DOLAR 32,4986 -0.15%
EURO 34,9471 0.26%
ALTIN 2.434,000,46
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2066250-2,27%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kur arttı, komşu akın etti

Kur arttı, komşu akın etti

ABONE OL
10 Haziran 2023 12:01
Kur arttı, komşu akın etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgar Levası’nın 13 liraya yaklaşması ile bölgenin en çok akın edilen pazarı olan Ulus yine yerli yabancı vatandaşın akınına uğradı. Pazarcılar ürününü satmaktan ve Bulgaristan’dan gelen vatandaşlar ise değerlenen parasıyla daha çok ürün almaktan memnun olduğu görüldü. Leva’nın artık 13 liralara geldiğini, aynı şekilde Türk Lirası’nın gerilediğini altını çizen Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu, artık takip etmeyi bıraktıklarını yayın koptuğunu söyledi.

“TÜRK MÜŞTERİDEN ÇOK BULGARLARI TANIYORUZ”

Yoğun alışverişten memnun olsalar da Bulgar Levası’nın değer kazandıkça Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin kötü bir durum olduğunu söyleyen Lüleburgaz’ dan gelerek Ulus Pazarı’nda tezgah açan Pazarcı Mustafa Çetin, “Edirne Ulus Pazarı’na 16-17 yıldır geliyorum. Bulgurdan olsun, Yunan’dan olsun çok tanıdıklarımız var. Onları tanıdığımız kadar Türkleri tanımıyoruz. Yani daha fazla tanıyoruz Bulgarları. Yani onlardan çok ekmek yedik. Ama şu anda doların yükselişi, Leva’nın yükselişle faydası oluyor tabi. Ama bizim paramızın çok değeri düşüyor. Sattığımız malı gidip aynı paraya alamıyoruz. Şu anda mesela bugün 350’ye mal sattık, fabrikaya gittik almaya 390 TL. Onların parası devamlı yükseliyor. Bizim paramız hep çöp oluyor. Hiçbir değeri kalmıyor yani.  Biz ne yapıyoruz işte mal satarken Leva olarak diyoruz. 3-5 kuruş oradan bize artıyor yani 10 Leva diyor, 125 tutuyor 25 TL oradan kazanmış oluyoruz. Bizim normalde Türk parayla satsak işin içinden çıkamayız yani.  Bu hafta biraz kalabalık ama tabii haliyle onların da gözleri açıldı. Yani eskisi gibi değil. Eskiden ihtiyacını gidermek için hemen tezgahta malı alır giderlerdi. Şimdi çok geziyorlar. Bizden daha iyi fiyat biliyorlar. Yani hemen dalıp almıyorlar yani. Şöyle bir şey, Bulgarca afiş ve seslenmek hoşlarına gidiyor, dikkatlerini çekiyor, biri gelince diğeri de geliyor, burada ne var diye, o da arkasından o şekilde geliyor işte. Yani 10 kişi olunca 2 kişiye bu arada satıyoruz orada ekmeğimizi alıyoruz yani. Bizde koltuk örtüsü var, halı var, lastikli yatak örtüsü var, lastikli çarşaf var, sandalye örtüsü var, halı kılıfı var. Bulgarlar gelmese tahmin etmiyorum yani kimse bu masrafın altından kalkamaz ki 2-3 bin TL masraf yapacağım. 1 adamın maliyeti bin TL ya 500-600 TL yevmiye var, 120 TL sigortası var. Bunun mazotu var, işgaliye parası var, yeme içmesi var. Bir lahmacun olmuş 50 TL”dedi.

“EDİRNE’Yİ VE PAZARINI SEVİYORUZ, UYGUN FİYATLI ÜRÜNLERİ ALIYORUZ”

Bulgaristan’dan gelen Zekiye İsmail “Bazen ucuz olması daha iyi oluyor. Edirne’yi seviyoruz. Bulgaristan’a yakın olduğu için bizim için avantajlı oluyor. Burada her şeyi alıyoruz: kilimler, örtüler, giysiler. Her hafta gelmiyoruz, bazen otobüsle veya tur ile geliyoruz” dedi.  Çok sık gelemediklerini ancak Edirne’nin uygun fiyatlı olması sebebiyle ev ürünlerinden bol bol aldıklarını kaydeden Bulgaristan’da yaşayan Hülya Hüseyin” Bulgaristan’dan geliyorum. Edirne pazarını çok seviyorum, 2 veya 3 ayda bir arkadaşlarımla geliyorum. Burada her şey bize uygun fiyatlı. Kilim, yatak çarşafı, örtüler, perdeler, çocuk giysileri ve kadın giysileri alıyoruz, uygun fiyatları bulup aldığımız her şeyi alıyoruz. Edirne’yi seviyoruz. 2 veya 3 ayda bir geliyoruz, yazın veya kışın uygun olan zamanda geliyoruz” dedi.

“LEVA 13 LİRA’YA ÇIKTI BİZ İZLEMEYİ BIRAKTIK, YAY KOPTU”

Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu, “Leva rekor kırmadı. Türk parası rekor kırdı. 12 buçuk kat aşağıdayız. 12 buçuk kilometre geriden gidiyoruz. Tabi dövizin değerlemesi ile birlikte yabancı müşteriler ucuz alışveriş yapmak için, paraları çok değerli olduğu için Türkiye’ye geliyorlar. Türkiye’den alışveriş yapıyorlar. Edirne’den çarşıdan, pazardan, alışveriş merkezlerinde yoğun bir şekilde değerli paralarını kullanıyorlar, alışveriş yapıyorlar, işin özü bu. Yerli müşterimiz var yerli müşterimizde alım gücü azaldığı için biraz alım gücü düşük. Çünkü alım gücü az olduğu için alışveriş yapamıyorlar. Eskiden 3 tane tişört alırken şimdi bir tane tişört almayı düşünüyorlar ama Bulgarlarda ki o yüksek değer, onların parasını yüksek olmasını, bizde alışverişlerini artırdılar. Yani 13 liraya kadar çıkmış Leva duyduğuma göre, artık biz izlemeyi bıraktık, yay koptu. Şimdi Bulgar artık eskisi gibi değil de seçici şekilde alıyor. Herkes böyle her bulduğunu almıyor, şimdi ilk başta her şey alıyorlardı, iyi kötü kaliteli i, kalitesiz. Ama şimdi doydular öğrendiler. Şimdi paralarını daha kaliteli şeyler almak yönünde kullanıyorlar. Seçiciler, ürün seçiyorlar, kalitelerinden alıyorlar. Paralarını daha değerli bir şekilde o yönde de kullanıyorlar” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.