DOLAR 32,3157 0.2%
EURO 35,1169 -0.05%
ALTIN 2.293,750,73
BIST 9.060,702,88%
BITCOIN 22944183,57%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Miraşçı kadın zengin, erkek ise pişman oldu

Miraşçı kadın zengin, erkek ise pişman oldu

ABONE OL
20 Ağustos 2019 14:07
Miraşçı kadın zengin, erkek ise pişman oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda çiftçilerin hükümetten bekledikleri desteği alamadıkları sebebi ile ayçiçeği, buğday, çeltik gibi verimli arazilerini satan çiftçinin, yıllar önce miras paylaşımında şu an büyük meblağlar eden sahil kesimi arazilerini ellerinin tersi ile ittikleri öğrenildi.

Edirne Emlakçılar Başkanı Serhat Çeker, sahil kesiminde bulunan arazi ve yazlık sahiplerinin çoğunluğunun kadın olduğuna işaret ederek, bunun sebebinin ise miras paylaşımında erkeklerin sahil kesimlerini verimsiz arazi görüp istemediklerinden kaynaklı olduğunu söyledi.

Başkan Çeker, bu süreçte evin erkek mirasçısı tarlalarda istediği geliri alamazken, evin mirasçı kızı ise şu an verimsiz denen sahil kesimlerinde hem mülk, hem kiralama olarak iyi para kazandıklarını aktardı.

Artık Saros Körfezi’ne büyük ilgi olduğu ve ailelerdeki kız mirasçıların daha kazançlı olduğunu belirten Başkan Serhat Çeker “metrekareye vurduğun zaman diğer taraftaki tarla dönümü 10 bin lirayken burada bir dönüm 100 bin, 200 bin lira. Şimdi ne oldu? Evin mirasçı kızı ve damat zengin oldu. Mirasçı erkek iyi yeri alayım derken pişman oldu” şeklinde belirtti.

“KİRALIK YAZLIK BULMAK ÇOK ZOR”

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Saros Körfezi’nde şu anda Erikli, Mecidiye, Enez olsun sahil şeridinde günü birlik yazlık kiralamak istediğinde 350 liradan aşağı günlük kiralık yazlık bulmak çok çok zor. Talep var mı, bayağı var. Arasanız kiralık yazlık bulmak zor. Tabi ki bir çok insanımızda şöyle düşünüyor: yazlığa gitmeyip, satın alıp buradan daire alsam, daire ile yazlık fiyatları aynı 350-400 bin lira. Burada aldığın daire kiraya versen aylık bin lira, yazlık aldığın zaman günlük 350, aylık 10 bin lira yapıyor. Sezon 3 ay olabilir, 10 bin liradan 30 bin lira. Şehir de ki daire bin liradan yılda 12 bin lira. Yine yazlık satın alan karlı. Yazlıklarda kooperatifçilikte başladı. Yazlık alanların bir çok kısmı kendisi gitmeyip kiraya veriyor. Talepte bayağı var” dedi.

“EVİN KIZLARI ZENGİN OLDU, EVİN ERKEĞİ PİŞMAN OLDU”

Geçmiş yıllarda sahil kesimleri revaçta değilken, miras paylaşımında evdeki erkek çocuğun verimli toprağı aldığını, evin mirasçı kızına ise verimsiz görülen ancak şuan en pahalı kesim olan sahillerin kaldığını, o yüzden de sahildeki yazlık sahiplerinin bayan oluşuna değinen Çeker “Şimdi baktığımız zaman yazlık yerler bu kadar rağbet görmüyordu. Erkekler miras paylaşımı yaparken en verimli yer neresi ise orayı tercih ediyordu. Denizden hep uzaklaşırdı. Çünkü tuzlu olduğu için bir buğday eksen buğday verim vermez, ay çiçeği eksen denizin rüzgarından dolayı sıkıntı olur. Denizin kenarında en iyi zeytin yetişiyor. Ege gibi bölgelerde olduğu gibi. Şimdi sahil kenarlarında toprak verimsiz olduğundan dolayı erkekler çiftçilik yaptığı için en verimli yerleri tercih ediyordu. Kızlara da sahil kesimi kalıyordu. Şimdi sahil kesiminde metrekareye vurduğun zaman diğer taraftaki tarla dönümü 10 bin lirayken burada bir dönüm 100 bin, 200 bin lira. Şimdi ne oldu? Evin mirasçı kızı ve damat zengin oldu. Mirasçı erkek iyi yeri alayım derken pişman oluyor, sahil kenarını ben alsaydım diyor. Biz tapu alacağımız zaman bira bakıyoruz hep bayan isimleri. İşte miras dağılımı yapılırken bayana verilmiş. Erkek tarafı da o dönemki verimli tarlaları almış” dedi.

“YAZLIKLAR ARTIK 350 BİN LİRA İLE 600 BİN ARASI SATILIYOR”

Yazlık fiyatlarının denize yakın olup olmaması ile fiyatı belirlendiğini söyleyen Başkan Çeker “Bizim de elimizde satılık yazlıklar var. Enez’de en basiti 350 binden 600 bine kadar çıkıyor. Erikli’de aynı. Erikli biraz daha denize yakınlığı sebebi ile fiyatlar biraz daha yüksektir. Ama genellikle aynı. 400 ile 600 bin arası gidiyor” dedi.

“VATANDAŞLAR YAZLIK ALACAKSA SİTELERİ TERCİH ETMELİ”

Yazlıkçılığın zahmetli iş olduğuna değinen Çeker “Yazlıkçılıkta genellikle site olayı var. Bağımsız olarak çok nadir. Genellikle hep baktığınızda yazlıklar site şeklindedir. Tabi ki alanlar siteler daha çok tercih ediliyor. Kışında güvenliği olur. Çünkü kış uzun bir süreç. Bir bakıma ihtiyacı oluyor. Vatandaşların siteleri tercih etmesi daha iyi olur. Yazlıkçılık çok zahmetli. Bakım çok isteyen bir olay. Çünkü deniz kenarında olan bir ev. Denizin kendi esintisi ile çok çabuk yıpranıyor, sıvaları çabuk dökülüyor, çabuk pas, küf tutuyor. Ağır bakımlar isteyen olay” dedi.

“YAZLIK KİRALAYANLARA DA DENETİM GELMESİ GEREK”

Yazlıklarını kiraya verenlere denetim gelmesi gerektiğini belirten Başkan Çeker “Türkiye’nin en güzel denizi Saros Körfezi. Dünyada çok nadir görülen kendi kendini temizleme özelliği var. Pırıl pırıl kumu ve denizi olan bir yer. Bizim Edirnemize bağlı böyle ilçelerin ve beldelerin olması deniz turizminin de yayılması Edirne’yi de kalkındırır. Bugün Mecidiye, Erikli, Yayla’da olması. Burada çok güzel yazlıklar. Bu yazlıkçılıkta da bir kazanç elde ediliyor bunlara da bir denetim lazım. Ticarethane şeklinde. Adamın 5 villası var, 5 villada çok güzel para kazanıyorum diyor. Kapış kapış gidiyor. Benden isteyenler var, talep edenler var ama bizde elimizde yok” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.