DOLAR 32,5265 -0.05%
EURO 34,9789 0.35%
ALTIN 2.435,880,54
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 21069381,06%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nutuk’un 95. Yılı

Nutuk’un 95. Yılı

ABONE OL
21 Ekim 2022 10:06
Nutuk’un 95. Yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan ve Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne Şube Başkanı Gökay Bilgin, Nutuk’un 95’inci yılını kutladı.

ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, Nutuk’un 95’inci yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, Mustafa Kemal Atatürk’ün, 15 – 20 Ekim 1927 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde 36,5 saatte okuduğu Büyük Söylev’i 20 Ekim 1927 tarihinde tamamladığını hatırlattı.

Nutuk’ta Atatürk’ün Samsun’a çıkışını, bu sırada Osmanlı Devleti’nin görünümünü, Milli Mücadeleyi doğuran nedenlerini, İstanbul yönetiminin aymazlığını, içine düştüğü çaresizliğini, İstanbul yönetiminin teslimiyetini, Eskimiş, çürümüş ve çağın gerisinde kalmış bir yönetim tarzını anlatıldığını belirten Özcan, “Nutuk okunursa ne olur? Okuyanlar: Milli mücadeleyi ve atalarımızın emperyalizme karşı elde ettikleri büyük zaferi öğrenirler, Hanedanlık, saltanat ve hilafetin emperyalist güçlerle iş birliğini öğrenirler. Bir milletin doğuşunu ve uyanışını öğrenirler. Bir büyük devrimcinin doğuşunu ve milletinin kaderini nasıl değiştirdiğini öğrenirler. Cumhuriyet Devrimine ve milli devlete uzanan süreci ayrıntılarıyla öğrenirler.

Nutuk’un, Büyük Devrimci, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe seslenişi ile bittiğini ve o seslenişin gereğini yerine getirmenin her yurttaşın sorumluluğu olduğunu belirten Özcan, “Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak 95 yıl önce bize bu günleri anlatan ve bize ışık tutan Büyük Söylev’in Ulusumuza kutlu olmasını diliyoruz” dedi.

BİLGİN, “NUTUK, ATAMIZDAN BİZE EN ÖNEMLİ EMANETTİR”

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne Şube Başkanı Gökay Bilgin de Nutuk’ta, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eser olduğuna dikkat çekerek, “Bazı sayfalarda açıkça belirttiği “sonraki yıllarda durumun kolay ve açıkça değerlendirilmesi için bu kadar ayrıntıya yer verilmiştir” sözü ile Atatürk ileri görüşlülüğünü bir kere daha ortaya koymuştur” dedi.

Nutuk’un yalnız geçmiş devrin bir hikayesi olarak dünümüzü anlatmakla kalmayıp, yakın tarihimizden alınan ibret dolu tecrübelerle, milli varlığımızın bugününe de yarınına da ışık tutabilen bir değer taşımakta olduğunu belirten Bilgin, TÖS Edirne İl Yönetim Kurulu olarak 95 yıl önce bize bu günleri anlatan ve bize ışık tutan Atatürk’ün Büyük ‘Söylev’inin Ulusumuza kutlu olmasını diliyoruz. Nutuk, Atamızdan bize en önemli emanettir. ‘Emanet’ kuşaktan kuşağa taşınacaktır, Atatürk’ün Cumhuriyetini, en başta, o emanetin bilincine eren, o emanetin sorumluluğuna varan genç kuşaklar yaşatacaktır. Atatürk’ün, 1927’deki Söylev’inin son bölümüne girerken söylediği “Bu Neticeyi Türk Gençliğine Emanet Ediyorum” sözü işte bu nedenlerle insanlık tarihinin en yüklü sözlerinden biridir” ifadelerini kullandı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.