DOLAR 32,5798 0.1%
EURO 34,9282 0.23%
ALTIN 2.425,560,12
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2086015-3,47%
Edirne
21°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Korona tiyatroyu da vurdu

Korona tiyatroyu da vurdu

ABONE OL
21 Ekim 2020 10:20
Korona tiyatroyu da vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs salgını birçok sektörü olumsuz yönde etkilerken bundan tiyatrocular da nasibi aldı. Temmuz sonrası sokak tiyatrosu ve farklı sahnelerle kapalı kaldıkları süreci telafi etmek isteyen tiyatrocular, sahnelerin açılmaması, sokak tiyatrolarının da sosyal mesafe sebebiyle az vatandaşa hitap etmesi ile zor bir süreçle karşı karşıya kaldı.

Normale dönüş takvimine kadar birikmişlerden harcayarak ve borç para alarak ayakta kaldıklarını söyleyen Düşülke Atölyesi Genel Sanat Yönetmeni Batuhan Öztürk “Şubat ayından Temmuz ayına kadar borçlanma süreciyle geçti. Cepten yedik, olmayınca borçlandık. Kiralarımızı ödeyemez durumda kaldık. Sahne açılacak mı? açılmayacak mı belli değil? Tamam kiralarımızı bir şekilde ödüyoruz ama bundan sonra nasıl ödeyeceğimiz konusunda bir bilgimiz ve fikrimiz yok açıkçası” dedi.

“TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ TİYATRO”

Tiyatro yaparak para kazanmak istediklerini, kimsenin sağlığını riske atmak gibi bir dertlerinin olmadığını söyleyen Düşülke Atölyesi Genel Sanat Yönetmeni Batuhan Öztürk “  Temmuz’a kadar zaten tiyatrolar kapalıydı. Önceki süreçte 30 Mayıs’tan sonra zaten tiyatro sezonu kapanır. Ekim için hazırlıklar yapılır. Ben sokak sanatçısı olduğumdan dolayı, sokakta da performansımı devam ettirdiğimden dolayı temmuzdan sonra biraz daha temkinli yaklaştım. Ağustos gibi sokak performanslarına başladım. Bayram süreci girdi araya. Bu süreçte de sokakta performans uzun bir performans olduğu için yaparken insanların durup izlemesi gerekiyor. Sosyal mesafeyi koruyup üç kişi daha geliyor. Sosyal mesafe aslında böyle sağlanıyor ama sosyal mesafe için bırakılan yere farkına varmadan bir kişi, iki kişi araya girdiği andan itibaren sosyal mesafe ortadan kalkıyor. Ve ben bunu performans sırasında müdahale edemiyorum. Öncesinde ve sonrasında uyarılarımı yapıyorum ama o arada idare edilemez, kontrol altına alınamaz. Bir gösteri sırasında yine sosyal mesafe sorunu oldu ama parkta hiçbir bilgilendirme yazısı yoktu. Olay bize döndü, sosyal mesafeyi bozduğumuz için. Böylelikle gösterimiz engellendi Jandarma tarafından. Daha sonra başka bir yerde bekçiler tarafından engellendi. Kimsenin sağlığını riske atmak gibi bir derdimiz yok. Ama sonuçta işimizi de yapmaya çalışıyoruz. Çünkü tek geçim kaynağımız bu. Edirne’de büyük bir tiyatro değiliz, ödeneğimiz yok biz sahneden ve sokaktan ekmeğimizi kazanıyoruz” dedi.

“KİRALARIMIZI ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİK”

Tiyatrocuların kafasında sahnelerin açılıp açılmayacağı sorusu ile pandemi sürecinde borçlanan tiyatrocuların hangi yolu izleyeceklerini düşündüğünü belirten Batuhan Öztürk, “Sahne zaten iptal durumda, sokakta bu şekilde olunca zaten biz Temmuz’dan sonra biraz daha toplarız diye, Şubat ayından Temmuz ayına kadar borçlanma süreciyle geçti. Cepten yedik, olmayınca borçlandık. Kiralarımızı ödeyemez durumda kaldık. Şimdi bu süreçten sonrada süreç belirsiz. Sahne açılacak mı açılmayacak mı belli değil. Tamam kiralarımızı bir şekilde ödüyoruz ama bundan sonra nasıl ödeyeceğimiz konusunda bir bilgimiz ve fikrimiz yok açıkçası. Sahneler açılacak mı, açılırsa seyirciyi güvenli bir şekilde salonlarımıza getirebilecek miyiz? Bunun için alınması gereken tedbirler bizim boyumuzu aşan tedbirler. Destek almamız gerekiyor. Çünkü ciddi bilgi ve donanım isteyen şeyler bunlar. O yüzden tamamen kilit noktadayız, kendi adıma söylüyorum ama bu işi İstanbul’da profesyonel olarak yapan sahnede, sahne arkasında, teknikte, ışık ve seste, dekor tasarımında bir çok kişi bundan ekmek yiyor ve bütün bu emekçiler soru işaretleri ile yine aynı şekilde yeni sezona giriş yapıyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.