DOLAR 32,5633 0.03%
EURO 34,9133 0.08%
ALTIN 2.429,890,01
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2089272-3,83%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP Listesinin Perde Arkası-3

ABONE OL
19 Nisan 2021 10:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın kafası allak bullak oldu.

Ankara’ya gidelim lafını duyan İl  Başkanı Fevzi Pekcanlı içinden, ‘Oldu daha iki gün önce geldik, yine mi, bilseydim istifa eder kendim aday olurdum bu işin buraya varacağını’ diye geçirdi ama, ‘Tamam Başkanım kaç gün kalacağız ona göre eşya alayım’ diye sordu.

Başkan Gürkan, Pekcanlı’ya bir bakış atınca sustu.

Gürkan, eve gidip bir traş olayım seni evden alırız dedikten sonra ayrıldılar.

Daha Pekcanlı, yeni evine varmak üzereyken telefonu çalınca baktı Başkan Gürkan arıyor, ‘Fevzi vazgeçtim çık kapının önüne seni almaya geliyoruz’ dedi.

Başkan Gürkan’ın çakarlı makam arabası otoyola çıkınca şoför Olkan Bayır, gazı kökledi, ibre birden 150’yi geçti.

Hedef Ankara Söğüzözü’nedeki CHP Genel Merkeziydi.

Saatler gecenin neredeyse 02.15’ini gösteriyordu.

Bir ara camdan dışarı baktıklarında Lüleburgaz tabelası gözüne ilişti Pekcanlı’nın

Uzun süre devam eden sessizliği Başkan Gürkan bozdu, ‘Ben böyle işin’ sözleri dudaklarından döküldü.

Telefondan son durumu öğrenmek için yazdığı mesajlara cevap gelmeyince daha da sinirlendi Gürkan,

Makam aracını kullanan Olkan’a ‘Şu arabayı adam gibi kullan’ diye çıkıştı.

Gürkan, Ankara’dan mesajlarına cevap beklediği sırada telefonunun ışığı yanınca hemen ‘yes’ düğmesine basarak açtı ve arayan liste mimarlarından Bülent Tezcan’a ‘Ne oldu, neden oldu, PM onayladığı liste neden değişiyor’ diye peşpeşe sordu ve cevabını beklemeden, ‘Yoldayım geliyorum’ dedi.

Gelince detaylı konuşuruz dedikten sonra telefonu kapattı.

Ankara’da Bircan’ın, ‘resti’ üzerine çıkan yangını söndürmek için yoldayken beşli komisyonunun Edirne’den sorumlu üyesi Muharrem Erkek’e ulaştı İl Başkanı Pekcanlı, ‘Teşkilatın belirlediği PM uygun gördüğü liste nasıl değiştirilir, benim ve teşkilatın bu şartlarda görevde kalmasının bir anlamı yok’deyiverdi.

İstifa ederim sinyali verdi.

MYK’nin diğer üyeleriyle mesaj trafiği gecenin 03.30’undan sonra durdu.

Türkiye’nin tüm illerinde listeler belli olmuş, dört bir yandan gelen telefonlar ve mesajlarla harap ve bitap düşünce tüm parti yöneticileri telefonları kapatıp uyumaya gitti.

Sabahın ilk ışıklarında Ankara’ya varan CHP ekibi, genel merkeze vardıklarında güvenlik görevlilerinden başka kimse yoktu.

Listelerin son onay verildiği, Çevre Sokaktaki eski genel merkez binasına bir göz atalım, belki orada birileri vardır diyerek rotayı bu kez oraya çevirdiler.

Ancak, Çevre Sokaktaki binada da kimseler yoktu.

Çankaya Belediyesinin çöpçüleri yollarda çalışıyor, ortalıkta in cin top oynuyordu.

Gidip iki lokma birşeyler atıştıralım dediler ve buldukları ilk börekçiye girdiler.

Onlar mı börek yedi, börek mi onları yedi doğrusu pek belli değildi.

Tekrar Söğütözü’ndeki genel merkeze geldiklerinde güvenlik görevlisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın geldiği bilgisini verdi.

Listeler saat 17.00’ye kadar YSK’ya verileceğinden hala bir umut vardı.

Doğruca, son kurultayda PM girmesi için mücadele ettikleri Öztrak’ın odasına çıktılar. İçeri girdiklerinde, saat: 09.30 olmuştu.

Gece geç saatlere kadar önce MYK, sonra PM toplantısında olan Öztrak Edirne ekibini görünce, ‘Gelin bende yeni çay söyledim, size de söyleyeyim’ dedi.

Söze önce CHP Edirne İl Başkanı Pekcanlı girerek, ‘Faik Abi, taşkilat listesi değiştirilmiş, yerine Bircan konulacakmış, biz kesinlikle kendisini istemiyoruz, istifa mı etmem isteniyor’ diyerek sert bir giriş yaptı.

Pekcanlı’nın bu sözlerine Başkan Gürkan, ‘Olur mu öyle şey, istifa falan’ demedi ve ‘sessiz’ kalarak destek verdi.

Saatler ilerlemeye başlayınca, diğer parti yöneticileri de, bir bir genel merkeze gelmeye başladı.

Daha ‘Günaydın’ demeden Edirne ekibi hemen söze giriyor, ‘liste değişikliği’ nedeniyle isyan ediyordu.

Tam bu saatlerde internet sitelerine CHP Edirne listesinin 2. Sırasında Uzunköprü eski İlçe Başkanı Yakup Atalay’ın konulduğu bilgisi sızdı.

Tut buradan yak şimdi.

Edirnne ekibine bir soğuk duş daha,

Bir gece önceden yorgun ve bitkin düşen, Türkiye’nin her yerinden gelmeye başlayan telefonlardan bunalan Genel Başkan Yardımcıları karşılarında Edirne ekibinin, ‘Madem Çiğdem olmuyor, 2. Sıraya Yakup değil, Ediz olsun’ diye diretmesi üzerine ‘Peki’ dedi.

Atalay’ı 2. Sırada tutacak arkasında siyasi desteği de olmayınca, 3. Sıraya kaldırılması ve yerine Ediz Ün’ün getirilmesi çok zor olmadı.

CHP Genel Merkez yöneticilerinin derdi sadece Edirne değil ki, İzmir, Hatay, Mersin, İstanbul, listeye alınmayan milletvekilleri başlarında kırk sorun var.

Listenin 2. Sırası için Ediz Ün sözü alınınca, ‘zaten ekipten’ deyip gönül rahatlığı ile yola çıktılar.

CHP Genel Merkez yöneticileri bir taraftan itirazlar, isyanlarla uğraşırken, diğer taraftan da, listeleri saat 17.00’de YSK’ya eksiksiz ve zamanında yetiştirmenin telaşı içindeydi.

Aslında,  Edirne Listesi kamuoyuna yansıyınca, 21 Mayıs Pazartesi günü büyük bir yangın da,  Keşan’da çıktı.

Nasıl yani,

Keşan’dan bir aday 4. sıra da olur muydu?

Siyasi teammüllere göre, listenin ya 1. Sırasında ya da 2. Sırasında oluyordu.

Keşan İlçe Başkanlığından istifa eden Erdoğan Gümülcineli, belediye meclis üyeliğinden istifa eden Nilüfer Erk Oğuz, eski Milletvekili Kemal Değirmendereli’den biri konulmaz mıydı?

Böyle bir sıralama ile Keşan, Enez, İpsala bölgesinde seçmenin karşısına nasıl çıkılacak ve oy istenecekti.

Erken seçim kararı nedeniyle görevinden istifa etmeyen politika arenasının ‘tren yolunun öte tarafı’nı yıllardan beri dizayn eden bölgesin ‘siyasi abisi’ Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan masasında otururken milletvekili sıralamasının yazılı olduğu kağıdı okuduktan sonra fırlattı attı.

Adeta, gözlerinden alev fışkırıyordu.

Önce eliyle saçını karıştırdı ve Keşan’a bu nasıl yapılır diye içinden geçirdikten sonra arkadaşlarına dönüp, ‘Bu durumu genel merkeze anlatmamız gerekiyor. PM sonra bir şans doğdu. 2. Sıraya Keşan’dan bir arkadaş olmalı’ diye konuştu.

Telefonu eline alıp, listenin ilk sırasında yer alan Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nu aradı.

Meclisteki odasında partinin seçim beyannamesinde tarım politikalarına ilişkin çalışan Gaytancıoğlu telefonu açınca Özcan kendisine, ‘Genel Merkez ile konuş bu durumu düzeltsinler, madem 2. Sıra yeniden düzenlenecek, bölgeden bir arkadaş listeye konulsun’ derken adeta sinirden sesi titriyordu.

Zaten Gaytancıoğlu’na öğleye doğru sadece Özcan’dan telefon gelmedi. Hiç susmuyordu telefonu,

Çaresiz, sekreterini dâhili hattan arayarak, ‘Genel merkezden ve Genel Başkandan randevu istemiştim, arayan soran var mı’ diye sordu. Hayır cevabını aldı.

Off çekerek telefonun ahizesine sertçe yerine koydu.

‘Biraz daha bekleyeyim, belki ararlar’ diyerek beyanname üzerine çalışmaya devam etti.

Sonuçta, seçim kampanyası ve sonrasın da, birlikte çalışacağı milletvekili arkadaşlarına ilişkin liste hazırlanıyordu.

En azından, kendisinin de fikri alınmalıydı.

Listelerin YSK’ya verilme saatine dakikalar kalmıştı ve 2. Sırada Yakup Atalay ismi tüm basına yansıdı.

Ulusal gazetelerin internet sitelerinde, sosyal medyada bilgi hızla yayıldı.

Ankara’dan ‘ekipten’ Ediz Ün sözü ile tekrar Edirne’ye dönen Başkan Gürkan, saat 15.00 sıralarında Selimiye Camii’nin minarelerini gördüğünde yorgunluktan göz kapakları kendiliğinden kapanıyordu.

Zaten 19 Mayıs’ta İstanbul’da evlilik yıldönümünü kutlamış keyiflenmiş, 20 Mayıs’ta liste istediği gibi açıklanmış mutlu olmuş, ayni gece ‘kötü haber’ üzerine uyamadan Ankara’ya gitmiş ve Pazartesi yeniden kente dönüyordu.

Telefonu kapatıp, doğru eve dinlenmeye gitti.

Başkan Gürkan ve İl Başkanı Fevzi Pekcanlı’nın girişimlerinden sonra, siyasi kulislerde Ediz Ün ismi duyulunca, listeye giremeyen aday adayları başta olmak üzere, birçok ekip, başta Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve genel merkez yönetimi ile çevresine yeni bir hamle daha yaptı.

Listenin 2. sırası için Ediz Ün sözü alıp,  gönül rahatlığı ile Gürkan ve Pekcanlı kente dönerken, bu kez karşı ekibin girişimi, ortaya koydukları somut bilgiler, belgeler, sıralamanın bölgesel dağılımına yönelik tespit ve istekleri parti yönetiminin kafasını iyice karıştırdı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu kendisine gelen ‘çok özel bilgileri’ görünce sinirlendi. Adeta, hop oturup hop kalktı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun,  listeyi hazırlayan ekibe ‘Bu nasıl iş, listeyi hazırlarken partinin ve benim en hassas olduğum konularla ilgili dikkatli davranmayanları mı listeye koydunuz’ diye sert bir çıkış yaptığı siyasi kulislere yansıdı.

Ama, iş işten geçmiş zaman daraldığı için liste YSK’ya teslim edilmişti.

Edirne’de de, partililer birbirlerine durmadan liste soruyor, 2. Sıra için Yakup Atalay mı, Ediz Ün mü çelişkisi yaşanıyordu.

21 Mayıs Pazartesi günü saatler 17.02’yi  gösterirken CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, parti yöneticileri listeyi YSK’ya teslim ettikten 2 dakika sonra, “Edirne Milletvekili adaylarımızın Yüksek Seçim Kuruluna verdiği listenin son hali, 1- Okan Gaytancıoğlu, Havsa, 2-Ediz Ün-Merkez, 2-Yukup Atalay-Uzunköprü, 4- Erdoğan Gümülcineli-Keşan, Hayırlı olsun” diye sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Haydiiii, çalsın davullar,

Davullar çalıyor ama, üzülenler, tepki gösterenler, isyan edenler, burnundan soluyanlar, keyfi kaçanlar çoktu.

Listenin 2. Sırasında ismi YSK’ya bildirilen Ün dayanamadı ve, sosyal medya hesabından  ‘Bana ömrümün en anlamlı doğum günü hediyesini veren Cumhuriyet Halk Partisi ailesine şükranlarımı sunarım.’ diye çoşkusunu paylaştı.

Ün, mutluluktan uçuyordu. Bir keyif, bir keyif sorma gitsin.

CHP Edirne’de nasıl olsa iki milletvekili çıkarır, 9 ay sonra yapılacak yerel yönetim seçimlerinde belediye başkanı, il genel meclisi, belediye meclisi üyelerinin belirlenmesinde ‘ben belirleyici olarum’ diye geçirdi aklından,

Ama,

Siyaset bu, bir dakika bile her türlü gelişmeye gebe,

Belli mi olur, siyasette iki dakika sonra ne olacağı,

Siyasette yarın ve daha sonraki günler nasıl bir gelişmelere gebeydi.

Hayat, kime hangi sürprizleri hazırlıyordu.

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.