DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2077968-1,31%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Normalleşme kararı yanlış”

“Normalleşme kararı yanlış”

ABONE OL
4 Mart 2021 10:11
“Normalleşme kararı yanlış”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınırın yüzde 5 olduğunu belirterek, bu ortamda normalleşme kararının yanlış olduğunu savundu. Altun ayrıca, iller arası bulaşı önlemek için şehirler arası ulaşımın kapatılması gerektiğini söyledi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, dünyayı etkisi altın alan koranavirüs salgını ile ilgili Tabip Odası Lokalinde basın toplantısı düzenleyerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Normalleşmeye geçmek için az test yapıldığını bu sebeple de az vakaya rastlandığını iddia eden Altun, “Salgının seyrini hastalık hızı (vaka/nüfus) kriteri üzerinden izlemek yanlış. Zira test sayısı azaldıkça vaka sayısı da azalıyor, arttıkça da artıyor. Bu nedenle uygun kriter vaka/test oranıdır. Bu durum, bir an önce normalleşmeye geçmek için az test yapılması ve az olgu saptanması gibi bir anlayışla hareket edildiği yönünde kuşku uyandırıyor. Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılıyor. Bu nedenle; Her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması mutlak gereklidir. Bu rakamların, bir an önce, şeffaf bir biçimde paylaşılmasını bekliyoruz” dedi.

 “NORMALLEŞME KARARI YANLIŞ”

Son birkaç haftadır hem günlük vaka sayısı hem de vaka/test oranının düzenli olarak arttığını belirten Altun, “Günlük vaka sayısı 11 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınır yüzde 5. Yani, bu ortamda normalleşme kararı zaten başlı başına yanlıştır. İllerin çok yüksek, yüksek, orta ve düşük risk durumlarındaki değişimler izlenmeli, bu değişimlerin nedenleri araştırılıp gün yüzüne çıkartılmalı, toplumla mutlaka paylaşılmalı ve aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

“ŞEHİRLERARASI ULAŞIM KAPATILMALIDIR”

İller arası hareketlilik ve geçişlerin kontrol altına alınması gerektiğini belirten Altun, “Risk durumu çok yüksek ve yüksek olan illerden orta ve düşük riskli illere bulaşı engellemek için, bu iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan İllere Göre Risk Durumu (20-26 Şubat 2021) haritasında mavi ile gösterilen ve normalleşmeye geçilen doğu ve güneydoğu illerimizden Hakkari, Siirt, Bitlis, Bingöl ve Iğdır’ın nüfusu Edirne’nin nüfusundan düşüktür. Muş ilinin nüfusu Edirne’nin nüfusuna benzerdir. Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Van, Ağrı illerinin nüfusları Edirne’nin nüfusundan çok daha fazladır. Ancak bu illerden yalnızca Diyarbakır 92 bin aşılama ile Edirne’nin önündedir. Bu illerimizde ve aşılama oranının düşük olduğu tüm illerde nedeni bir an önce belirlenmeli ve aşılama oranları arttırılmalıdır. Aksi halde, toplumsal bağışıklığın istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle bu hastalıkla baş etmek sorun olacaktır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.