DOLAR 32,5540 0.01%
EURO 34,8664 -0.05%
ALTIN 2.433,850,17
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2110363-3,00%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Önemli bir buluşa imza attılar

Önemli bir buluşa imza attılar

ABONE OL
26 Şubat 2021 14:32
Önemli bir buluşa imza attılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin “Koklear İmplantta Spatial Seçiciliği ve Konuşmayı Ayırt Etmeyi Artırmak İçin Yeni Bir Elektrod Frekans Kodlama Yöntemi” isimli buluşu Avustralya Patent Enstitüsünden uluslararası patent aldı.

Trakya Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Bulut tarafından geliştirilen “Koklear İmplantta Spatial Seçiciliği ve Konuşmayı Ayırt Etmeyi Artırmak İçin Yeni Bir Elektrod Frekans Kodlama Yöntemi” buluşu ile klinik çalışmalarının yapıldığı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataş ve Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eyyüp Kara’nın “A Novel Method Of Frequency Coding Of An Electrode To Promote Spatial Selectivity and Speech Discrimination İn Cochlear İmplants” başlıklı buluşu Avustralya Patent Enstitüsünden ‘uluslararası patent’ aldı.

Buluş sahipleri Prof. Dr. Cem Uzun ve Doç. Dr. Erdoğan Bulut, patent belgesini teslim etmek üzere Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında buluş hakkında bilgiler veren Merkez Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun, işitmede mevcut yardımcı protezlerin verimliliğinin istenen düzeyde olmamasından yola çıkarak iç kulakta farklı frekanslara sahip seslerin birbirinden ayırt edilmesini yeni bir mekanizma ile açıkladıklarını belirti. Buluşun işitme teknolojilerinin temel çalışma prensibini değiştirme potansiyeli bulunduğunu da ifade eden Prof. Dr. Cem Uzun, buluşa dair şu açıklamalarda bulundu:

“Buluşumuz öncesi kokleanın frekans ayrımı von Bekesy’nin ‘Yayılan Dalga Teorisi’ ile açıklanıyordu. Yapılan çalışmalar ışığında bu teoremin kokleanın frekans ayrımını tam olarak açıklayamadığı ve artık kokleanın sesi alan, analiz eden, ileten biyonik bir yükselteç olduğu gösterilmiştir. İşitme ölçüm cihazları, yardımcı protezlerin ve koklear implant cihazlarının verimliliği en fazla %70’ler civarındayken buluşumuzda yaptığımız çalışmalar sonucu elde edilen veriler ile bu oranı daha yukarılara çekebileceğiz. Buluşumuz, mevcut teknolojilerdeki temel çalışma prensibini ve buna bağlı olarak yazılımsal algoritmayı ve donanımı da değiştirecektir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.