DOLAR 32,4990 0.26%
EURO 34,6339 0.38%
ALTIN 2.479,45-0,14
BIST 9.633,05-0,48%
BITCOIN 2044980-4,48%
Edirne
28°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mikroçip için süre daralıyor

Mikroçip için süre daralıyor

ABONE OL
11 Ekim 2021 11:17
Mikroçip için süre daralıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner hekim Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında 2021 sonuna kadar köpekler, 2022 sonuna kadar mikroçip taktırma zorunluluğu olduğuna dikkat çekti.

Trakya Bölge Veteriner hekim Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır,  evcil hayvanlarda pasaport ve mikroçip konusunda bilgilendirmede bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında 2021 sonuna kadar köpekler, 2022 sonuna kadar mikroçip taktırma zorunluluğu hatırlatıldı. Başkan Cengiz Uğur özellikle Edirne’nin tatil bölgelerinde ciddi anlamda sahipsiz sokak hayvanı popülasyonu arttığını da ifade etti.

 “MİKROÇİP SOKAK HAYVANLARINI KONTROL ALTINA ALACAK”

Trakya Bölge Veteriner hekim Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır “Hayvanları pasaport ve kimliklendirme olayı hala devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar köpekler için zorunluluk getirildi ama yapılmaması konusunda da ceza var bunun denetiminin nasıl yapılacağı konusunda sistem daha oturmadı. Şu an protokolleri imzalandı Tarım İl Müdürlükleri uygulanaya geçecek ama bakanlık tarafından bu sistem dört dörtlük oturmadı hala sıkıntıları var. Biz bu sıkıntıları meslektaşlarımızla yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki ay çözeceğiz. Vatandaşlar Tarım İl Müdürlükleri’ne ilk olarak gidip talep edip orada taktırabiliyorlar. Karne düzenletebiliyorlar. Bunlar bir kere doldurulduğu zaman değiştirilmeyecek şekilde, ancak köpeğin sahiplendirilmesi yapıldığı zaman değiştirilecek. Petvet diye veri tabanı kuruldu. Buraya da biz bilgileri aktarıyoruz. Ne zaman aşısı yapıldı. Kime ait olduğu, bu çipe tahsis ediliyor. Bu çipin aslında ana mantığı ilk önce sahiplenilmiş bir köpeğin daha sonra sokağa bırakıldığında ki geçmişini araştırmak için. Yarın bir gün belediyemizin araçları ile sokak hayvanlarını tespit ettiklerinde, üzerinde bir mikroçip bulduğu zaman oradan geçmişe kayıtlara bakarak kimin olduğu, niye sahipsiz bırakıldığıyla ilgili cezai işlemler katacak. Bu anlamda çok faydalı sistem. Bizimde istediğimiz bir sistem. Ne kadarda olsa Trakya’da özellikle Enez, Demirköy, İğneada gibi yerlerde belli dönemlerde çok ciddi sahipsiz sokak hayvanı popülasyonu artıyor”dedi

“UZUN BİR SÜREÇ OLACAK”

Kamu kurumlarının sokak hayvanı konusunda üstlerine düşen görevi yapmasını beklediğini belirten Çakır, “Bu çip taktırmanın ücreti var. Tarım İl Müdürlükleri’nin daha farklı bir ücreti var biz özel kliniklerde pasaport artı  mikroçip 75 Lira’dan uygulanıyor. Burada da kontrolsüz olmasının sebebi şehirlerde yaşayan insanlar 75 liralık ücreti ödeyebiliyorlar. Ama kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşan insanların köpeklerinde bu uygulama nasıl gerçekleştirilecek tartışılır. Bu uzun bir süreç olacak. Belediyenin sınırları içerisinde belediyenin köy, kırsal vs il özel idarenin bu sorumluluğa girmesi lazım. Köylerdeki köpekler şehirlere atıldığı zaman bununla baş edilmez. Çip mücadelenin bir ayağı. Üretim yerlerini kontrol altına almamız gerekiyor, köyleri kontrol altına almamız gerekiyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.