DOLAR 32,3791 0.18%
EURO 34,9922 -0.26%
ALTIN 2.324,060,21
BIST 9.068,04-0,13%
BITCOIN 2262631-0,96%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kömür ocağı raporuna muhalefet şerhi

Kömür ocağı raporuna muhalefet şerhi

ABONE OL
15 Kasım 2021 18:13
Kömür ocağı raporuna muhalefet şerhi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İl Genel Meclisi’nde Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünün merasına yapılmak istenen kömür ocağı ve tesisleri için İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun yaptığı araştırma raporuna, AK Partili 2 meclis üyesi şerh koydu. Araştırma yapılması için oy birliği ile alınan kararın, rapor haline getirilmesinden sonra AK Partili üyelerin şerh koyması, mecliste tartışma yarattı.

Edirne İl Genel Meclisi Mart ayı oturumları devam ediyor. Meclis dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. Mecliste Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli Köyü merasına yapılmak istenen maden ocağı ve lavyar, kurutma, paketleme tesisleri için, Çevre ve Sağlık Komisyonu, gerekli araştırma ve incelemesini tamamlayarak, meclise rapor olarak sundu.

Rapora, komisyon üyesi AK Partili Melek Uzgör ile İbrahim Dalkıran şerh koydu. Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, hazırlanan komisyon raporunu meclis üyelerine sundu. Gümülcineli, maden ocağı yapılmak istenen alanda yaptıkları incelemede mera vasfında verimli araziler, birinci sınıf tarım arazileri bulunduğunu, alanın askeri yasak bölge kapsamında olduğunu ve projenin yer altı yer üstü su kaynaklarına büyük zarar vereceğini söyledi. Başkan Geçmiş, beş kişilik Çevre ve Sağlık Komisyonunda 3 CHP, 2 Ak Partili üye bulunduğunu ve raporun hazırlanmasına oy birliği ile karar verildiğini, ancak rapor hazırlandıktan sonra AK Partili üyelerin şerh koymasına anlam veremediklerini söyledi.

Geçmiş, “Beş kişilik komisyonda 3 CHP, 2 Ak Partili komisyon üyesi bulunuyor. Komisyonun bölgede araştırma yapmasını oy birliği ile kabul edildi. AK Parti, CHP ve İYİ Partili üyeler oy birliği ile komisyonun bölgede yapılacak araştırma için onay verdi. Komisyon çalışmalarını yaptı, meclisi bilgilendirmek istiyor. Bilgilendirme raporuna Ak Partili 2 üye muhalefet şerhi koydu. Bunun ne yasayla bağlantısı var ne de görüşmeyle bağlantısı var. Komisyon çalışması için karar verdiler, komisyon meclisi bilgilendirecek bilgilendirmesin diye de muhalefet şerhi koyuyorlar. Bu doğru bir karar değil” ifadelerini kullandı.

“DUYARSIZ KALAMAYIZ”

İYİ Parti Süloğlu İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Erbay, projenin verimli tarım arazilerine büyük zarar vereceğini vurguladı.  Erbay, “Süloğlu ilçesinin Geçkinli köyü civarında 7 bin 700 dekar arazi üzerinde kurulmak istenen linyit ocağı ve lavyar kurutma ve paketleme tesisinin Geçkinli Köyü ve çevresindeki köyler ile Süloğlu sınırına dayanması, buradaki verimli toprakların, üretim yapılan arazilerin, sulama göletlerinin otlaki meraları ve insan hayatını tehlikeye atmasına duyarsız kalamayız. Tarım ve Orman Bakanlığı bölgede bu tür maden ocaklarına verilecek ÇED raporlarına neden sessiz kalıyor merak ediyorum” dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, Maden ocağı kurulmak istenen alanda araştırma inceleme yapılmasının İl Genel Meclisi’nin görevleri arasında bulunmadığını, bu nedenle rapora şerh koyduklarını belirterek; “Bizim burada görevlerimiz arasında bu mevzu yok. Merkezi idarenin görevi bunlar. Bizim çevreci arkadaşların, kent konseycilerin katılımı ve hassasiyetleri var. Bu tür mevzular olduğunda onlar da kendi konumları gereği müdahil oluyorlar. Uzunköprü’de dallık ağaçlarıyla ilgili bir durum oldu. Ressam Ali Çıtak resim sergisi açtı. Baktım siyasiler zincir gibi dizilmişler, yani ne sanat kaldı, ne şu kaldı, nu bu kaldı. Kent konseyciler ve çevreciler sanatın önüne geçti. Burada da durum özel idare kapsamında olmayıp, merkezi idarenin görevinde olduğunu ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.