DOLAR 32,3830 0.19%
EURO 35,0919 -0.01%
ALTIN 2.325,460,27
BIST 9.090,010,11%
BITCOIN 2280199-0,22%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nazi kurbanı Romanlar anıldı

Nazi kurbanı Romanlar anıldı

ABONE OL
3 Ağustos 2022 11:14
Nazi kurbanı Romanlar anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de, Nazi Almanya’sında 2 Ağustos 1944 tarihinde Auschwitz kampında öldürülen Romanlar için Meriç Nehri kıyısında anma etkinliği düzenlendi. Açılan sergide soykırımın acı yüzü fotoğraflara yansırken, katledilen romanların anısına ise Meriç Nehri’ne çiçekler bırakıldı.

Auschwitz kampında Romanların katledilişinin 78.yıldönümü nedeniyle Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu tarafından Meriç Nehri kenarında Roman Soykırımı anma etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer, Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubunu sözcüsü Turan Şallı, siyasi parti temsilcileri ve roman vatandaşlar katılım sağladı.

78 yıl önce yaşanan soykırımda hayatını kaybeden romanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından soykırımla ilgili açılan sergi gezildi.

“500 BİN ROMAN KATLEDİLDİĞİNDEN SÖZ EDİLMEKTEDİR”

Serginin gezilmesi sonrası konuşan Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu sözcüsü Turan Şallı, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi yönetimi ve işbirlikçilerince Romanlara yönelik kitlesel soykırım yapıldığını belirterek, “2-3 Ağustos 1944 yılı Nazi Almanya’sında Zegeuner olarak adlandırdıkları Çingeneleri Auschwitz ve Birkenau toplama kamplarında 500 bin Romanın katledildiğinden söz edilmektedir. Bazı araştırmalara göre ise bu sayı 1.5 milyonu bulmaktadır” dedi.

“SOYKIRIM İNSANLIK SUÇUDUR”

Amaçlarının katliamlara dikkat çekmek ve bunların bir daha yaşanmaması olduğunu dile getiren Şallı, “Maalesef halen Avrupa coğrafyasında soykırımları farklı hadiselerle görmekteyiz. 1992 yılında Srebrenitsa Katliamında etnik kimliğinden dolayı 8 binden fazla Boşnak katledilmiştir. Hem de demokrasi ve insan haklarının merkezinde. Tüm etnik kimliklerin uğradıkları soykırımları kınıyor, devleti yönetenleri ve halkları “soykırım insanlık suçudur” bilinci altında vicdanen duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

“UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞİZ”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak da “Sadece Roman kimliğine sahip oldukları için katledildiler. Bizler bugünü unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu faşizmin katlettiği, Roman soykırımındaki insanlarımızı saygıyla anıyorum” dedi.

“İNŞALLAH GELENK HALİNE GELİR”

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer ise 2 Ağustos tarihinde yaşanan bu acı zulümden hayatını kaybedenleri rahmetle andığını belirterek, “Bu yapılan etkinlik sayenizde inşallah gelenek haline gelir. Trakya Üniversitesi her zaman destek oldu. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Meriç Köprüsü’nden, katledilen romanların anısına Meriç Nehri’ne çiçekler bırakıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.