor. Bulgaristan’da bizim açımızdan ekonomik anlamda da çok önemli bir komşudur.

“SINIR KAPILARINDAKİ HAREKETLİLİK İKİ ÜLKEYE DE EKONOMİK FIRSATLAR SUNUYOR”

Düşünün ki her gün bizim gümrük kapılarımızdan 2 bin civarında TIR, Bulgaristan’a geçiş yapıyor. Bulgaristan’dan da yine aynı şekilde 2 bin civarında TIR, Türkiye’ye giriş yapıyor. Her gün yüzlerce otobüs insanlarla dolu vaziyette Bulgaristan’a geçiş yapıyor ve yüzlerce otobüs Bulgaristan’dan, Türkiye’ye geçiş yapıyor. Yine her gün binlerce otomobil Bulgaristan’dan, Türkiye’ye giriş yapıyor ve binlerce otomobilde gene Türkiye’den, Bulgaristan’a çıkış yapıyor. Bu hareketlilik hem Bulgaristan açısından hem de Türkiye açısından çok önemli ekonomik fırsatları hepimize sunuyor. Hem ülkelerimizin hem de illerimizin refahına katsı sağlıyor.

“ARAMIZDA ÇIKAN HER SORUNU ÇOK KISA BİR SÜREDE ÇÖZÜME KAVUŞTURUYORUZ”

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Devlet Başkanı Sayın Borisov arasındaki iyi ilişkiler, kardeşlik ilişkisi, dostluk ilişkisi, arkadaşlık ilişkisi devletlerarası her düzeye yansıyor. Bu iyi ilişkinin somut yansımalarını da biz her düzeyde ve her alanda görebiliyoruz. Memnuniyetle ifade edebilirim ki, bizim aramızda çıkan her sorunu çok kısa süre içerisinde çözüme kavuşturmak mümkün haldedir. Bulgar komşularımızın bize iletmiş oldukları sorunları, problemleri biz hızlı bir şekilde çözüyoruz. Yine bizim de Bulgar tarafına iletmiş olduğumuz sorunlar da çok hızlı seri bir şekilde bize çözüm olarak dönüyor” dedi.

Tırgovişte Valisi Mitko Staykov da  Bulgaristan ile Türkiye’nin bağları çok güçlü iki kardeş ülke olduğunu belirterek, “Bunu özellikle belirtmek isterim ki Bulgaristan’da ki Müslümanlarla çok iyi bir seviyede yaşıyoruz, birbirimize yardım ediyoruz. Bazı sorunları ortaklaşa beraber çözme çabasındayız. Bu böyle devam etmesi gerekiyor ki iş birliğimizi devam ettirelim. Aslın ve aklın yolu bu. Bizim bölgemizle Edirne arasında baya bir bağlarımız var. Bu arada belirtmek isterim ki, Türkiye tarafından Şişecam bizim şehrimizde en büyük iş alanlarından biri. Bu fabrikada 3 bin 500’e yakın işçi çalışıyor. Tabi bunların yan üretim kısımlarıyla beraber 5 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanmış oluyor. Ülkeniz bu konuda elinden geleni yapıyor yardım etmek için. Aynı zamanda burada yaşayıp bütün istihdam edilen kişilerin imkanlarını sunmuş olduk. Şimdi bu imzalayacağımız iş birliği protokolümüzle bunu daha da yüksek seviyelere ilerletmiş olacağız. Bulgaristan ile Türkiye iki kardeş ülke, derin bağları olan iki ülke. Özellikle şunu belirtmek isterim ki bu söylediklerimizin ve aynı şekilde problemleri çözmek için her ikimizin de bu seviyeye gelmemizi ve böyle sürdürmemiz için sürdürdüğümüzü belirtmek isterim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.