DOLAR 32,3849 0.2%
EURO 35,0710 -0.04%
ALTIN 2.325,410,27
BIST 9.091,370,13%
BITCOIN 2278908-1,09%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Minik parmaklar artık delinmeyecek

Minik parmaklar artık delinmeyecek

ABONE OL
5 Mayıs 2023 09:51
Minik parmaklar artık delinmeyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık’ın katılımı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, sosyal yardım faydalanıcısı ailelerdeki TİP-1 diyabet tanısı almış 32 diyabet hastası çocuk ve gençlere glikoz ölçüm cihazı ve uyumlu cep telefonu verildi. Dağıtılan glikoz ölçüm cihazı ile artık aileler çocuklarının kan şekerleri kontrolünü yapmak için parmaklarını delinmeyecek.

0-22 yaş arası TİP-1 diyabet tanısı almış kişilere yönelik şeker ölçüm cihazı ve sensör desteği teslim programı “Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi Uygulama Binasında” hizmet veren Lalel Kafe’de gerçekleşti. Programa Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve eşi Dilek Kırbıyık, Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. M. İshak Yıldırım,  Aile ve Sosyal Hizmetler Edirne İl Müdürü Bilgin Özbaş,  Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu, Edirne İl Tarım Müdürü Atilla Bayazıt ve çok sayıda aile katılım gösterdi.

Cihaz kullanımıyla ilgili bilgi veren firma yetkilisi Togay Darcan, yaklaşık 6 yıldır TİP-1 diyabetli çocuklar ve ailelerle bu eğitimleri düzenlediğini belirterek, firma olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ihalesini kazanarak yaklaşık 7 bin 200 tane TİP-1 diyabetli çocuğa sensör sağladıklarını söyledi.

Edirne genelinde TİP-1 diyabetli 32 kişinin 2 yıl boyunca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu projesinden yararlanacağını belirten Darcan, “Türkiye’de 27 bin civarında tip bir diyabetli çocuk var. Dolayısıyla bu çocukların ihtiyaçları oldukça fazla. En azından teknolojiye ulaşma anlamında bu proje belki bir başlangıç olabilir ve kullanım sağladıkça da şekerlerini daha iyi kontrol edebildiklerini fark edecekler. Aileler büyük bir konfora sahip olacaklar. 3 aylık 6 aylık kontrollerinde de bunları çok net zaten hem doktorları hem de kendileri görebilecekler” dedi.

“ARTIK ŞEKER ÖLÇÜM İÇİN PARMAK DELMEYE GERKE YOK”

Sensörlerin 14 gün boyunca sürekli şeker ölçeceğini, artık parmak delmeye gerek duyulmayacağı bir sistematiğe sahip olduğunu anlatan Darcan, “Dolayısıyla çocuklarınızın parmakları, parmak uçları rahatlayacak. Bununla birlikte diyabetli aileler bilir, çocuklarını uyandırıp şekerlerini ölçmek durumunda kalıyorlar. Artık onlar uyurken dahi şekerlerini ölçe bileceksiniz. Aynı zamanda şu anda 6 yıldır firmanın Türkiye genelinde sağladığı versiyonun bir üst versiyonunu Aile Bakanlığı sizlerin çocukları için istedi ve onu getirdik. Bu üst versiyonda şeker seviyesi düştüğünde veya şeker seviyesi yükseldiğinde sesli alarm sistemi var. Dolayısıyla çocuğunuz bunu fark edecek, düşükse düşük yüksekse yüksek neyse onu görecek. Dolayısıyla siz de bu konuda rahat olacaksınız. Aynı zamanda da çocuğunuz şekerini ölçüldüğünde siz nerede olursanız olun, çocuğunuz nerede olursa olsun sizlerin telefonla da çocuklarınızın şeker verileri gelebilecek. Dolayısıyla onlar sizin yanınızda olmadığı zamanlarda da şeker seviyelerini uzaktan kontrol edebileceksiniz” dedi.

“32 AİLE İLE BIRAKMAYACAĞIZ”

Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık “Burada biz ne kadar empati yapmaya çalışırsak çalışalım bu hastalıkla yaşayan, bu hastalıkla mücadele eden çocuklarımız ve ailelerimiz bunun neyle karşı karşıya olunduğu duygusunu bizlerden çok daha iyi hissediyorlar. Yıllardır bu mücadelenin içerisindeler. Biz de zaman zaman sosyal medyadan, zaman zaman programlarımızda kendilerine karşılaştığımızda bu talepleri kendilerinden alıyorduk. Bir bu çocuklarımızın sürekli parmaktan bir kan kontrolüne tabi tutulması gerçekten yorucu ve yıpratıcı bir durum. Bu durumun önüne geçebilmek için zaten biraz önce firma yetkilimiz de iletti. Gelişen teknolojiyle birlikte yeni usuller ve esaslar belirlenmişti. Ama siz de takdir edersiniz herkesin bu imkanlara erişim imkanı da yok. Bu noktada devletimiz yeni bir karar aldı. 7 Mart tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı makamının onayla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünün 11- 13 martta halinde yayınlanan yardım duygusuyla beraberde bu usul ve süreç belirlenmiş oldu. İlimiz genelinde de sosyal yardımlaşma vakıflarımız tarafından gerekli başvurular alındı ve kontroller sağlandı. Bugün itibariyle 32 tane hak sahibi ailemiz var. Bundan sonra bu ailelerimizin bu şeker ölçümleriyle ilgili olarak tip bir diyabetle ilgili olarak kontrol edilecek. Tüm cihazları, ekipmanları ve diğer unsurları 2 yıl boyunca Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığımız tarafından karşılanacak. Bu gerçekten son derece önemli bir adım. Bu adamın hayata geçmesinde emeği olan başta bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığımız ve buradaki görevli arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ailelerimizin de gerçekten bu hizmeti önemsediğini düşünüyorum. Tabi ilimizde sadece bu 32 ailemiz yok. 32 çocuğumuz yok. Bu programın kapsamı 0-22 yaş grubu arası. Bu yaş grubunun dışında olan da var, içinde olan da var. Şehrimizde daha çok aile var. İnşallah onu da İshak Hocamız da zaman zaman konuştuk. Belki özel idare kaynakları belki diğer kaynaklarımızda seferber ederek, tamamını karşılamak bile belli ölçekte o ailelerimize destek olup, tüm TİP-1 diyabet hastası çocuklarımızı, vatandaşlarımızı bu kapsama alma arzusundayız. Belki yarısını karşılayacağı belki diğer miktarını karşılayacak ama inşallah sadece bu 32 aileyle de bırakmayacağız. İlimizde yaşayan ve bu hastalıkla mücadelenin tüm aileleri inşallah bu kapsamın içerisine dahil etmiş olacağız. Ben her birinize buraya katılım sağladığınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugüne kadar gösterdiğiniz özveriden mücadeleden dolayı ayrı ayrı tebrik ediyorum. Gördüğüm kadarıyla anneler var burada bu mücadeleyi biraz daha anneler üzerinden gidiyor. Anne fedakarlığını üzerinden gidiyor. O anlamda da hepinizin yüreğine, sağlık emeğine sağlık. Çocuklarımıza acil şifalar diliyorum, inşallah bu mücadeleyi hep birlikte bakanlığımızın desteğiyle Sosyal Yardımlaşma Vakfımızın desteğiyle, Valiliğimizin desteğiyle bu mücadelede yalnız değilsiniz” diyerek konuşmasını noktaladı.

Konuşmaların ardından Vali Kırbıyık, eşi Dilek Kırbık ile birlikte sosyal yardım faydalanıcısı ailelerdeki 32 diyabet hastası çocuğun aileleri ve gençlere glikoz ölçüm cihazı ve uyumlu cep telefonu teslim etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.