DOLAR 32,5902 0.34%
EURO 34,7800 0.09%
ALTIN 2.507,120,93
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2073002-0,10%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Organ ve doku bağışına dikkat çekildi

Organ ve doku bağışına dikkat çekildi

ABONE OL
10 Kasım 2022 11:47
Organ ve doku bağışına dikkat çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. İshak Yıldırım, organ ve doku bağışı bekleyen çok hasta olduğunun altını çizerek vatandaşları organ ve doku bağışına davet etti.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası sebebiyle Margi Outlet’te stant açılışı gerçekleşti.

Standı ziyaret eden Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. İshak Yıldırım, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’deki organ ve doku nakil sisteminin koordinasyonunun Sağlık Bakanlığı tarafından sağlandığını belirterek, sistemin çok güvenli ve insanların hayata tutunması için gerekli olduğuna dikkat çekti.

“ORGAN VE DOKU BAĞIŞI YAPACAK ÇOK FAZLA İNSANA İHTİYACIMIZ VAR”

Organ ve doku bağışı bekleyen hasta sayısının çok olduğunu ve bir farkındalık oluşturmak istedikleri belirten Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. İshak Yıldırım, “3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası. Bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Çünkü organ ve doku bağışı yapacak çok fazla insana ihtiyacımız var. Bu konuda farkındalık bizim için çok önemli. Biliyorsunuz Türkiye’de 2238 sayılı kanunla organ ve doku bağışı yasal olarak koruma güvencesi altına alınmış ve bu işin koordinatörü, denetleyicisi direkt Sağlık Bakanlığı. Organ ve doku nakil bilgi sistemi üzerinden, koordinasyon sistemi üzerinden tüm Türkiye’deki organ ve dokunun nakillerini Sağlık Bakanlığımız koordine ediyor. Ve bu konuda gereğini yapıyor. Oldukça güvenli bir sistem. Tüm vatandaşlarımızı organ ve doku bağışına davet ediyoruz. Bizim için çok önemli. Organ ve doku bağışı bekleyen çok fazla hastamız var. Maalesef başka bir şekilde de kendilerini tedavi etme şansımız yok” dedi.

“ÇOK GÜVENLİ VE İNSANLARIN HAYAT BULMASI İÇİN GEREKLİ BİR SİSTEM””

Organ Nakli için oluşacak şartlardan bahsederek doku ve organ işleminde Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyon merkezinden gönderilen tecrübeli bir ekibin gerçekleştirdiğini ve sistemin güvenli olduğunu dile getiren Yıldırım, “18 yaşını geçmiş, akıl baliği olan, akli melekeleri yerinde olan her vatandaşımız yapabilir. Nasıl yapabilir? İl sağlık müdürlüklerine, ilçe sağlık müdürlüklerine, devlet hastanelerine, üniversite hastaneleri, özel hastaneleri, aile sağlığı merkezlerine organ ve doku koordinasyon merkezlerimiz var buralarda. Oralara başvurarak yapabilir. İki tane şahit eşliğinde organ ve doku nakli için bağışta bulunduğuna dair bir imza vererek kartını alabilir kişiler. Ve bunu almak bu kadar kolay. Peki bunu almamız yetiyor mu? Yetmiyor. İlgili kişi şartlar öyle gerektirdi, hastanede yoğun bakıma yattı. Beyin ölümü gerçekleştirdi, gerçekleşti ki beyin ölümü gerçekleşme tanısını da uzman hekimlerimiz koyuyor. Belli şartları var. Beyin fonksiyonlarının hem kan akımı açısından hem elektriksel olarak tamamen ortadan kalkması lazım. Yani beynin tamamen fonksiyon görmemesi lazım. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra kanun gereği organ ve doku nakli için bağışta bulunduysa kişi biz yine ailesi ve yakınları tarafından hukuken vazifesi tarafından onay almak durumunda kalıyoruz. Onay alınırsa ilgili dokulardan bağışladığı doku ve organlardan örnekler alınarak işlem gerçekleştiriliyor. Ve bu işlemi de bakanlığımızın koordinasyon merkezi tarafından gönderilen, il dışından gelen çok tecrübeli bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Çok güvenli bir sistem ve insanların gerçekten hayat bulması, hayata tutunması için çok gerekli bir sistem. Ayrıca yine Müslüman bir ülkedeyiz. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da bu konuda bir fetvası var. Bir organı bağışlamak, bir insana yapabileceğimiz en büyük hayırlardan biri olduğu söyleniyor. O yüzden tüm vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya, organ ve dokularını bağışlamaya davet ediyorum. Allah herkese sağlık, sıhhat versin” ifadelerini kullandı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.