DOLAR 32,3912 0.21%
EURO 35,0896 -0.03%
ALTIN 2.325,370,27
BIST 9.090,680,12%
BITCOIN 2283915-0,41%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi açıldı

Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi açıldı

ABONE OL
13 Kasım 2021 23:00
Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir süre önce restorasyonu Trakya Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen ve Valilik tarafından müzeye dönüştürülen Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir dizi açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Edirne’ye geldi.

Bakan Varank, restorasyonuTrakya Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen ve Edirne Valiliği’nce müze haline getirilen Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nin açılış törenine katıldı. Açılış töreni saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

“EDİRNE, TARİH VE KÜLTÜR ŞEHRİ”

Törende ilk konuşmayı gerçekleştiren TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “Edirne Mimarisi’nin en güzel örneklerinden olan Necmi İğe Evi’nin, bir müze olarak açılmasından dolayı Edirne’ye çok güzel bir eser kazandırıldığını söyleyerek, “Bildiğiniz gibi Edirne’miz 88 yıl Osmanlı’ya başkentlik yapmış, fetihlerin başladığı, Fatih Sultan Mehmet Han’ın doğduğu bir şehir. Edirne Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii ile Taş Köprüleri ile ve güzel tarihi evleri ile bir tarih ve kültür şehri. Bugünde burada Edirne’mizin en güzel Edirne Mimarisi’nin örneklerinden biri olan Necmi İğe Evi’nin, bir müze olarak açılışını gerçekleştiriyoruz”dedi.

“MÜZEDE, TARİHİMİZ VE KÜLTÜRÜMÜZ YAŞATILIYOR”

Restorasyonu Trakya Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirildiğini belirten Aksal, “Burasını aslına uygun olarak çok güzel bir eser haline getirdi. Bizde Sayın Bakanımızdan burasını, Edirne’ye bir müze olarak kazandırılması ricasında bulunduk. Sizlerin desteğiyle bugün tarihimizin yaşatıldığı, kültürümüzün yaşatıldığı, anneannelerimizin gençlerimize hatırlatıldığı bir müze olarak bugün Edirnelilere kazandırıyoruz” dedi.

“MÜZELER ATAĞI BAŞLATTIK”

Milletvekili Aksal’ın ardından daha sonra konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp de, Edirne’nin tarihi ve kültürel zenginliğini ön plana çıkarabilmek için müzeler atağı başlattıklarını belirterek, “Hıristiyanlığın, Museviliğin ve İslamiyet’in en zengin şekilde hissedildiği illerin başında Edirne’nin geldiğini belirten Vali Canalp, “İddiamızı biraz daha genişleterek Dünya’da da kültürel zenginliği en fazla teneffüs edebileceğiniz alanlardan bir tanesinin içerisindeyiz” dedi.

“14 MÜZENİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Edirne’nin kültürün başkenti olduğunu ve Edirne’nin bu iddiayı her şeyi ile ispatlamaya hazır ve bugüne kadarda ispatlamış bir şehir olduğunu belirten Vali Canalp, “Bu zenginliği ortaya koyabilmek için bizler bir coşku ve heyecanla müzeler atağı geliştirdik. 2021 yılında Edirne’de 14 müzenin açılışını gerçekleştireceğiz. Geçen ay Fatih Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdik. Şimdi zincirin ikinci halkasını gerçekleştiriyoruz. Zincirin gerisinde 12 halka daha var ve inşallah peyderpey bu 12 halkayı da ya başlangıcını yapacağız ya temelini atacağız ya da açılışını gerçekleştireceğiz. Bunları bir yıl içerisinde yapacağız” dedi.

Törende son olarak konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, ülkenin her bir güzide şehrini yeni yatırımlarla, yeni projelerle buluşturmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Osmanlı’ya başkentlik yapan Edirne’nin, tarihiyle, kültürüyle ve ekonomik potansiyeliyle çok kıymetli olduğuna vurgu yapan Bakan Varank, tarihin seyrini değiştiren İstanbul’un fethinin planlarının Edirne’de yapıldığını hatırlattı.

“BU ESER, KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN DİĞER YAPILARIN YAŞATILMA ÇABALARINA ÖRNEK OLACAK”

Binanın mülkiyetinin 2012 yılında Trakya Kalkınma Ajansı’na geçtiğini ve büyük oranda yıkık olan binayı restorasyondan geçirerek turizmin katkısına sunduklarını söyleyen Bakan Varank şunları söyledi;

Müze içerisinde geçmişten bugüne yöre insanlarının kültür, inanç ve sosyal yaşam biçimini ortaya koyan yüzlerce eser sergileniyor. Geleneksel yaşama ait birçok etnografik örneğin bulunduğu müzemiz adeta geçmişi bugüne getiriyor. Ayrıca bu eser, Türkiye’nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen diğer tarihi yapıların yaşatılması çabalarına da örnek olacak. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmak adına başlattığımız restorasyon çalışmalarımız ile bir yandan eserlerimizi gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktaracağız. Diğer yandan da illerimizin turizm gelirlerini artırarak yeni istihdam olanaklarını ortaya çıkaracağız.

“EDİRNE, DÜNYA MEDENİYETİ’NE EŞSİZ ESERLER ARMAĞAN ETTİ”

Osmanlı mimarisine dair pek çok yenilik ve ilklerin uygulandığı Edirne, dünya medeniyet tarihine eşsiz eserler armağan etti. Meriç ve Tunca nehirleri üzerindeki zarif köprülere, Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’ne ev sahipliği yapan Edirne medeniyetlerin kesişme noktası. Külliyeleri, camileri, bedesten ve kapalı çarşıları ile bir bilim, kültür ve sanat merkezi.

“NECMİ İĞE EVİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİYLE, ZİYARETÇİ SAYISI DAHA ÜST NOKTALARA TAŞINACAK”

Bu sebeple şehrimizdeki tarihi ve kültürel değerler her yıl artan oranda yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Öyle ki İstanbul ve Ankara’dan sonra en fazla müze ziyaretçisi Edirne’de. Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi de Edirne’mizin bu potansiyelini daha da üst noktalara taşıyacak. Edirne kent kültürü konusunda son derece önemli işlere imza atmış Necmi İğe’den adını alan bu güzide yapı, bizlere 17. yüzyıl sonlarından miras. Bu yapı, kentin mimari ve tarihsel dokusunu gösteren en eski örnek konumunda.

“YATIRIMA UYGUN ALANLAR OLUŞTURARAK, SANAYİ ALTYAPISINI GELİŞTİRİYORUZ”

Biz, Edirne’nin, sahip olduğu köklü kültürü, verimli toprakları ve nitelikli insan kaynağı ile çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için de ilimizin gelişmeye açık alanlarını tespit ediyor, yenilikçi projelerimizle bunları ekonomiye kazandırıyoruz. Yatırıma uygun alanlar oluşturmak ve sanayi altyapısını geliştirmek amacıyla OSB ve sanayi siteleri kuruyoruz. Şu anda Edirne’de 1’i faaliyette, 2’si yapım aşamasında 3 OSB’miz bulunuyor. Bugüne kadar bunlara 27 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık. Faaliyette olan OSB’mizde 860 kişi istihdam ediliyor. OSB’lerin yanında 9 tane de sanayi sitemiz bulunuyor. Bu OSB ve KSS’leri daha da geliştirme adına birtakım talepler olduğunun farkındayız. Bunları da akşamki istişare toplantımızda değerlendirip, çözüme kavuşturmak üzere ne gerekiyorsa yapacağız inşallah ama buradan müjdesini vermek isterim ki İpsala OSB’nin kuruluş işlemlerini hızlıca tamamlayıp, bu OSB’mize bu yıl içinde tüzel kişilik kazandıracağız. Ayrıca, teklif edilir edilmez Uzunköprü ve Keşan Gıda İhtisas OSB’lerimizi de yatırım programına sunup desteklenmesini sağlayacağız. 2022 yılında bu OSB’lerin altyapı projeleri için ihaleye çıkmayı hedefliyoruz. İlimizdeki bir diğer önemli altyapı projemiz de Trakya Teknoloji Geliştirme Bölgemiz. Bugüne kadar 7 buçuk milyon lira yatırım yaptığımız TGB’de 64 firmamız bulunuyor. 80 milyon liraya ulaşan cirosuyla TGB’miz de il ekonomisine muazzam bir katkı sunuyor.

“ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARINI ARTTIRMAK İÇİN PROJELERE, YATIRIM TEŞVİK BELGESİ DÜZENLENDİ”

Sanayi altyapısına yapılan yatırımların yanında, işletmelere de üretim ve ihracatlarını arttıracak önemli destekler sağlandı. KOSGEB, TÜBİTAK ve Trakya Kalkınma Ajansı aracılığıyla bugüne kadar 2 bin 250 projeye 140 milyon liraya yakın destek verildi. Özel sektör yatırımlarını artırmak üzere 2012’den bu yana 2,8 milyar lira yatırım öngörüsü olan 164 projeye yatırım teşvik belgesi düzenlendi.

“DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYESİYLE GELECEĞİN MUCİTLERİ YETİŞECEK”

Bildiğiniz üzere Edirne nitelikli insan kaynağı noktasında da iyi bir konumda bulunuyor. Ülkemizin teknolojik dönüşüm sürecinde yetişmiş insan kaynağı bizim için en önemli hususlardan biri. Gençlerimizin bu potansiyelini daha da geliştirerek ekonomimizin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan kaynağını büyütmek üzere Edirne’de bir Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Bu atölyelerde eğitim alan gençlerimiz ve çocuklarımız arasından geleceğin mucitlerinin çıktığını hep birlikte göreceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Necmi İğe Evi ve Etnografya Müzesi’nin açılış kurdelesi kesilerek ziyarete açıldı.

Daha sonra Bakan Varank ve katılımcılar müzeyi gezdi.

EDİRNE VALİLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Edirne Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nin açılışının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Edirne Valiliği’ni ziyaret etti.

Bakan Varank Valilik girişinde Edirne Valisi Ekrem Canalp ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Burada Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Varank, Canalp’ten kentte yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

TRAKYA KALKINMA AJANSI’NIN BİNASINI AÇTI

Bakan Varank, daha sonra Valilik yerleşkesindeki Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış kurdelesini kesen Bakan Varank, ofisin Edirne’ye ve hayırlı olmasını diledi.

Edirne’nin ekonomisini kalkındıracak projelerin açılışı için kente geldiğini belirten Varank, “Bugün şehrimizin ekonomisini kalkındırmak için projelerimizin açılışlarını yapıyoruz, hem de ziyaretlerimizi, istişarelerimizi yapıyoruz. Kalkınma Ajansımız buradaki binada faaliyet gösterecek. Arkadaşlarımız, Valimizin öncülüğünde çok başarılı işlere imza atıyorlar. Edirne’yi kalkındıracak işlere imza atıyorlar. Buradan da hem Edirnelilere hem yatırımcılarımıza güzel hizmetler sunacaklarına ben yürekten inanıyorum” dedi.

Açılış programına, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve il protokolü katıldı.

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.