DOLAR 32,3721 0.16%
EURO 34,9730 -0.29%
ALTIN 2.323,990,21
BIST 9.125,290,50%
BITCOIN 22800170,40%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Müzik aletlerine hayat veriyor

Müzik aletlerine hayat veriyor

ABONE OL
30 Kasım 2022 10:14
Müzik aletlerine hayat veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihi Ali Paşa Çarşısı esnaflarından Gazanfer Denizeri, babasından kalan mesleğin son temsilcisi olarak Edirne ve Trakya’da tek başına müzik aletlerine hayat veriyor.

Hem zanaatkar hem sanatkar olan mesleğinin son temsilcisi Denizeri, hayat verdiği müzik aletlerini satarak ailesini geçindirdiğini ve çocuklarını okuttuğunu belirtti. Müzik aletlerinin üretimi ve tamiratı konusunda profesör olduğunu söyleyen Gazanfer Denizeri, tamir için kendisine gelen müzik aletlerini imalatçılar gibi parçayı komple değiştirmediğini, orijinalliğini bozmadan kusursuz sonuçlar çıkardığını ifade etti.

“EDİRNE’DE BENDEN BAŞKA MÜZİK ALETİ ÜRETEN YOK”

Mesleği babasından devraldığı bayrakla devam ettirerek, 45 yıldır esnaflık yaptığını, birçok müzik aleti sattığını ifade eden Denizeri, “45 yıldır esnaflık yapıyorum. Babam devretti, bana dükkanı. Onun zanaatını ve sanatını devam ettirmeye çalışıyorum. Babam bilinçli müzisyendi. Bana öğrettiği her şeyi ben de gençlere, meraklı olan vatandaşlara, müzisyenlere bilgilerimi aktarıyorum. Bağlamalar, gitarlar, darbukalar, udlar bütün çalgı müzik aletlerini satıyoruz. Bildiğim kadarıyla Edirne’de müzik aleti üreten yok. Trakya’da da duymadım. Sadece ben üretiyorum 5-6 çeşit. Ufak tefek müzik aleti yapmaya çalışıyorum” dedi.

“BU MESLEK BENİMLE BİRLİKTE KAYBOLACAK”

Denizeri, “Kabak kemane yapıyorum. Davulları ben yapıyorum, Ney, bendirler. Tabiki bu müzik aletlerini üretmek değil sadece, tamiratlarını, ayarlarını, bakımlarını, ince ayarlarını her şeyi yapıyoruz. Ben işi çok iyi bildiğim için tereddütsüz bu işi yaptığım için yaptığım iş böyle yağ gibi kayıyor. Keyifle yapıyorum. Benden sonra bu mesleğimi sürdürecek yok. Çocukları okuttuk, işlerini buldular, Avrupa’ya gitti, ben emekli olunca onlar işlerini bırakıp da dönerlerse ve baba bize bu mesleği öğret derlerse öğretirim. Yoksa bu meslek benimle birlikte kaybolup gidecek” dedi.

“ MÜZİK ALETLERİNİN NEREDEYSE HEPSİNİ ÇALIYORUM, 35 SENEDİR BAĞLAMA DERSLERİ VERİYORUM

Zanaatkar olduğu kadar sanatkarlığıyla da ön plana çıkan Denizeri, binlerce insana 35 senedir bağlama dersi verdiğini dile getirerek, “Hepsine aşağı yukarı hepsini çalıyorum. Azar azar kimisini orta vaziyette çalıyorum, kimisini iyi derecede. Babam ud çalmayı öğretti bana evde sonra dükkana gelince müşterilerden bağlamaya özendim. Bağlamayı çalışmaya başladım. Şimdi bağlamayı çok iyi çalıyorum. En iyi çaldığım enstrümanım bağlama. Öğrenmek isteyenlere aşağı yukarı 35 seneden beri bağlama dersleri veriyorum. Çok öğrenci yetiştirdim, binlerce. Bayağı mevkilere gelenler de oldu” dedi.

“KABAK KEMANE OSMANLI DÖNEMİNE UZANAN BİR ENSTRÜMAN”

Halk müziğinde kullanılan ve her müşterinin dikkatini çeken kabak kemaneyi de kendisinin ürettiğini, mazisinin Osmanlı dönemine dayandığını belirten Denizeri “Kabak kemaninin yapılması kolay, yani bir atölye gerekmiyor.elde yapılan bir şey. Kabak kemaninin ölçülerini ayarlaması, ince ayarlarına ayarlaması çok zor. Türk halk müziği çalgısı, Ege bölgesine aittir. Bu çalgı Burdur yöresinden çıkma fakat daha eski tarihleri var. Tabii Osmanlı yani uzanıyor bu kabak kemanenin  mazisi. Zor bir enstrüman çalması, öğrenmesi çok zor. Perdesiz çalgı çünkü, sapında notaları yok, bağlama gibi. O yüzden perdesi çalgıların çalmasını öğrenmesi çok zordur. O yüzden talep az oluyor. Bunlar Türk Halk müziğinde kullanılan halk müziği çalgısı, çok güzel sesi var, çok harika sesi var. Kabak kemaniden 3-5 tane senede satıyoruz. Kabak kemaniyi meraklı olan, öğrenmek isteyen alıyor. Bu alet orta yaşlılar alıyor. Bunun simetrik ayarları var o ayarları yapmazsan ses vermez, güzel çalınmaz. Kabak kemani gibi, bendir ve davulda yapıyorum” dedi.

“MALİYETLER HER AY ARTIYOR MÜŞTERİLERDE ŞİKAYET EDİYOR”

Maliyetler artınca fiyat etiketlerine yansıyor. Yüzde yüz her şey arttı. Durmuyor da hep çıkıyor. Tüccarlar hep üstüne koyuyor. 400’e aldığımız malzeme 450 oluyor bir ay sonra 500. Her ay artıyor. Bende fiyat etikete yansıtmak zorunda kalıyorum. Müşterilerim şikayet ediyor pahalı diyor. Kimisi almıyor, kimisi iyisini alamıyor ucuzunu alıyor. Sadece müzik aletleri değil tabi her şey böyle. İnsanlar parasızlıktan müzik aleti alamıyorlar. Dükkanımda pahalı ürünlerde 8 bin 500 lira kanun var” dedi.

“MÜZİK ALETLERİ ÜRETİMİ VE TAMİRATINDA PROFESÖRÜM”

Birçok müzik aletini dükkanında üreten ve tamirini gerçekleştirerek adeta bu işin profesörü olduğunu kaydeden Gazanfer Denizeri, “Tamiratları mükemmel kusursuz yaparım. Bazı imalatçıların uğraşmadığı tamir olaylarını ben yapıyorum. İmalatçı parçayı söker komple değiştirir. Ben orijinalliğini bozmadan o parçayı orijinal gibi tertemiz monte ediyorum, zımparasını verniğini atıyorum. Bana çok eski dededen kalma ürünlerde geliyor tamirat için. Müzik aletlerinin tamirinde, üretiminde profesörüyüm. İddialıyım” diye konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.