DOLAR 32,6032 0.39%
EURO 34,7999 0.17%
ALTIN 2.503,270,77
BIST 9.477,29-0,50%
BITCOIN 21100635,90%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Köylülerin hukuk zaferi

Köylülerin hukuk zaferi

ABONE OL
26 Nisan 2023 10:00
Köylülerin hukuk zaferi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Lalapaşa İlçesi’ne bağlı Vaysal Köyü’ndeki kalker ocağı kapasite artışı ile kırma, eleme tesisinin kapasite artışı ve ÇED olumlu raporuna karşı, Sınırlı Sorumlu Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından açılan davada karar verildi.

Edirne İdare Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme, Sınırlı Sorumlu Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni haklı bularak, ikinci taş ocağının açılmak istenmesini reddetti.

Mahkeme kararıyla ilgili dün Edirne Tabip Odası Sosyal Tesisleri’nde, Vaysal Köyü sakinleriyle bir basın açıklaması gerçekleştiren Sınırlı Sorumlu Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin avukatı Av. Bülent Kaçar, “Davalı Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin yargı kararını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu Kalker Ocağı’nı derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun” dedi.

EDİRNE İDARE MAHKEMESİ’NİN KARARI

Kırma Eleme Tesisi’nin, çok kirletici şekilde çevreye zarar verdiğinin keşif ve bilirkişi incelemesi sırasında fotoğraflanıp ve tespit edildiğini vurgulayan Av. Kaçar, şunları anlattı; “Lalapaşa ilçesinde bulunan Vaysal, Süleymandanişment, Hacıdanişment ve köylerinin büyük zarar gördüğü, özel bir şirketin Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’nin kapasite artışlarının ÇED raporunu olumlu bulan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, ÇED Olumlu Kararı’nı yargı iptal etmiştir.

Çevreyi ve yaşamı korumakla, iklim krizini çözmekle görevli Bakanlığın verdiği ÇED Olumlu kararının bilime aykırılığı Bilirkişi Heyet raporu ile hukuka ve mevzuata aykırılığı da Mahkeme kararı ile ispatlanmıştır. Edirne İdare Mahkemesi 14.04.2023 tarihli kararıyla; Proje alanında bitki örtüsü yok edileceğinden yeraltında su seviyesinin azalacağı, ayrıca karbondioksit seviyesinin artacağı, bölge yeraltı suyunun projeden direkt etkileneceği, projenin meteorolojik parametrelerde değişiklik oluşturacağı, proje alanının kadastrosu kesinleşmiş orman sınırları içerisinde kaldığı, bölgede tarımsal çeşitliliğin fazla olması, bölge halkının geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı, projenin çiftçilere ve tarımsal yapıya zarar vereceği, ÇED raporunda endemik türler ve yaban hayvanları yönünden yeterli tedbirlere yer verilmediği, dolayısıyla Çevre Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Hidrojeoloji Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği ve Biyolog açısından uygun olmadığı anlaşılmakla, Edirne İli, Lalapaşa İlçesi, Vaysal ve Hacıdanişment Köyü mevkiindeki özel bir şirket tarafından yapılması planlanan 200701800 nolu kalker ocağı kırma-eleme tesisi kapasite artışı projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararında bilimsel esaslara ve ilgili mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna varmış ve dava konusu işlem olan Edirne İli, Lalapaşa İlçesi, Vaysal ve Hacıdanişment Köyü mevkiindeki özel bir şirket tarafından yapılması planlanan 200701800 nolu kalker ocağı kırma-eleme tesisi kapasite artışı projesi için davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararının iptaline hükmetmiştir.

“EDİRNE ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ DENETİM GÖREVİNİ YERİNE GETİRSİN, BU ZULMÜ SONLANDIRSIN”

Kapasite artışı yapılan ocağın ve tesisin var olan tüm faaliyetlerinin bilime, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, altı ayrı bilimsel disiplinden uzman ve akademisyenlerin ayrıntılı bilirkişi raporuyla ve Edirne İdare Mahkemesi’nin gerekçeli iptal kararı ile sabittir. Var olan Kırma Eleme Tesisi’nin ÇED dosyasındaki taahhütlere aykırı olarak, açıkta faaliyet gösterdiğini, hiçbir önlem alınmadan, tesisin çok kirletici şekilde çevreye zarar verdiği keşif ve bilirkişi incelemesi sırasında fotoğraflanmış ve tespit edilmiştir. Bu keyfiliği, ÇED tanımazlığı, denetimsizliği basın ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Halen süren bu zulme karşı Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü yapmadıkları denetim görevlerini acilen yerine getirmeleri, idari ve adli işlemler başlatmaları için uyarıyoruz. Yurttaşların gördüklerini yetkililerin görmemesi, bu işletmede denetim yapılmaması, bu doğa sömürüsünün görmezden gelinmesi mümkün değildir. Hukukun ve bilimin üstünlüğüne olan inancımızla, Vaysal Kooperatifinin ve Lalapaşa köylülerinin haklı davalarına destek olan herkese sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

“BURADA PARA KAZANMA UĞRUNA DOĞA KATLİAMI YAPILIYOR”

Sınırlı Sorumlu Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz da “Bu haklı davamızda bize destek veren başta avukatımız, basın mensupları ve ortaklarımız aynı zamanda Lalapaşa köylüleri, Hacıdanişment ve Süleymandanişment köylülerine hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizzat kendileri burada bulunamayanlara da ayrıyeten teşekkür ediyorum. Bizim orada gerçekten bir doğa katliamı yaşanıyor ve bunu kimse görmezden geliyor. Burada yaşama hakkı hepimizin. Oradaki böceklerinde, doğadaki bir çimeninde, ağaçlarında. Sadece para kazanmak olarak görmemek lazım bazı şeyleri. Burada para kazanma uğruna doğa katliamı yapılıyor. Arıların, böceklerin hepsi katlediliyor. Tozlaşmadan dolayı üreme olmuyor. Tarımsal olarak kaybımız zaten oluyor ama diğer hayvanların sesi çıkmıyor, onlar konuşamıyorlar bizim gibi. Dertlerini anlatamıyorlar ve orada katledilerek öldürülüyorlar. Buna artık mahkeme idaresi mi, valilik mi birinin cevap vermesi gerekiyor buna, önlem alınması gerekiyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.