DOLAR 32,3473 0.29%
EURO 35,1240 -0.03%
ALTIN 2.309,821,44
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22898213,11%
Edirne
18°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuzeybatı’nın cennet bir köşesi, ‘Gürgiç Köyü’

Kuzeybatı’nın cennet bir köşesi, ‘Gürgiç Köyü’

ABONE OL
28 Nisan 2021 16:10
Kuzeybatı’nın cennet bir köşesi, ‘Gürgiç Köyü’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Ülkemizin bu koşesini ziyaret eden herkes temiz dağ havasına, huzura ve güzel manzaralarına hayran kalıyor.

Bugün köyde 146 kişi yaşıyor, ancak yaz aylarında yaşlıların torunları köye gelince, köy canlanıyor ve sokaklar çocuk sesleriyle yankılanıyor. Aslen bu köyden olup uzun yıllar Sofya’da yaşadıktan sonra köye dönen ve köyde muhtar vekili görevini üstlenen Boyko Mladenov şunları anlattı Vidin Radyosu’ndan Nedka Lilkova’ya:

“Muhtar vekili olarak birkaç ana hedefim var, bunlardan biri köydeki gençler için iş yerleri açmak, yerlilerin yaşam standartını yükseltmek amacıyla altyapıyı iyileşltirmek.

İşlerin yavaş yavaş yola girmesini umut ediyor ve Avrupa fonlarını ve programlarını sabırsızlıkla bekliyorum. İlk dönem muhtarlık yapıyorum ve bu zamanda Sofya’da yaşayan kişiler, köyden 10 tane ev satın aldı, iki İngiliz ve bir Polonyalı aile de köye yerleşti. Bölgenin köy turizmine açılmasını amaçlayan belediyede bir proje hazırlandı. Her yerde olduğu gibi burada da problemler var. Bir tanesi köyün “Dıbravka” mahalesine suyun verilmemesi…Aslında 2007 yılında köye su getirildi, ama bu mahale hala susuz. Çevre ve Sular Bakanlığına bir proje gönderdik ve içme suyu sorununa en kısa zamanda çözüm bulunmasını bekliyoruz.

Rujintsi belediyesinin Gürgiç barajına imtiyaz verilmesi ve böylece istihdam yaratılması amacıyla  bir projemiz var. Bu arada sosyal programlar devam ediyor – 30 kişilik “sıcak öğle yemeği”, “Kişisel asistan” programında  5 kişi çalışıyor, 29 yaşının altında köydeşlerimiz için hazırlanan bir istihdam programı bekliyoruz.”

Boyko Mladenov, Çöp konteynerlerin  toplanması ve taşınması,  sokak drenajı projeleri, sosyal ve altyapı projeler üzerinde belediye yetkilileriyle birlikte  çalıştıklarını anlatıyor ve şunları paylaşıyor:

“Muhtar vekili olarak göreve geldiğimde yaptığım ilk iş, köyün altyapısını incelemketi. İşler hiç de iyi görünmüyordu. Bazı sokaklarda suların yoğun şekilde aktığı yerlerde drenaj çalışmaları gerekti ve belediye özel makineler gönderdi. Drenaj kanalları kazdık ve sokakları asfaltladık, çünkü çöp toplam makinesi bu sokaklardanb geçemediği için neredeyse köyün yarsına hizmet veremiyordu. Şiddetli yağmur sularının aktığı sokaklardan bir tanesini temnizledik ve böylece bölgede yaşayanlarının bahçlerini, sebzelerini sudan kurtarmış olduk. Aynı şekilde Kaynak suyun aktığı eski çeşmeye giden köprü de Boyko Mladenovun girişimiyle ytamir ediliyor. Güriç köyünü diğerlerinden farklı kılan şey ise köyden olup, yerlilere hizmet veren bir doktorun olması:

“Buradan Vratsa’ya kadar, Tanrı’nın bize harika bir adam, harika bir doktor verdiği tek köy biziz. Dr. Dimitar Spasov, 1973’ten beri burada yaşıyor ve bugüne dek köylülerin tüm sağlık sorunlarına şifa buluyor.

Hayvancılık ağır bir iş, belki de bu yüzden hayvan yetiştiren çok az insan var ve köyde sadece iki inek var.- diye paylaşıyor Boyko Mladenov ve devam ediyor:

“Şahsi görüşüme göre, tarım bu bölgede daha ağır basıyor, çünkü ağır iş makinelerle yapılıyor ve belki de bu yüzden hayvancılığa nazaran tarıma ilgi daha büyük. 150 koyun ve 20 ila 30 arasında keçi yetiştiren daha köylülerimiz var..”

Ulaşım, aslında birçok küçük yerleşim yerlerinde olduğu gibi Gürgüç köyünde de en büyük sorunlardan bir tanesi. Vidin’e 70, Montana’ya 40 km mesafede bulunan Gürgiçli vatandaşlar için köyden çıkmak hayli zor oluyor. Yolculuk yapmak isteyenler muhtar vekiline haber veriyor, o da sırasıyla Montana Otogarına haber verip otobüs köyden geçiyor. Aksi takdirde ulaşım yok.

1927 yılında kurulan “Probuda 1927” isimli Halk Kültürevi, kadın ve çocuk foklor gruplarını çatısı altında topluyor. Köyde okulun olmaması nedeniyle kültürevi, çevre kasabalarda yaşayan ve hafta sonları köye dönen çocuk ve anne-babalarıyla folklor etkinlikleri yürütüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.