DOLAR 32,3624 0.13%
EURO 35,0311 -0.15%
ALTIN 2.446,051,83
BIST 9.133,450,59%
BITCOIN 2266965-0,29%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Maharetli eller pazarına kavuştu

Maharetli eller pazarına kavuştu

ABONE OL
13 Kasım 2021 19:05
Maharetli eller pazarına kavuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun bir süredir kapalı bulunan, üretici ile tüketicinin buluştuğu, doğal ve el emeği göz nuru ürünlerin satıldığı Üretici Kadınlar ve Antika Pazarı kapılarını açtı.

1 Haziran itibariyle normalleşmeye geçilmesi ile birlikte koronavirüs nedeniyle kapanan Üretici Kadınlar Pazarı dün yeniden yenilenen yüzüyle kapılarını vatandaşlara açtı. Doğal ürünlerin satışının yapıldığı, Edirne merkez ve köyleri olmak üzere 150’nin üzerinde üretici kadının katıldığı Pazar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından açıldı.

Açılışta konuşan Başkan Gürkan, Pazar’da bulunan bütün kadınların üretim şartlarını sağladığını ve hepsinin Çiftçi Kayıt Belgelerinin olduğunu belirterek, “Amacımız, kadınların para kazanması, kadınların emeklerinin karşılığını almasıdır” dedi.

Pazarın neredeyse 1,5 yıla yakın bir zamandır kapalı olduğunu belirten Gürkan, “Pandemi Dünya’nın her yerini olduğu gibi elbette şehrimizi de etkiledi, pazarımızı da etkiledi. Yaklaşık dört yıl önce yine bu alanda, bu pazaryerinde Kırsalın Doğal Pazarı’nı açmıştık. Bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Samimiyetle söylemek gerekirse biz o pazarın açılışına izin verirken, yer tahsis ederken, orayla ilgili her türlü tedbiri alıp her türlü desteği verirken bir tek hedefimiz bir tek amacımız vardı. Kadınlar para kazansın, kadınlar emeklerinin karşılığını alsın. Ama bunu yaparken şunu hedeflemedik. Kadınlar para kazanırken biz kadınlardan para ya da başka şeyler kazanalım demedik” dedi.

“150 ÜRETİCİ KADIN YER ALIYOR”

Pazarda Edirne merkez ve köylerinden 150 üretici kadının bulunduğunu belirten Gürkan, “Bugün üretici kadınlar pazarımızın yanına antika pazarını da ekleyerek açılışımızı yapıyoruz. Burada kadınlarımızın yer alan yaklaşık bugün itibariyle 150 üretici kadınımız var. Edirne’nin merkezinden, köylerinden, civardan. Üreten bütün kadınlara açık burası. Hiç kimse burada almış olduğu hizmetler için her türlü lojistiğini belediye sağlayacak. Eskiden olduğu gibi, o zamanda biz yapıyorduk. Temizliğiydi, giyimiydi, kuşamıydı, aklınıza ne gelirse” dedi.

“KİMSEYE TEK KURUŞ VERMEYECEKLER”

Pazarda yer alan gerek üretici kadınların gerek antikalarını pazara getirip satmak isteyen vatandaşların Belediye ve şahıslarda dahil hiç kimseye tek kuruş vermeyeceklerini belirten Gürkan, “Vereni buradan ben çıkarırım. Burası kadınların üzerinden para kazanılacak, kadınların üzerinden siyasi güç kazanılacak, kadınların üzerinden itibar kazanılacak yer değil. Burası üreten kadınların emeklerini ve yüreklerini ortaya koydukları ve geçimlerine, aile bütçesine, ekonomisine bir katkı sağlamaya çalıştıkları bir yer. Burası hepimizin yeri, bütün Edirne’nin yeri. Burada hepimiz kendimize, şehrimizin kadim kültürüne, insan onuruna yakışır bir şekilde ürettiklerimizi getireceğiz, hijyen kurallarına uyarak, temizlik kurallarına uyarak, gıda kontrol kurallarına uyarak ürettiklerimizi burada vatandaşlarla buluşturacağız ve satacağız. Çoluğumuzun, çocuğumuzun rızkını çıkaracağız. Bu pazarda yer alan bütün kadınlarımızın hepsinin Çiftçi Kayıt Belgeleri var. Üretim şartlarını hepsi sağlıyorlar. Tarlalarından, bahçelerinden buraya getirene kadar Belediyemizin Gıda Mühendisleri vasıtasıyla bütün o aşamalar tek tek kontrol ediliyor, kayıt altına alınıyor. Yine burada bozulabilecek malzemeler için Başkan Yardımcım Ertuğrul Beyin başkanlığında gereken bütün hijyen şartları sağlandı. Buzdolapları, soğutma aletleri hepsi.

“ÇİĞ SÜT SATIŞI YAKIN ZAMANDA BAŞLAYACAK”

Pazarda henüz çiğ süt satışına izin vermediklerini belirten Gürkan, “Şuanda pazarımızda sadece çiğ süt satışına henüz başlamadık, izin vermedik. Onunla ilgili de gerekli yatırım planlamaları yapıldı. Gerekli o cihazlar alınmak üzere. Ondan sonra çiğ sütünde hijyenik ortamda, bozulmayacak şekilde satışını pazarımızda başlatacağız. İnsan sağlığı her şeyden önemli. Pandemi bize bunu çok acı bir şekilde, çok katı bir biçimde öğretti. O yüzden en başta gelen dikkat etmemiz gereken nokta insan sağlığı” dedi.

“HİJYENE MUTLAK SURETLE DİKKAT EDECEĞİZ”

Hijyen kurallarına mutlak suretle dikkat edilmesine gerektiğine değinen Gürkan, “Burası sizin yeriniz. Biz Edirne Belediyesi olarak sizlerin güvenli bir şekilde, hijyenik bir şekilde, temiz bir şekilde sağlıklı bir ortamda ve kazandığınızın tümü, o akıttığınız emeğin, alın terinin tümünün karşılığını alacak şekilde burasını sizlere hizmete verecek şekilde düzenledik. Bunu da sürdürmeye devam edeceğiz. Belediyemizin dört adet gıda mühendisi, gıda kontrol uzmanları, zabıtalar ve iş denetçileri burada sürekli olarak her pazarda görev yapacaklar. Bu pazara giren her ürün gıda mühendislerimiz tarafından denetlenecek. Hijyene mutlak suretle dikkat edeceğiz. Gıdanın bozulmadan o zincir kırılmadan son tüketiciye ulaşmasını bu şekilde sağlayacağız. Eminim ki sizlerde içine sevginizi koyarak ürettiğiniz o bütün ürünlerin, bütün doğal ürünlerin tüketiciyle buluşmasından mutlu olacak ve buradan kazandığınız o helal kazançlarla, alın terinizle kazandığınız paralarla çoluk çocuklarınızı okutacaksınız, ailenizin geçimini sağlayacaksınız. Sizin yetiştirdiğiniz o evlatlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılacaktır” dedi.

Başkan Gürkan, konuşmasının ardından pazarın açılışını gerçekleştirerek, ürünlerini satmak için pazara gelen üretici kadınlarla sohbet etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.