DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2077533-1,43%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Okullarda içme suyu sıkıntısı

Okullarda içme suyu sıkıntısı

ABONE OL
12 Ekim 2022 10:40
Okullarda içme suyu sıkıntısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Veli Der Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, arıtıcılı su sebillerinin birçok okulda olmamasının çocuklar açısından mağduriyet oluşturduğunu belirterek, pet şişe sularının da pahalı olması nedeniyle öğrencilerin tuvaletlerdeki çeşme suyuna yöneldiğini söyledi.

Veli Der Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, Kent Konseyi Toplantı salonunda düzenlediği basın açıklamasında, 2022-2023 eğitim öğretim döneminde okullarda arıtıcılı su sebillerinin yer alacağı bildirilmesine rağmen, yeni eğitim dönemi başlamasıyla birkaç okul haricinde diğer okullarda su sebili konulmamasına dikkat çekti.

Çocukların okullarda ücretli su ile karşı karşıya kalarak su sebili projesinin neden hayata geçirilemediğini merak ettiklerini kaydeden Gürsel, “Okullarda çocuklarımız su sorununu her gün yaşamaya devam ediyor. Ekonomik zorlukların daha da derinleştiği bu dönemde tuvalet musluklarından ağzını dayayarak su içen öğrencilerimizin sayısının da arttığını üzülerek gözlemlemekteyiz. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nü, Edirne Belediye Başkanlığı’nı, Edirne Valiliği’ni kamuoyuna da yansıyan sözlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

“OKULLARDA İÇME SUYU SORUNUN ÇÖZÜLECEĞİ MÜJDESİNİ KAMUOYUNA DUYURMUŞTUK”

2022-2023 eğitim öğretim döneminin başında okullarda arıtıcılı su sebili projesini herkese duyurduklarını hatırlatan Gürsel, “04 Aralık 2021 tarihinde siz basın emekçileri ile yaptığımız toplantı ile; çocukların temel hak ve özgürlükleri ile üstün yararını gözeten kurumlar olarak, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesinin ortak çalışmaları ile Merkez ve ilçeler dahil olmak üzere bütün ilimiz okullarına arıtıcılı su sebillerinin montajının yapılacağını ve okullardaki içme suyu sorunun çözüleceği müjdesini kamuoyuna duyurmuştuk. Geçen dönem Edirne Valisi Sayın Ekrem Canalp ve Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan ile yüz yüze yaptığımız görüşmelerde, okullarda temiz içilebilir suya ulaşımın olmadığını belirtmiştik. Şebekeden okullara temiz su gelse dahi depoların düzenli bakımı yapılmadığı ve okullardaki suyun sadece tuvaletlerde olması nedeniyle kullanılmasının mümkün olmadığı görüşünde mutabık kalmıştık. O dönemde Valimiz ile yüz yüze yaptığımız toplantıda, bütün okulların fizibilite çalışmalarının yapıldığı belirtilerek, gelecek eğitim ve öğretim döneminin başında arıtıcılı su sebillerinin okullarda hazır hale getirileceği, sonrasındaki bakım filtre değişimi gibi bütün teknik desteğin valilik tarafından yapılacağı da bizlere iletildi. Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan ilk açıklamasında valiliğin izin vermesi halinde merkez İlçe okullarındaki su sebillerini sağlayabileceklerini basın yoluyla açıklarken daha sonraki süreçte, Edirne Belediyesi tarafından merkez ilçede 25 sebilin alınacağı belirtildi” dedi.

“OKULLARDA ÇOCUKLARIMIZ SU SORUNUNU YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR”

Bir önceki Edirne Valisinin tayini ile projenin tam anlamıyla gerçekleşmemesi sonrası öğrencilerin su sorununu yaşamaya devam ettiğini kaydeden Gürsel, “Çocuklarımız ve bizler ise 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının başında okullara başladığımızda su sebillerinin sadece Merkezde bazı okullara kurulduğunu ancak çoğu okulda olmadığını üzülerek gördük. Yetkililerden, Merkez İlçe’mizdeki 28 okulumuza arıtıcılı su sebillerinin kurulduğu, bir dönem önceki Edirne Valisi’nin farklı bir ile tayin olması ile birlikte bu hayati projenin devamının gelmediğini üzülerek öğrendik. Yaptığımız görüşmelerden olumlu dönüşler aldıysak da günler geçiyor ve okullarda çocuklarımız su sorununu her gün yaşamaya devam ediyor. Devlette devamlılık esas olmasına rağmen çocuklarımız için böylesine önemli bir projeye başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere yetkili kurumların duyarsız kalmasını anlayamamakta, hayata geçirilmeme sebebini Edirne halkı olarak merak etmekteyiz” dedi

“TUVALET MUSLUKLARINDAN AĞZINI DAYAYARAK SU İÇEN ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI”

Su sebili projesinin devreye girmemesi, ekonomik şartlarla birlikte pet şişe suyunda pahalılanmasıyla öğrencilerin tuvaletlerdeki çeşme suyuna yöneldiğini söyleyen Gürsel, “Geçen sene bu görüşmeler zamanında okullarda 500 ml. şişe suyun fiyatı 1.50 TL. iken şu anda 3.00 TL. olmuştur. Ekonomik zorlukların daha da derinleştiği bu dönemde tuvalet musluklarından ağzını dayayarak su içen öğrencilerimizin sayısının da arttığını üzülerek gözlemlemekteyiz. Ayrıca sebil bağlanan bazı okullarda teknik aksaklıkların yaşandığı, örneğin Gaziosmanpaşa Ortaokulunda sebilin olduğu ancak suyun akmadığı gibi, bilgiler bizlere aktarılmaktadır. Sağlıklı, ücretsiz ve erişilebilir su çocukların en temel yaşam haklarından biridir. Bunu sağlamak ise devletin bütün kurumlarının öncelikli işi ve sorumluluğudur. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nü, Edirne Belediye Başkanlığı’nı, Edirne Valiliği’ni kamuoyuna da yansıyan sözlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Çocuklarımızın ücretsiz, temiz su içebilmeleri için konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.