DOLAR 32,5361 0.24%
EURO 34,6989 -0.13%
ALTIN 2.485,640,96
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20669944,32%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Müzelerin açılışını TBMM Başkanı Şentop yaptı

Müzelerin açılışını TBMM Başkanı Şentop yaptı

ABONE OL
9 Ocak 2023 12:47
Müzelerin açılışını TBMM Başkanı Şentop yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği tarafından tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayında farklı konseptlerde hazırlanan 4 müzenin açılışı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımı ile yapıldı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, bir dizi etkinlik ve açılışa katılmak üzere geçtiğimiz hafta sonu Edirne’ye geldi. Keşan’da düzenlenen Dr. Sadık Ahmet Paneli’ne katılan TBMM Başkanı Şentop, ardından Edirne kent merkezine gelerek Edirne Valiliğini ziyaret etti.

Şentop, burada Vali H. Kürşat Kırbıyık ve il protokolü tarafından karşılandı. Daha sonra valilik şeref defterini imzalayan TBMM Başkanı Şentop, valilik makamında Vali Kırbıyık’tan kentteki çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

TBMM Başkanı Şentop, ziyaretin ardından tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayında valilik tarafından oluşturulan “Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi”, “Osmanlı Padişahları Müzesi”, “Padişah Çadırı Müzesi” ve “Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi” olmak üzere dört farklı konsepte hazırlanan müzelerin açılışa katıldı.

Açılış öncesi mehter takımının gösterisi sergilenirken, program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Burada konuşan TBMM Başkanı Şentop, Edirne’nin Avrupa’ya açılan kapı olduğuna vurgu yaparak, Edirne’nin müzeler kenti olarak anılacağını ve Balkanlar için de kültürel bir merkez olacağını ifade etti.

“EDİRNE’Yİ TÜRKİYE’NİN KÜLTÜR BAŞ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLARAK MÜHÜRLEMEYE GELDİK”

TBMM Başkanı Şentop, “Trakya bölgemizin sınırdaki en büyük kalelerinden olan Edirne’mizde, siz Değerli Edirneli hemşerilerimle bugün Edirne’yi Türkiye’nin kültür baş şehirlerinden biri olarak mühürlemeye geldik. Hem Bulgaristan’a hem Yunanistan’a olan sınır bağlantısı sebebiyle Avrupa’ya açılan kapımız olan Edirne, bugünden itibaren “Müzeler Kenti” olarak anılacak ve Balkanlar için de kültürel bir merkez olacaktır, inşallah. Son teknolojiyle inşa edilen ‘‘Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi’’ ‘‘Osmanlı Padişahları Müzesi’’ ‘‘Padişah Çadırı Müzesi’’ ve ‘‘Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi’’ temalarıyla tasarlanan toplam dört farklı müzeyi hayata geçiren Büyük Türkiye devleti, kültür ve sanatın koruyucusudur. Ekmekçizade Kervansarayını şanlı Türk tarihinin binlerce yıllık hafızasını canlandırmak üzere dört müzeyle ve yepyeni bir görünümle tasarlayan; fikir aşamasından yapım aşamasına kadar emek veren, alın teri döken bütün kardeşlerime canı gönülden şükranlarımı sunuyorum. Müzeler; kültür, sanat, tarih, bilim ve diğer alanların eğitimi için bir uygulama okulu gibi etkin bir biçimde kullanılmalıdır. Toplumların hafızalarını mekanlara aktaran müzeler, geleceğimizin emanetçisi evlatlarımıza bırakacağımız en önemli kültür miraslarıdır. Edirne’mizi kültürel turizmin şahikasına taşıyacak müzelerin; ülkemize, Edirnelilere, sanat severlere hayırlar getirmesini Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum. Dört ayrı temayla Asya steplerinde başlayan ve Cumhuriyet’imizin ikinci asrına giren Türk tarihini “resmi geçit” şeklinde halkımız için hazırlayan, emeği geçen herkese tekrar aziz milletim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“MÜZELER EDİRNE’YE KÜŞTÜREL ANLAMDA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık da Edirne’nin Osmanlı’ya yaklaşık bir asır başkentlik yapmış, Balkanların başkenti Osmanlı’nın ikinci payitahtı olduğunu belirterek, “Bugün Edirne’de bu müzelerin tabii açılışını yapıyoruz. Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne’de bu tarihi mekanda Edirne aynı zamanda Bir kültür şehri, bir müzeler şehri. Bu müzelerde Edirne’mize kültürel anlamda büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

“BURADA BÜYÜK EMEĞİ GEÇEN ÖNCEKİ VALİMİZ SAYIN EKREM CANALP BEY’E ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

Vali Kırbıyık, “Şehrimizin her noktasında nereye başımızı döndürürseniz ecdadın muhteşem eserlerini görüyorsunuz. Tarihi camilerimizde, kervansaraylarımızda, medreselerimizde, hanlarımızda, hamamlarımızda, çarşılarımızda bu şehir gerçekten kış nakış örülmüş muhteşem bir görsel zenginliğe sahip, kültürel zenginliğe sahip. Bu noktada gerçekten burada da özverili bir çalışmayla, biraz Hem Osmanlı padişahları müzemizde hem Balkanlar’daki Osmanlı eserlerine dair minyatürlerin olduğu müzemizi hep birlikte açacağız. Tabii burada yoğun bir çaba sarf edildi. Kurumsal işbirlikleri de söz konusuydu. Herkes bir araya gelip tüm imkanlarını seferber edip, kültür, turizm müdürlüğümüzün de koordinasyonunda hakikaten çok nitelikli bir iş ortaya çıktı. Ben emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok Teşekkür ediyorum. Yine danışma kurulunda görev alan akademisyen hocalarımıza özellikle şükranlarımı sunuyorum. Burada emek sarf eden heykeltıraşlarımız oldu, sanatçılarımız oldu. Onlara ayrı teşekkür ediyorum. Son bir teşekkürü de bir önceki dönem valimiz şimdiki Batman Valimiz Ekrem Canalp Bey’e ediyorum. Çünkü bu müzenin hayal edilmesinde, gerçekleşmesinde ortaya çıkmasında çok büyük emekleri var. Huzurlarınızda ayrıca önceki dönem valimize de tekrar şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“MÜZELER EDİRNE’YE KÜLTÜREL ANLAMDA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da “Edirne, Osmanlı’ya yaklaşık bir asır başkentlik yapmış, Balkanlar’ın başkenti Osmanlı’nın ikinci payitahtı, bugün Edirne’de bu müzelerin tabii açılışını yapıyoruz. Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne’de bu tarihi mekanda Edirne aynı zamanda Bir kültür şehri, bir müzeler şehri. Bu müzelerde Edirne’mize kültürel anlamda büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

“MÜZELER KOMPLEKSİ KÜLTÜR TURİZMİN BAŞKENTİ OLMA HEDEFİNE HİZMET EDECEKTİR”

Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk ise müzelerin Edirne’nin kültür turizminin başkenti olma hedefine hizmet edeceğini belirterek, “Türk milletinin tarihi, kültürü, mimari detayları müzemizde ziyaretçilere sunulacak. Muhteşem tarihimizin kadim medeniyetimizin en kıymetli izlerini gelecek nesillere taşıyacak olan bu müzemizin hizmete açılmasında önderlik eden, şehrimizde yürütülen kültür, turizm ve sanat alanındaki çalışmalarında her daim desteklerini bizden esirgemeyen Valimiz Sayın Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a şükranlarımızı sunarız. Bu Duygu ve düşüncelerle Ertuğrul Gazi’den Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e uzanan milli şuur ve tarih bilinciyle gelecek nesillerimize ilham olması dileğiyle müzemizin şehrimize, ülkemize, milletimize ve kültür sanat dünyasına hayırlı olmasını diler, saygılarımı sunarım” dedi.

 Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindekiler 4 müzenin açılışı gerçekleştirdi.

Açılışa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri kurum müdürü ve vatandaşlar katılım sağladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.