DOLAR 32,5574 0.04%
EURO 35,0271 0.43%
ALTIN 2.421,78-0,04
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2096072-3,58%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Musabeyli betona karşı

Musabeyli betona karşı

ABONE OL
16 Mart 2023 10:53
Musabeyli betona karşı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın Edirne merkeze bağlı Musabeyli köyü mera alanın “Sosyal Konut, İlk Evim Arsa ve İlk İşyerim Projesi”nde kullanılmak üzere vasıf değişikliği istemesi Musabeylilerin tepkisi çekti. Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, “Edirne’de yapılaşma için, imarın gelişmesi için belirli alanlar var. Kentin gelişme yönleri var. Sizin merada ne işiniz var?” diyerek tepki gösterdi.

Edirne merkeze bağlı Musabeyli köyü merasına yapılması planlanan, “Sosyal Konut, İlk Evim Arsa ve İlk İşyerim Projesi” kapsamında, TOKİ Başkanlığı’nın Musabeyli köyü merasında vasıf değişikliği istemesi tepki çekti. Edirne Kent Konseyi’nde dün Sivil Toplum Örgütleri, Meslek Odaları ve Musabeyli köylülerinin katılımı ile basın açıklaması gerçekleştirildi.

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak konu ile ilgili yaptığı konuşmada, “Siz nasıl bir gözlük takıyorsunuz? Size o gözlükler ne gösteriyor? Siz nereye baksanız inşaat görüyorsunuz, inşaat alanı görüyorsunuz. Her gördüğünüz yere bir inşaat yapma girişiminde bulunuyorsunuz” dedi.

“MERADA NE İŞİNİZ VAR? BAŞKA YER Mİ YOK?”

“Edirne’de yapılaşma için, imarın gelişmesi için belirli alanlar var. Kentin gelişme yönleri var. Sizin merada ne işiniz var?” diyerek konuşan Çolak şunları anlattı;

“Bakmaya bile kıyamadığımız bu alanlara TOKİ konutlarının yapılmasını istemiyoruz. Bu kararı veren iktidar yöneticilerine seslenmek istiyorum. Siz nasıl bir gözlük takıyorsunuz? Size o gözlükler ne gösteriyor? Siz nereye baksanız inşaat görüyorsunuz, inşaat alanı görüyorsunuz. Her gördüğünüz yere bir inşaat yapma girişiminde bulunuyorsunuz. Meriç Nehrimizde aynı. Meriç Nehri kenarlarımızda aynı. Başka yer mi yok arkadaş? İkinci bir bahçe yaratın. İkinci parklar yaratın, üçüncü parklar yaratın. Her gelen Meriç Nehri kenarına geliyor. Yine TOKİ. Ya Edirne’de yapılaşma için, imar gelişmesi için belirli alanlar var. Kentin gelişme yönleri var. Sizin merada ne işiniz var?

“DÖRT MİLLETVEKİLİMİZDEN BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ, BİLGİNİZ VAR MI?, NE DİYORSUNUZ?”

Ben buradan bir kez daha iktidar temsilcilerine sesleniyorum. İktidarın yerel temsilcilerine sesleniyorum. Bu konudan bilginiz var mı? Onlardan bir açıklama bekliyoruz. Sizin bilginiz var mı? Kim verdi bu kararları, kime sordunuz? Aynı zamanda milletvekillerimize de sesleniyorum. Edirne milletvekilleri. Sesinizi duymak istiyoruz. Ne diyorsunuz? Duydunuz mu bu konuyu? Bir açıklama yapın. Edirnelilerin oylarını aldınız, talep ettiniz. Her partiden. Dört milletvekiline de sesleniyorum. Bir açıklama yapın. Bilginiz var mı, ne diyorsunuz? Yine milletvekili aday adaylarına da sesleniyorum. Yapacağız, edeceğiz değil. Adaysanız da bu dönemde adaysanız bizimle sahada olun, bizimle burada olun. Biz bu milletvekillerimizi de yanımızda görmek istiyoruz.

“BÜTÜN EDİRNELİLERLE, BÜTÜN GÜCÜMÜZLE MUSABEYLİ KÖYLÜLERİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ”

Bundan sonrada bu mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz. Bundan sonrada bu konunun takipçisiyiz. Eğer ki bu ısrarlarına devam ederlerse, eğer ki vazgeçmezlerse, eğer ki iktidar yöneticileri yereldeki temsilcileri bu konudan vazgeçmezlerse köy alanında da bütün köylülerle, bütün Edirnelilerle bütün gücümüzle orada olacağız.

“VASIF DEĞİŞİKLİĞİNİN YAPILMASI İÇİN EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ’NE MÜRACAT YAPILMIŞ”

Bilindiği üzere Edirne’miz kamuoyunu yakından ilgilendiren ve bir süredir sizlerin de bildiği, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koordinasyonunda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca; tüm Türkiye genelinde yürütülen “Sosyal Konut, İlk Evim Arsa ve İlk İşyerim Projesinde” kullanılmak üzere İlimizde de Merkez İlçe Musabeyli Köyünde 102 ada 350 parsel, 103 ada 179 parsel, 112 ada 34 parsel numaralı mera vasıflı taşınmazlarda vasıf değişikliğinin yapılması için bir yazı ile Edirne İl Özel İdaresine müracaat yapılmıştır.

“REZERV ARSA OLUŞTURMAK AMACIYLA GİRİŞİMDE BULUNULMASI KABUL EDİLEMEZ”

Musabeyli köyümüz; Edirne İlimize 12 km uzaklıkta, geçimini bitkisel üretim ve hayvancılık ile sağlayan ve yaklaşık 145 çiftçi ailesinin oturduğu bir köydür. Ayrıca 600’e yakın büyükbaş ve 2000 civarında da küçükbaş hayvanın bulunduğu, hayvansal üretimin yaygın olarak yapıldığı bir köyümüzdür. TOKİ’nin yukarıda bahsedilen proje kapsamında bu köyümüzde mera vasıflı 3 parselde yaklaşık 1107000 m2 alanda rezerv arsa oluşturmak amacıyla girişimde bulunması, ne bizler Kent Konseyini oluşturan bileşenler olarak, ne de Musabeyli Köylüleri olarak kabul edilemez.

“KÖYÜMÜZDE HAYVANCILIK TAMAMEN BİTECEK, BETON YIĞINLARI İLE DOLACAK, TARIM ARAZİLERİ ZAMANLA RANTA AÇILACAK”

Bu köyümüzün, yaptığımız görüşmelerden ve Sayın Muhtarımızdan aldığımız bilgilere göre yaklaşık 2700 dekar merasının 1110 dekarında vasıf değişikliği ile arsa üretilerek yapılaşmaya açılacağı anlaşılmaktadır. Bu kadar mera alanın arsa olarak kullanılması ile Köylülerimizin de ifade ettiklerine göre köyümüzde hayvancılık tamamen bitecek ve köyün etrafı beton yığınları ile dolacaktır ve köyümüze ait mera ve etrafındaki tarım arazileri zamanla ranta açılacaktır. Bu olay kabul edilemez ve meralarımız sadece hayvancılık yapılması için kullanılan birer otlakıyedir. Mera olarak ta kalmalıdır. Tarım alanları ve meralarımız beton yığınlarına dönüşmesin.

“AMACI DIŞINDA DA KULLANILMAMALI VE MERA OLARAK KALMALI”

Bizler, Edirne Kent Konseyi bileşenleri olarak geçimini tarım ve özellikle hayvancılık ile sağlayan Musabeyli köylülerimizin yanındayız. Meralarının vasıf değişikliği yapılarak arsaya ve ranta dönüştürülmesine karşıyız. Meralarımız köylülerimizindir ve köylülerimizin kalacaktır. Meralarımız sadece köylülerimizin hayvanları için yaşam alanları değil, aynı zamanda arıların, böceklerin, tavşanların vb yaban hayatında yaşam alanlarıdır. Bunun için de meralarımız ve ormanlarımız yapılaşmaya açılmamalı, amacı dışında da kullanılmamalı ve mera olarak kalmalıdır” dedi.

“MERA BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZ”

Musabeyli Köyü Muhtarı Kamil Ekici ise, “Mera denilince Musabeyli, en milli bir köydür. 62 sene mera davası biz güttük. Avukatlara verdiğimiz paralarla Musabeyli köyüne şehir kurardık. Mera bizim olmazsa olmazımız. Biz buna karşıyız, var gücümüzle karşıyız, topla, tüfekle” dedi.

“BEN HAYVANLARINI NEREDE OTLATACAĞIM, HAYVANLARIM APARTMANLARIMI YİYECEK”

Musabeyli köyünde yaşayan Fatma Ekici de, “Benim 50 tane büyükbaş hayvanım var, 200 tane koyun ve kuzum var. Yemler çok pahalı. Ben bir günde on çuval yem veriyorum, koyunuma hayvanıma. Herkes hesabını yapsın, kitabını yapsın. Süt pahalı diyorlar, et pahalı diyorlar ama birde onun hesabını yapsınlar. On çuval yem hesaplasınlar. Ben onları nerede otlatacağım maalesef?. Nereye götüreceğim hayvanı mı?. Nerede otlatacağım? Apartmanları mı yiyecek hayvanlar?. Yaz gelsin de biz, hayvanlarımızı salalım diye çabalıyoruz” dedi.

“OT BEDELİ DEDİĞİNİZ, BİN YILDA OLUŞMUŞ BİR MERANIN, OTUN DEĞERİNİN KARŞILIĞI MIDIR?

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren de “Meralar sadece köylerin değil, Dünyamızın en önemli bitkilerinin oluştuğu, alt ve üst canlıların birlikte oluşturduğu, binlerce yılda oluşan yapılardır. Öyle, bugün merayı yıktık, yeni bir meranın oluşması binlerce yıl sürüyor. Çevre ve Şehirciliğe, iklim krizi de eklendi şimdi. İklim Değişikliği Bakanlığı. Bunlardan haberi yok mudur ki, meralarımızı, taş ocaklarına veriyor. Darmadağın oluyor meralarımız. Kaç tane meramız gitti. Büyük bir iklim krizi geliyor. Bunu da hissediyoruz da zaten. Yağmur yağmıyor. Artık bilim insanlarının bize söylemesine gerek yok. Onlar daha önceden biliyorlar ama biz artık biliyoruz ki, kuraklık var. Biz doğal yapılarımızı yıktıkça, oralara betonlar dökdükçe, maden ocakları taş ocakları açtıkça doğanın dengesini bozuyoruz. Altındaki su kaynaklarını kaçırıyoruz. Dolayısıyla bu bakanlığın verdiği izinler, işte meraların şirketlere ot bedeli karşılığında verilmesi, nedir bu ot bedeli yahuu?. Ot bedeli dediğiniz bin yılda oluşmuş bir meranın, otun değerinin karşılığı mıdır?

“KORUYAMADIK, SİZ SUSUZ KALDINIZ, AÇ KALDINIZIN HESABI YOK ARTIK”

Ezip geçiyor tabi şirketler oraya inşaat yaparken, ocak açarken. O yüzden meralarımız çok değerli. Düşündüğümüzden daha da değerli aslında. Ecza bitkileri var içinde, arıların konakladığı çiçekler var. Tozlaşmayı da sağlayan bitkiler var meralarımızda. Onlar bize atalarımızdan, analarımız, babalarımızdan miras. Biz niye korumuyoruz onu?, koruyalım. Vermeyelim. Bize kalan bir ev mirasından çok daha büyük bir miras. Çocuklarımıza bunun hesabını veremeyiz. Koruyamadık, siz susuz kaldınız, aç kaldınızın hesabı yok artık. Onun için sonuna kadar bütün köyle birlikte dayanışma içinde olacağız” dedi.

Basın açıklamasına, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Edirne Temsilciliği, Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği, Harita Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği, Çevre Gönüllüleri Derneği, Doğa ve Yaşam Savunucusu Çevreciler de destek verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.