DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2085627-0,88%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis’ten geçti

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis’ten geçti

ABONE OL
5 Şubat 2022 11:47
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis’ten geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, “TBMM’ de yasalaştırdığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerimizin şartlarını daha da iyileştiriyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda öğretmenliğin kariyer mesleği olmasını öngören Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ kabul edildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile değerlendirmelerde bulunan TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, eğitimin insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğuna vurgu yaparak, “İktidara geldiğimiz ilk günden beri tüm imkanlarımızla en büyük yatırımı eğitime yapıyoruz. Bu bağlamda öğretmenlerimizin bizler için değeri de tartışılmaz, TBMM’ de yasalaştırdığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerimizin şartlarını daha da iyileştiriyoruz” dedi.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu ile eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesini amaçlanıyoruz” diyen Milletvekili Aksal, düzenlemenin getirdiklerini ise şöyle sıraladı;

“Öğretmenlik, “eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanacak.

Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.

Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınacak.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını haiz olanların, eğitim ve öğretim tazminatında iyileştirmeye gidiliyor. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltiliyor.

ek göstergeleri 3600’e çıkarılıyor

Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler bakımından da bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor. Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3000, üçüncü derecede bulunanlar için 2200 olarak belirlenirken dördüncü derece için 1600, beşinci derece için 1300, altıncı derece için 1150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için 850 olacak. Bu madde, 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

Yayımlandığı tarihte uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını haiz olanlar bu düzenlemeden yararlanacak. Tüm öğretmenlerimize ve eğitim camiamıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.