DOLAR 32,4335 0.23%
EURO 35,0037 -0.21%
ALTIN 2.324,910,23
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22970012,07%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Küllerinden doğacak

Küllerinden doğacak

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:14
Küllerinden doğacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Müftülüğü olarak kullanılırken çıkan yangında tamamen yanarak kullanılamaz hale gelen Tarihi Böcek Mektebi binası, aslına uygun olarak yeniden yapılıyor. Tarihi binanın yeniden inşası Vali Ekrem Canalp’in sembolik olarak ilk çiviyi çakması ile başlatıldı.

Böcek Mektebi olarak da adlandırılan tarihi binada geçtiğimiz Ocak ayında sabaha karşı yangın çıkmış ve bina kül olarak kullanılamaz hale gelmişti.

Meydan Mahallesi’nde, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan tarihi Selimiye Cami’nin arkasında olan tarihi ahşap binanın aslına uygun yapımı için düğmeye basıldı ve Vali Canalp tarafından sembolik olarak çivi çakılarak inşası başlatıldı.

Temel Atma Töreni’ne, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, MHP İl Başkanı Zakir Tercan, İl Müftüsü Alettin Bozkurt, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

“EDİRNE, OSMANLI’YA 88 YIL BAŞKENTLİK YAPMIŞ BİR AÇIK HAVA MÜZESİ”

Burada bir konuşma yapan AK Parti Milletvekili Aksal, Edirne’nin Osmanlı’ya 88 yıl başkentlik yapmış, açık hava müzesi hüviyetinde bir kent olduğunu belirterek, “Bir süre önce burada Tarihi Böcek Mektebimiz, İl Müftülük binamız yandı. Onun birlikte hepimizin içi yanmıştı ama bugün onu aslına uygun bir şekilde tabi eskisini geriye getirmek maalesef mümkün değil ama aslına uygun bir şekilde inşallah bugün onun temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Edirne tabi Osmanlı’ya 88 yıl başkentlik yapmış. Adeta bir Açık Hava Müzesi gibi. Bir yanımızda Selimiye Camii. Türk-İslam Sanatı’nın muhteşem eseri. Hemen ötede Muradiye Camii. Edirne’miz bize emanet. Tabi ki Atalarımızdan bütün bu eserler. Onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Korumamız, kollamamız gerekiyor. Bugünde bu vesileyle buradayız. İnşallah ben hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Edirne Valisi Canalp de, tarihi binada çıkan yangında tüm Edirnelilerin yüreğinin yandığını ve aslına uygun restoresi için Edirnelilere bir söz verdiklerini söyledi.

“DÜNYA TARİHİNE BAŞLANGIÇ EDEN EN ESKİ YAPILAR, ŞANLIURFA VE EDİRNE’DE BULUNDU”

Edirne’nin hafızasında yer etmiş olan binanın yapımı için çalışmalara başlandığını aktaran Vali Canalp, “Edirne, içinde bulunmuş olduğumuz bu şehir, özellikle de bu alan adımını attığınız her yerde, başını çevirdiğiniz her sokağın başında tarihten mutlaka ki bir izi görebileceğiniz yerler. Belki Türkiye’de de olsa Dünya’da ki en fazla tarihi yapının olduğu ülkelerden bir tanesi bizim memleketimizdir. Geçmişten bugüne kadar baktığınız zaman Dünya tarihine başlangıç eden en eski yapılarda Şanlıurfa’da ve bizim memleketimizde bulundu. Şu an da Dünya’da medeniyetin başlangıcına mesnet teşkil edebileceği düşünülen daha eski bir yer Dünya’da arkeolojik bir alan Dünya’da henüz bulunabilmiş değil. Dünya’nın en zengin kültürel varlıklarına sahip olan ülkesiyiz, belki de en başında gelen biziz. Edirne’miz de Türkiye’de aynı şekilde tarihi zenginlikleri en yoğun şekilde kendi bünyesinde barındıran bir ildir. Edirne şehir merkezi de yine aynı şekilde Edirne’nin içerisinde bu kültürel yoğunluğu en fazla hissettiren yerleşim yeridir. Edirne şehir merkezinin içerisinde de içinde bulunmuş olduğumuz bu alan Selimiye’nin gölgesinde bulunmuş olduğumuz özellikle de bu alanlar da gene bu tarihi, kültürel mirasın en yoğun şekilde hissettiğimiz alanlardan bir tanesidir.

“BU YAPI YANDIĞINDA İÇİMİZ, YÜREĞİMİZ, CİĞERİMİZ YANDI”

Müftülük Hizmet Binası olarak kullanılan Böcek Mektebi binasının 6 ay önce çıkan yangında kullanılamaz hale geldiğini hatırlatan Vali Canalp, “Bu yapı bizim tarihimizin, Edirne’nin tarihinin, memleketimizin tarihinin, kültürel mirasının bir parçasıydı. Çünkü Edirne’nin hafızasında da Edirnelilerin hafızasında da yer etmiş olan harikulade bir yapı aslında. Kent estetiğine bir parça, kent estetiğinin bir değerinin bir parçası aynı zamanda. Aynı zamanda da şu an da gölgesinde bulunmuş olduğumuz Selimiye’yle de uyumlu bir yapı. Tabi bu yapı yandığı zaman hepimizin aslında içi de yandı, yüreği de yandı, ciğeri de yandı. Çünkü tarihimizin bir parçasıydı. Ve biz hemen arkasından Edirnelilere bir söz verdik. Dedik ki, “Edirne’nin tarihinde bir parçası olan ve Edirnelilerinde yine hafızalarında yer etmiş olan, pek çok Edirnelinin de okulla ilgili hatırasının olduğu bu yapıyı inşallah biz aslına uygun şekilde, olduğu haliyle yeniden yapacağız, yeniden dirilteceğiz, yeniden ortaya koyacağız” dedik. Aradan geçen 5,5 aylık bu süre zarfında bu yapının eskisine uygun şekilde, aslına uygun şekilde projeleri çizildi ve yine Koruma Kurulumuzdan gerekli izinler alınmak suretiyle de bugün ihale işlemleri de bitti. Bugün inşallah ilk çivisini çakacağız. Tabi tarihi bir yapı olduğu için genellikle beton atma temel atma törenidir. Temelde genellikle beton yapılır. Ama tabi biz tarihi yapının manasına ve anlamına uygun şekilde çivi çakmak suretiyle ilk başlangıcı bugün burada hep birlikte yapmış olacağız. Yapacağımız bu eseri inşallah Edirne’mizi tekrar tarihin kültürel mirasının bir parçası olaraktan geleceğe taşıma imkanını beraberce bulacağız” dedi.

“EDİRNE’NİN TARİHSEL VE KÜLTÜREL MİRASI, ÜLKE GÜNDEMİNDE VE KÜLTÜR TURİZMİ’NİN GÜNDEMİNDE YER EDECEK”

Edirne’de birçok kültürel mirası eserinin olduğuna değinen Vali Canalp, “Edirne’mizin bütün kültürel mirasını, sadece burasıyla ibaret değil. Biliyorsunuz şuan da Kaleiçi’nde de Çevre ve Şehircilik Bakanımızın son ziyaretinde de ifade ettiği üzere yoğun bir restorasyona başlayacağız. Konaklarımızı restore edeceğiz. Karanfiloğlu Sokağımızı bir başından bir başına kadar boydan boya restore edeceğiz. Gene bundan birkaç gün önce de Valilik etrafındaki üç adet sokağında Sokak Sağlıklaştırma ve Restorasyon işlemlerini de hep beraberce başlatmıştık. Bütün bunların hepsi üst üste konulduğu zaman şunu göreceğiz ki, Edirne’mizin tarihsel, kültürel mirası da önümüzde ki günler de önümüzde ki yıllar da peyder pey günden güne çok daha belirgin bir şekilde Türkiye’nin gündeminde de Kültür Turizminin gündeminde de yer etmiş olacak” dedi.

Konuşmaların ardından tarihi Böcek Mektebi’nin inşası Vali Canalp’in sembolik olarak ilk çiviyi çakmasının ardından başlatıldı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.