DOLAR 32,3348 0.16%
EURO 35,1880 -0.01%
ALTIN 2.239,39-0,17
BIST 8.718,11-1,25%
BITCOIN 2102683-4,89%
Edirne
11°

KAPALI

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Madde bağımlılarına mesken oldu

Madde bağımlılarına mesken oldu

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:39
Madde bağımlılarına mesken oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Edirne’de 2’nci Murad döneminde, 1422’de yaptırılan atıl durumdaki tarihi Gazi Mihal Bey Hamamı madde bağımlılarının yuvası haline gelmiş durumda. Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, “Restore etmek için girişimlerde bulunacağız ve uygulamaya en kısa zamanda başlayacağız” dedi.

Tarih, kültür ve turizm şehri Edirne’nin 6 asırlık vakıf eserlerinden, uzun yıllardır atıl durumda bulunan Gazi Mihal Bey Hamamı’nın restorasyonu için Vakıflar Bölge Müdürlüğü gün sayıyor. Öncesinde Maliye Hazinesi mülkiyetinde olan, sonradan Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesine alınan hamam için harekete geçen Vakıflar Bölge Müdürlüğü, röleve ve restitüsyon projelerini tamamlarken, restorasyon projesinde de sona gelmiş durumda. Uzun yıllar uyuşturucu kullananlar ile definecilerin yuvası haline gelen ve Emniyet ekiplerinin de sıklıkla kontrol ettiği yapının bir an önce ayağa kaldırılması için çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Edirne için çok önemli bir eserin restore edilmiş olacağını söyledi.

“İLK ADIMIMIZI ATTIK”

Hamamın Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesine alınmasının ardından restorasyon çalışmaları için hemen işlemlere başladıklarını söyleyen Bölge Müdürü Güneren, “Hamamla ilgili restorasyon faaliyetine başlamak için ilk adımımızı attık. Bu kapsamda hamamın röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri mevcut değildi, bu projelerin temini ile ilgili süreç başlattık. Çok önemli ve nitelikli bir hamam. Hem şehir merkezinde, hem de Kapıkule yolunda bulunan bir hamam. Tunca nehrine de sınırı olduğu için yapılan seddenin bir kısmı hamamın bir kısmından geçmiş. Aynı zamanda yanında aktif olarak da kullanılan bir yol mevcut. Tüm bunları da dikkate alarak bir projelendirme süreci içerisindeyiz. Halı hazırda röleve ve restitüsyon projelerimi Koruma Kurulu tarafından onaylandı, restorasyon projemizde de ufak tefek tadilatlar kaldı” ifadelerini kullandı.

“TURİSTLERİN İLK GÖRDÜĞÜ YERLERDEN BİRİSİ”

Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ise söz konusu hamamın konumunun turizm açısından çok stratejik bölgede olduğuna dikkat çekerek, “Kapıkule’den giriş ve çıkışlarda turistlerin ilk gördüğü yerlerden birisi. Çocukluğumuzdan beri biliyoruz ki, Osmanlı’nın en eski hamamlarından da birisi ama yine çocukluğumuzdan biliyoruz ki atıl durumdaydı. Şimdi sevindirici bir haber aldık ve tekrar restorasyonu yapılıp hizmete sunulacak. Bu da Edirne’ye zenginlik katacaktır. Bu şekilde tarihi eserlerin tekrar ayağa kaldırılması bulunduğu şehre zenginlik katar. Tabii ki böyle bir hamamın hizmete sunulmasını ve turizme kazandırılmasını canı gönülden istiyoruz” şeklinde konuştu.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.