DOLAR 32,3773 0.16%
EURO 34,9759 -0.3%
ALTIN 2.324,210,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22806580,51%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

OKULA DÖNÜŞ

ABONE OL
28 Şubat 2023 10:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özel İstek Barış İlkokulu davet etti çocukluğuma döndüm.

Anlattım da anlattım, kimilerini hayırla yâd ederek kimilerine selam olsun diyerek… Değişen mekânları gelişen teknolojinin getirilerini, dostlukları, komşulukları, arkadaş ıslıklarını, kocaman bahçemizi, benimle büyüyen dallarında gezindiğim ağaçları, mevsiminde tüketilen meyveleri, sebzelerin tadını. Sevgi saygı içinde yaşamanın önemsenmenin mutlu kavramlar kazandırdığını. Ailenin bacasını tüttürmenin güçlüklerini bilmeden geçen oyun/oyuncak dönemimi yani çocuksu neşemin parlattığı günleri sevinçle tanımlamaya çalıştım. Burada da yer verdiğim çocuk&olgun fotoğrafımdan yola çıkarak, “Bu çocuk büyüdükçe sevinci neşesi de büyüsün derseniz; istemediğiniz sonuca ulaştıran davranışları duyguları tekrarlamayın”, “Deneyimlerinizin sonuçlarıyla sonrası yapacağınız seçimler sizin” dedim. Pişmanlıklarımı, nedenleriyle “aman ha” diyerek, iyi kilerimi, “illaki” diyerek aktardım. Ama derler ya anlattıklarınız karşınızdakinin anlayabildiği kadardır. Umarım deneyimlerimden küçük ipuçları almışlardır yuvarlayarak çığ gibi büyütür yaşamlarına uygularlar, mutlu büyümelerine katkım olur.

PYP İlk Yıllar eğitimiyle mesleğimin son döneminde tanıştım tam fikrime uygun uygulamalar. Kültürler arası anlayış ve saygı yoluyla daha iyi ve daha huzurlu bir dünya yaratmak isteyen, sorgulayan, bilgili ve duyarlı gençler yetiştirmeyi amaçlayan bu müfredat programları, dünyanın her köşesinden öğrencileri, kendinden farklı olanların görüşlerinin de doğru olabileceğini anlayan, aktif, sevecen ve yaşam boyu öğrenen kişiler olmaya teşvik ediyor.

Bireylerin yaşamak, öğrenmek, çalışmak için ihtiyaç duyduğu zihinsel, kişisel, duygusal ve sosyal becerilerinin gelişimlerini destekleyerek globalleşen dünya için geleceğin bireylerinin yetiştirilmesini amaçlıyor. Yani yaşamla bağı koparmadan hatta iç içe hazırlıyorsunuz gelecek nesli. Genel koordinatörümüz Ceni Alpanda’nın toplantılarını özlüyorum hem öğrenir hem de öğretme planları yapardık. İstek Barış İlkokulunun PYP Koordinatörü Gamze Can’ı özverili öğretmen olarak tanımıştım, başarılı liderliğinde işbirliği yapmış oldum. Çocukların güzel enerjisi ile buluşmak biotin takviyesi gibi geldi. Zor bir çağda sorunlar yumağı içine doğmuş gibiler ama gelecekleri aydınlık olsun diye sevgili öğretmenleri başarılı yöneticileri şefkat ve ilgileriyle sarıyor bilgileriyle yetiştiriyorlar ne mutlu onlara.

Yarı dönemi böyle kapatmıştık. Okula dönüş yeni dönemde farklı duygularla ve gecikmeli başladı. Büyükler şoku atlatmakta zorlanırken çocuklar öncelikliydi yine. Travmayı atlatmanın yolu hepimiz için şefkatli, kapsayıcı ve güvenli bir yaklaşımda bulunmaktan geçiyor. Okulların müfredat programı uygulamalarının yanına daha fazla duyguları tanıma, duygularla baş etme, güvenlik, umut aşılama, benlik saygısı gibi etmenler de eklendi. Her alanda ahlak kuralları ve etik olmanın olumlu sonuçlarını bir kez daha gözler önüne seren acı olay, sağlam kalmak için bunun çocukluktan aşılanması gerekliliğini, sorgulamanın önemini ortaya koydu. Meslektaşlarım daha fazla sabır daha fazla hoşgörü daha fazla şefkat göstermek zorunda. Kaygıları azaltarak güven aşılayacaklarından eminim, geleceğimizi sağlıkla büyütelim. Mutlu büyükler için çocukluklarını mutlu yaşamaya köprü olalım. Okula dönüş mutluluk ve özlemle olsun.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.