DOLAR 32,6039 0.12%
EURO 35,0377 0.43%
ALTIN 2.418,56-0,18
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2092317-3,50%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 

ABONE OL
13 Mart 2020 10:10
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 100. Yılı Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Demokrasi Uluslararası Sempozyumu Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde başladı.

Sempozyum Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı destekleriyle, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Saygın duruşu ve  İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan sempozyum TÜ Balkan Senfoni Orkestrası’nın konseriyle devam etti. Sempozyuma, eğitimciler çeşitli bürokratlar, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Burada ilk olarak bir konuşma yapan, “Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, milli mücadele dönemi hakkında bilgi verdi.

Milli mücadelenin Mustafa Kemal Paşa önderliğinde 19 Mayıs 1919’da başladığını hatırlatan Çetin, “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ ideali olarak formüle edilen bu girişimi, en yakın dostları dahi, zamanın okumuş zümresi, yönetici kitlesi, yazar-çizer takımı bile gerçekleşmesi güç çılgın bir fantezi, düşsel bir ütopya olarak tanımlamıştır” dedi.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu da “Biz Atatürk Araştırma Merkezi olarak TBMM açılışının 100. Yılı dolayısıyla demokrasi, milli irade, milli egemenlik konularını kapsayan bir çalışma yapmak kararını vermiş bulunmaktayız. Bu çerçevede ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e başlığıyla bir sempozyum düzenledik. Osmanlı devletinin de günümüze Türkiye’deki demokrasinin gelişimini bilançosunu ortaya koymak istedik. Bu anlamda ilana çıktık ve 250 başvuru oldu, değerlendirildi, 90 tanesinden tam metin istedik. 78 bildirinin sunulmasına karar verdik” sözlerine yer verdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise tarihi ve kültürel bakımdan Edirne’nin öneminden bahsederek, “Edirne ki tarihimizin en müstesna şehirlerinden biridir. 1361’de Osmanlı buraya geldiğinde başkent yaptı. 92 yıl başkentlik yaşamış, baharından Fatih Sultan Mehmet’i çıkarmış ve dönüp İstanbul’u fethetmiş bir şehirdir Edirne. Bir eş başkent gibi çok uzun süre görev yapmıştır. Saray ile sayısız tarihi eserleriyle medeniyetimizin belki en müstesna eseri olan Selimiye ile bir sınır taşıdır, Edirne” şeklinde konuştu.

Bugün son bulacak olacak sempozyuma TBMM Başkanı Mustaf Şentop’da katılacak.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.