DOLAR 32,3581 0.11%
EURO 34,9833 -0.29%
ALTIN 2.324,160,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22796201,41%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meriç Nehri’ne çiçek bıraktılar

Meriç Nehri’ne çiçek bıraktılar

ABONE OL
8 Nisan 2021 14:51
Meriç Nehri’ne çiçek bıraktılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle, Meriç Nehri kenarında düzenlene etkinlikte, roman vatandaşlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte barış, kardeşlik ve sağlık için çiçekleri Meriç Nehri’nin sularına bıraktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle, 8 Nisan, Türkiye’de de “Dünya Romanlar Günü” olarak kutlanması resmiyet kazandı. Edirne’de de dün bu anlamda bir etkinlik gerçekleştirildi.

Roman vatandaşlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ilke birlikte ellerindeki, çiçekleri barış ve kardeşlik dilekleriyle Meriç Nehri’ne bıraktı.

“ROMANLAR GÜNÜ’NÜN RESMİYET KAZANMASI SEVİNDİRDİ”

Romanların büyük bir çoğunluğunun yoksulluk yaşadığını belirten, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, “Bulundukları ülkelerde yaşadıkları toplum ve hatta diğer azınlıklar tarafından derin ayrımcılığa maruz kalmışlardır. Özellikle Batı ülkelerinde; sindirme, baskı, ağır cezalar, soykırıma uzanan bir geçmişe sahiptir. Dünyanın farklı ülkelerinde bulunan Romanların büyük bir çoğunluğu yoksulluk döngüsü içindedir. Bu durum genel anlamda Türkiye içinde geçerlidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle, 8 Nisan, Türkiye’de de “Dünya Romanlar Günü” olarak kutlanması resmiyet kazandı. Bu bizi çok sevindirdi” dedi.

“SOSYAL POLİTİKALARA İHTİYAÇ DUYMAKTADIR”

Şallı, yoksulluğun getirdiği olumsuzluklardan kurtulamayan Romanların, kendilerine yönelik devletin sahiplenmesi gereken sosyal politikalara ihtiyaç duyduğunu belirterek, “1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde 8 Nisan tarihi ‘Dünya Romanlar Günü’ olarak kabul edilmiştir. Roman yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, müzik ve eğlence karmaşık düzeninde büyük bir sosyal sorun yumağı olmaya devam etmektedir. Türkiye toplumunun ayrılmaz bir parçası olan Roman yurttaşlar olarak, 2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Roman Eylem Planı pratikte karşılık bulmasının temel özlemi içindedirler.  8 Nisan Dünya Romanlar Günü, sosyo-ekonomik/kültürel farklılığı ile diğer bireyler arasında var olmanın haykırışıdır. Anma günleri sadece eğlence ile kalmamalıdır. Roman yurttaşlarımızın sosyal sorunlarına çözüm odaklı fikirler geliştirilmeli, tartışılmalıdır. Ülkemizde Roman vatandaşlarımıza yönelik olumlu gayretler olsa da yetersizliğini korumaktadır. Özellikle istihdam içinde yetersizliğimiz, sorunların temel kaynağını oluşturmaktadır. Roman vatandaşlarımızın sosyal eşitliğe, temel haklar içinde insanca yaşam beklentisi vardır. Dilimizin sesi; ayrımcılıktan uzak, sevginin, kardeşliğin sesi olsun. Tenlerimizin rengi farklı olsa da akan gözyaşlarımızın rengi bir olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

“TÜRK MİLLETİNİN EŞİT BİRER FERDİYİZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Dünya Romanlar Günü’nü kutlayarak “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde hepimiz, büyük Türk milletinin eşit birer ferdiyiz. İnsanların hepsi kendini bir etnik kökene ait hissedebilir bu doğaldır. Bu yadırganacak bir durum değildir. Ama sonuç itibari ile Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkes, zengini fakiri, eğitimlisi, eğitimsizi bu büyük milletin parçasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu gururlu eşit bir yurttaşıdır. Ne Mutlu Türk’üm diyene de bunun en güzel ifadesidir. Edirne’de kendini roman olarak ifade eden vatandaşlarımızın nüfusa oranla en yoğun yaşadığı birinci ildir. Nüfusumuzun yüzde 15 roman olduğu söylenmektedir, bununla ilgili resmi bir çalışma yoktur, bunla ilgili bir çalışma bir ırk ayrımcılığına girer. Bir İnsan kendini ben Roman’ım, Kürt’üm, Türk’üm veya Pomak’ım diye ifade ediyorsa ona da elbette saygımız var. Biz yaratılanı yaratandan ötürü seven milletin mensuplarıyız. Hiç kimseyi inancıyla teninin rengi ile diliyle ayırmadık bundan sonrada ayırmayacağız” dedi.

“EDİRNE BELEDİYESİ EN ÇOK ROMAN ÇALIŞANIN İSTİHDAM EDİLDİĞİ KURUM”

Türkiye’de en çok Roman çalışanın istihdam edildiği kurumun Edirne Belediyesi olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Belediyemizde kendini Roman olarak ifade eden arkadaşlarımızın çalışanlar içerisinde ki oranı yüzde 23’tür. Bu rakam hiçbir kurumda kuruluşta olmayan bir orandır. Biz birlikte mutluyuz, birlikte üretmeye devam ediyoruz. Romanlarda toplumumuzun diğer fertleri gibi büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıdır, vatanına devletine bağlı Atatürk’ün yolundan vazgeçmeyen eşit yurttaşlarımızdır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.