DOLAR 32,5318 -0.06%
EURO 34,7936 -0.22%
ALTIN 2.424,51-0,21
BIST 9.727,850,86%
BITCOIN 21664180,46%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Noterde konut satışı 1 Temmuz’a kaldı

Noterde konut satışı 1 Temmuz’a kaldı

ABONE OL
16 Ocak 2023 11:25
Noterde konut satışı 1 Temmuz’a kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce taşınmazların satış işlemlerinin noter aracılığıyla gerçekleştirilmesi üzerine uygulanacak düzenlemenin 1 Temmuz tarihine ertelendiğini belirtti.

Noterlerce taşınmaz alım satım işlemleri düzenlemesi daha önce 1 Ocak 2023 olarak karar verilmişti. Ancak hazırlıkların tamamlanamadığını düşündüğünü söyleyene Başkan Serhat Çeker, 1 Temmuz’dan sonra tapunun üzerindeki yükün azalacağını, randevu sisteminin de rahatlayacağını ifade etti.

“TAPU ALIM SATIM İŞLEMLERİNİN NOTERDE DE UYGULANMASI 1 TEMMUZ’A ERTELENDİ”

Edirne emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker “Meclisten alınan bir karar vardı 1 Ocak itibariyle tapudaki işlemlerin rahatlaması, yoğunluğun alınması açısından tapularda ki alım satım her türlü yapılacak olan işlemlerin noter üzerinden de yapılma kararı alındı. Bu 1 Ocak’ta gündeme geldi başlayacaktı, başlanma kararı alınmıştı. Ama demek ki noterler de tam hazırlık içinde değiller.  Çünkü bu noterlerin bu işlemleri yapabilmesi için o ildeki bütün verilerin noter sistemine yüklenmesi gerekiyor. Ona da belirli bir şifre verilecek, belirli bir veri verecek ki noter orada bütün bilgileri tapudaki her türlü arşivi görebilsin, bastığında düğmesine bu satışı yapabilmesi ile ilgili işte üzerinden ne vardır, bir şey var mıdır, yok mudur? Görebilsin. Şimdi bir noterden devir, satış yapılacağı zaman noterin de bu bilgiyi karşı tarafa vermesi gerek. Nasıl tapuya gittiğin zaman satışı yapılırken üzerinde hacizler var, üzerinde ipotek var diye bilgi veriliyorsa, burada da bu bilgiyi kim verecek, noter verecek. Demek ki tam hazırlık yapılmadı, bu sistemlere geçilmedi. Geçilmediği için de bu Temmuz ayına erteleme yapıldı. Yani iptal değil, yapılacak bu iş 1 Temmuz olarak. Tahmin ediyorum o zamana kadar hazırlıklar yapılacak” dedi.

“NOTERE GELECEK SİSTEMLE TAPUDAKİ RANDEVU SİSTEMİ DE RAHATLAYACAK”

Alım satım işlemleri sırasında sıkıntılar olacağı için hazırlıkların dikkatle yürütüldüğünü belirterek, noter de taşınmaz alım sisteminin tapudaki yükü hafifleteceğini vurgulayan Serhat Çeker “Tabi ki burada noterlere çok büyük iş düşmüş olacak. Bu sıkıntı yaratır mı, yaratmaz mı? Noterler bu tür konularda çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz noterlerde atlanmış bazı şeylere ekler yapılmış.  Eline aldığı o alım satım vekaletleri konusu da bir sürü olaylar duyuyoruz.  Noterlerde bunu çok böyle ince sık dokuyup çok dikkatli bir şekilde bu tür devirlerin yapabilmesi gerekiyor. O yüzden biraz daha sıkı aldılar herhalde bu olayı. Temmuz ayına da bir erteleme yaptılar. Bundan sonra vatandaşımız tapuya gidip de tapuda böyle kuyruklar oluşmayacak. Böyle olduğu zaman randevu sistemleri de rahatlayacak” dedi.

“VATANDAŞA AYRI YÜK OLMASIN DİYE TAPUDAKİ BİR ÖDEME YÖNTEMİNİ NOTERE AKTARABİLİRLER”

Tapuda yapılan ödemenin ardından noterde de yapılacak ödemenin vatandaşa yük bindireceğini, bu sebeple Temmuz ayına kadar buna bir çözüm yöntemi getirilebileceğini kaydeden Çeker “1 Temmuz itibariyle şimdi burada ne gözüküyor? Şimdi devlete yatırdığımız harçlar var. Bunları yatırıyorsunuz, tapuya ayrı bir, notere ayrı bir ödeme yapacaksın. Bu da ayrı bir yük vatandaşa geliyor. Şu anda ertelendi, daha tam olarak açıklanmadı. Devletin almış olduğu harçlar ayrı alıyor. Belki o döner sermaye dediğimizi almayıp bunu notere geçirebilirler. Tapuda yapanlar da döner sermaye olabilir. Noterde yapıldığı zamanda da döner sermaye gibi oradan ayrı bir ödeme çıkartabilir diye düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz” diyerek konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.