DOLAR 32,5086 -0.11%
EURO 34,9791 0.38%
ALTIN 2.429,340,27
BIST 9.816,900,98%
BITCOIN 2065801-4,25%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

LGS’de kızlar daha başarılı

LGS’de kızlar daha başarılı

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:47
LGS’de kızlar daha başarılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Murat Akçay, LGS’ye katılan öğrenci sayısının da bir önceki yıla göre düşüş gösterdiğine işaret ederek, yaşanan düşüşün öğrencilerin giderek bu sınavdan umudunu kestiğini göstergesi olarak yorumladı. Akçay ayrıca, kız çocuklarının LGS’de daha başarılı olduğunu, ancak sınav sonuçlarında rakamsal olarak başarı düzeyinin düşmesine işaret ederek LGS’nin kaldırılması gerektiğini savundu.

Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Murat Akçay, açıklanan 2021 Liselere Giriş Sınavı (LGS)’na katılan öğrenci sayısı ve tam puan alan öğrenci sayılarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl LGS’ye 1 milyon 472 bin 88, bu yıl ise 1 milyon 38 bin öğrencinin sınava katılım gösterdiğini belirten Akçay, geçen yıl soruların tamamına 181 öğrencinin doğru yanıt verdiğini, bu yıl ise bu rakamın 97 olduğunu, sınava katılım sağlayan öğrenci oranın ise yüzde 83,49 olduğunu belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZIN BU SINAVA GÜVENİ KALMADI”

Sınava katılan öğrenci sayısının da bir önceki yıla göre düşüş göstermesi öğrencilerin giderek bu sınavdan umudunu kestiğini göstergesi olduğunu belirten Akçay, “LGS rakamlarının başlıca söylediği şey, çocuklarımızın bu sınava ve adaletine güveni kalmadığıdır. Rapora göre; sözel bölümde yer alan soru sayısı 20 olan Türkçe alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 9,41; soru sayısı 10 olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 5,23; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 6,35 ve yabancı dil alt testinde ise 4,93 olarak gerçekleşti. Öğrenciler en düşük başarıyı 4,20 ortalamayla Matematik alt testinde gösterdi. Fen Bilimleri alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması ise 8,04 olarak hesaplandı. 2020 merkezi sınav sonuçlarıyla kıyaslandığında, bu yıl öğrenciler daha düşük başarı göstermiştir. 2020 LGS sonuçlarına göre Türkçe alt testinde ortalama 10,00; Matematik alt testinde 4,89; Fen Bilimleri alt testinde ise 10,21 olarak gerçekleşmişti” dedi.

“KIZ ÖĞRENCİLER LGS’DE ERKEKLERDEN BAŞARILI OLDU”

Kız çocuklarının LGS sınavında daha başarılı olduğunu, ancak sınav sonuçlarında rakamsal olarak başarı düzeyinin düşmesine işaret ederek LGS’nin kaldırılması gerektiğini savunan Akçay, “LGS 2021’in belki tek memnun olunacak sonucu, kız çocuklarının başarıdaki yükselen ivmesi olmuştur. Merkezi Sınav Puanı ile yerleşen öğrencilerin cinsiyetlerine bakıldığında kız öğrencilerin tüm alanlarda erkeklere göre daha başarılı oldukları görülmektedir. Açıklanan bu rakamlara bakıldığında, yapılan hatalardan hiçbir zaman ders almayan, çocuklarımızın emeklerini ve hayallerini yok sayan MEB’in LGS’yi derhal kaldırması, eğitimde fırsat eşitliğini bir an önce sağlaması gerekmektedir” dedi.

“FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNE KULAK TIKANIYOR”

MEB’in Covid 19 sürecinde yaratılan fırsat eşitsizliğine kulak tıkadığını dile getiren Akçay “Eğitim İş olarak tekrar vurguluyoruz; sınav merkezli bir eğitim sistemi, özellikle yaşları küçük çocuklarımız için doğru değildir. Sınavların, ortaokul çağındaki çocuklar için bu kadar önemli hale getirilmesi, pedagojik olarak yanlıştır. Üstelik o yaştaki çocukların başarılarını ölçme ve değerlendirmeye dair sınav yapmaktan başka metotlar da vardır. LGS’yi getirirken de iki yıldır Covid-19 tehdidi altında çocuklarımızın hayatını hiçe sayarak fırsat eşitsizliğini görmezden gelerek bu sınavı yaparken de tüm itirazlara kulağını tıkayan MEB’e sesleniyoruz: Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi merkezine sınavı değil; insanı, çocukları koyan bir eğitim sistemi şarttır. Çocuklarımızın istediği okullarda, yetenek ve yönelimlerine göre, ailelerinin gelir durumuna bakılmadan, çağın gelişmeleriyle ve değerleriyle iç içe eğitim gördüğü bir Türkiye; Eğitim İş’in verdiği laik, parasız, bilimsel ve adil eğitim mücadelesiyle yaratılabilecektir” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.