DOLAR 32,4392 0.16%
EURO 35,4595 0.26%
ALTIN 2.322,730,17
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22890762,41%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Okullar başlamadan stresi yönetmeyi öğrenin”

“Okullar başlamadan stresi yönetmeyi öğrenin”

ABONE OL
31 Ağustos 2022 12:52
“Okullar başlamadan stresi yönetmeyi öğrenin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Okula başlayacak çocukların korkularını, streslerini, kaygılarını anlamak ve azaltmak ise mümkün. Yeni okul dönemi başında, çocukların stresli durumlarına çözüm bulabilmek için Medline hekimlerinden Dr. Ferit Şeyhzade önerilerini sizlerle paylaştı.

“HER ÇOCUK TATİL BİTMESİN İSTER”

Uzun yaz tatili, çocuklar için büyük bir rahatlama dönemidir. Okul zamanı geldiğinde çocuklar, sosyal, eğitimsel ve duygusal açıdan strese girer. Bu süreçte çocukların kötü not alma, okula ayak uyduramama, tatili devam ettirme ısrarı, uyku, yemek ve ödev gibi kurallara adapte olamama gibi durumları oluşabilir. Bu adaptasyon sürecinde çocuğun durumu göz ardı edilmemeli ve stresin kaynağının bulunup ortadan kaldırılması önemlidir.

“FİZİKSEL FAALİYETLERE AĞIRLIK VERİN”

Spor, açık havada etkinlik gibi çalışmalar çocukları sadece fiziksel olarak zinde tutmaz, ruhsal olarak da sağlıklı kılar. Çocukta oluşan enerjinin, hava ve koşullar sağlandıkça spor yoluyla harcanması faydalı olabilir. Çocukların haftada en az 3 gün fiziksel aktivitede bulunması çocuğun hem stresini azaltacak hem de düzenli ve sağlıklı uyku uyumasında ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında faydalı olacaktır.

“ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURUN”

Şeker içerin gıdalar tüketildiğinde anlık enerji sağlansa da çocuklarda böyle gıdaların, beyindeki stres hormonlarını olumsuz yönde etkileyerek daha çabuk sinirlenmeyi ve stres altına girmesini tetiklediği kanıtlanmıştır. Çocuklara daha çok süt ürünü, yeşil sebze, kuru meyve ve kuru yemiş yedirmeye çalışın.

“MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜNEŞTEN FAYDALANIN”

Şartlar mümkün oldukça çocukların güneş ışını almasını sağlayın. Güneş ışınlarının rahatlatıcı etkisinden sonbahar ve kış aylarında da çocukların faydalanması gerekmektedir.

“DÜZENLİ VE KALİTELİ UYKU STRESİ AZALTIR”

Özellikle ruhsal durum açısından çocukların düzenli bir uyku sistemine sahip olmaları gerekmektedir. Gelişim çağındaki çocukların, okul başlamadan bir ya da iki hafta evvel okul saatinde uyumaları ve bu kuralların sürdürülmesi özellikle mühimdir.

 “ODALARININ DAĞINIKLIĞINA SON VERİN”

Uzun yaz tatilinin son günlerinde çocuklarının odalarının düzenli ve toplu olması gerekir. Hem çalışma isteği yaratılması hem de sorumluluk almayı öğrenmesi açısından çocukların odalarını, kaç yaşında olursa olsun kendisinin toplaması ve düzenli tutmaları sağlanmalıdır.

“TERAPİ NE ZAMAN GEREKLİ OLABİLİR?”

Eğitim yılı başlamadan çocukta stres gözle görülür bir artışta ise, ağlama krizleri, kendini yetersiz görme, içe kapanma, iştahsızlık ve ilgi kaybı yaşıyorsa bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmekte fayda olabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.