DOLAR 32,6066 0.38%
EURO 34,7666 0%
ALTIN 2.496,530,51
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20326611,91%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Millet Bahçesi Projesi derhal durdurulsun”

“Millet Bahçesi Projesi derhal durdurulsun”

ABONE OL
7 Nisan 2023 10:08
“Millet Bahçesi Projesi derhal durdurulsun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesine yönelik projenin durdurulmasına ve ihalenin iptaline yönelik kararının ardından, Kent Ormanı girişinde bir araya gelen Söğütlük Doğal Kalsın Platformu üyeleri, mahkemenin verdiği kararın hemen uygulanarak Millet Bahçesi projesinin durdurulmasını talep ettiler.

Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi projesi ve ihalesinin durdurulmasına yönelik Ankara 14. İdare Mahkemesi verdi karar nedeniyle Söğütlük Doğal Kalsın Platformu üyeleri, Kent Ormanı girişinde basın açıklaması yaptı.

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu üyeleri, ruhsat olmadan doğal ortama verilen tahribatın Edirne Belediyesi’nce tutanak tutularak tespit edilmesi ve idari para cezası uygulanması gerektiğini ifade ettiler.

“SAVURGANCA HARCANAN PARALAR, BOŞA GİDEN EMEKLER, TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLAR YAŞANDI”

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına açıklamada bulunan Edirne Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Mertcan Yalçın, “Söylemiştik demek artık zul geliyor ama hukuktan, akıldan, bilimden ve doğadan yana olmayan her kararın günü gelecek bir gün kaybedeceğini bizler söylemiştik. Bizler yani hukukçular, bilim insanları ve doğadan yana olan yaşam savunucuları olarak bunları defaatle dile getirdik. Öyle de oldu. Savurganca harcanan paralar, boşa giden emekler, telafisi mümkün olmayan zararlar yaşandı bu süreçte maalesef. Oysa doğal yaşamın savunucuları olarak bizler; Söğütlük doğal kalsın dedik. Söğütlük taşkın sahasıdır ve aynı zamanda asırlardır taşkınlar ile yaşamını sürdüren bir taşkın ormanıdır dedik. Karaağaç ile Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinin bulunduğu alan kentimizin gözbebeğidir, düzenlenirken çok dikkatli olunmalı dedik. Burada yaşadıklarımızı ağaçlar yazsaydı belki de Söğütlük’teki tüm ağaçların kâğıt olması gerekirdi. Bu kadar anının yaşandığı yeri yok etmeyin dedik. Millet Bahçeleri mevzuatında; ‘betonların yığıldığı bölgelerde yaşam alanları, sosyalleşme sahaları için Millet Bahçeleri oluşturulur’ diye yazıyor, burası zaten doğal bir şekilde oluşmuş bir ormandır, tam tersine siz burayı betonlaştırıyorsunuz dedik. Söğütlük Millet Bahçesi olarak düzenlenmek istenen alan 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na tabidir, bu kanunun hükümlerine uyulsun dedik. Söğütlük Ormanı gibi tescilli ağaçların olduğu bölgede, bu anıt ağaçlara zarar verebilecek biçimde yapay olarak dikilecek ağaçlarla Millet Bahçesi kurulamaz dedik. Söğütlük Ormanındaki sincaplar, kuş sesleri, karınca yuvaları kaybolmasın dedik. Binlerce ıslak imza ve elektronik imza topladık, bakın yapacağınız düzenlemeyi halk da istemiyor dedik. Proje imar yasasına da aykırıdır, ormanı oluşturan yeraltı ve yer üstü canlılarını inşaatlarla ve inşaatların yaratacağı hafriyatla yok edersiniz, habitatın oluşması yüzyıllar alır burası da çok uzun bir zaman içinde oluşmuş doğal bir sit alanıdır dedik. Edirne kentinde yaşayanların yerleşim durumlarına ve yoğunluğuna bakınca Söğütlük, Millet Bahçelerinin fonksiyonlarından olan afet durumunda kullanılabilecek bir toplanma alanı da olamaz dedik. Projede Kıbrıs Akasyası gibi bu bölgeye ait olmayan bitkiler ve çalılar ekileceği belirtilmişti. İklime, toprağa, ekolojiye uymayan habitata yabancı, ömürde hafif fakat pahada bir hayli ağır bitkileri ekmemeniz gerekir, ormana zarar verir dedik. Söğütlük Edirnelilerin özgürce kullandığı, nefes aldığı, dinlendiği doğal bir parktır. Söğütlük Edirnelilerin tarihidir, geçmişidir, hafızasıdır, hatırasıdır. Söğütlük Kent Belleğidir dedik” dedi.

“MİLLET BAHÇESİ İÇİN HARCANACAK PARAYI DEPREM BÖLGESİNDEKİ İHTİYAÇLAR İÇİN KULLANIN DEDİK”

Kent Ormanı’nda yaşanacak zararları, daha uygun olabilecek projeleri ve çalışmaları her defasında  söylediklerini belirten Mertcan Yalçın, “Söğütlük Ormanına üstten gelecek taşkınları ve alttan sızacak suları fore kazıklarla engellediğinizde ormandaki ağaçların kökleri suya erişemez ve üstten başlayarak kurumaya başlar, aynı zamanda kumsalda olan kökleri de taşkınlardan beslenen alüvyonları bulamayınca dik durmakta zorlanır ve yıkılma riski taşır dedik. Söğütlük Millet Bahçesi için harcanacak parayı deprem bölgesindeki ihtiyaçlar için kullanın. Doğal bir ormanı yapay bir bahçeye çevirmek için gereksiz yere para kaynaklarımızı tüketmeyin dedik. Aylardır söylüyoruz ve gerekirse daha aylarca, yıllarca da söyleyeceğiz. Akıl, bilim, hukuk ve kentlilerin görüşlerine uygun olmayan Söğütlük Millet Bahçesi projesinden vazgeçin dedik. Bizler Millet Bahçelerine karşı çıkmadık, Söğütlük Millet Bahçesinin yerine karşı çıktık ve bunun yerine yapılacak yeni yerler de önerdik. Edirne’deki yeni yerleşim bölgeleri böyle parklar ve bahçeler için daha uygundur dedik. Söğütlük ve bir bütün olarak Meriç üzerinde yapılan projeler hakkında düşüncelerimizi her platformda belirttik. Meriç Nehri’ni kanala çeviren fore kazıkları yapmayın dedik yaptınız. Yayalardan çok araçlara hizmet eden parke taştan barbekü yollarını yapmayın dedik, yaptınız.

“EDİRNE BELEDİYESİ RUHSATSIZ ŞEKİLDE DOĞAL ALANDA YAŞANAN TAHRİBAT İÇİN İDARİ PARA CEZASI UYGULAMALI”

Taleplerinin bir an önce mahkeme kararına uyularak projenin durdurulması ve Edirne Belediyesi tarafından yaşanan tahribatın tespit edilerek idari para cezası uygulanması gerektiğini vurgulayan Yalçın “Şimdi bunların yavaş yavaş kaldırılmaya başlandığını da görüyoruz ki bunlar da haklılığımızı bir kez daha ortaya koyuyor. Doğaya zarar vererek suç işliyorsunuz dedik. Yetkililer duymadı ve duymak istemediler. Ancak Ankara 14. İdare Mahkemesi açtığımız dava sonucunda Söğütlüğün millet bahçesi için uygun bir yer olmadığı gerekçesiyle projenin iptaline karar verdi ve bizlerin hukuki açıdan da haklılığını ortaya koydu. Peki, şimdi ne olacak? Bugüne kadar yapılan çalışmalarda boşa harcanan paralar kimden tahsil edilecek, bozulan ekolojik yaşam ve doğal denge yeniden nasıl kendini bulacak? Bizlerin talebi; mahkemenin verdiği karara hemen uyularak millet bahçesi projesinin derhal durdurulması, çalışmaların durup durmadığının ve alanda yaşanan tahribatın Edime Belediyesi tarafından tutanakla tespit edilmesi, imar planı ile ruhsat olmadan alanda yapılan imar kanununa aykırı faaliyetlerle ilgili olarak yine belediye tarafından tespit yapılması ve yapılan tespitlere göre ilgililer hakkında idari para cezası uygulanması ile suç duyurusunda bulunulmasıdır. Edirne Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’ndaki avukatların hukuki mücadelesi ve Söğütlük Doğal Kalsın Platformu’ndaki kentlilerin kamuoyu baskısı sonucunda kazanılan bu mücadelenin bundan sonra da tüm paydaşlar olarak sonuna kadar takipçisi olacak ve Söğütlük tekrar doğal bir yer haline gelene kadar bu mücadeleyi sonsuza dek sürdüreceğiz. Söğütlük bir ormandır, doğal kalmalıdır diyor, temiz ve sağlıklı bir Söğütlük için bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da elbirliğiyle ormanımızı korumak için her türlü çabayı göstereceğimizin sözünü veriyoruz” diye noktaladı” şeklinde ifade etti

Konuşmanın ardından Söğütlük Doğal Kalsın Platformu üyeleri mahkeme kararının bir an önce uygulanması için Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’ne dilekçelerini teslim etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.