DOLAR 32,5345 0.2%
EURO 34,9165 0.42%
ALTIN 2.490,860,22
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 20605860,52%
Edirne
23°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Pansuman tedbirler krizi çözmez”

“Pansuman tedbirler krizi çözmez”

ABONE OL
4 Kasım 2021 10:45
“Pansuman tedbirler krizi çözmez”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sol Parti Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, pansuman tedbirlerle iklim krizinin çözülemeyeceğini belirterek, “Göstermelik toplantılar, pansuman tedbirler iklim krizini çözmez. İklim krizi, onu yaratan emperyalist kapitalist sistemin aşılmasıyla çözülebilir” dedi.

Sol Parti Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, yaptığı açıklamada, Dünyanın her yerini saran orman yangınları, seller, kuraklıklar, susuzluk gibi iklimsel ve ekolojik sorunların, açlık, yoksulluk, yetersiz beslenme gibi sonuçlarının toplumun gündelik yaşamını artan şekilde etkilediği bir dönemde olduğumuzu söyledi.

Böylesi bir düzlemde gerçekleşen BM İklim Değişikliği Konferansının COP26, milyarlarca insanın yuvası olan gezegenin ve emekçilerin geleceğinin, emperyalist pazarlıklara konu edildiği bir arena olarak karşımıza çıkmakta olduğunu belirten Çolak, “İklim krizini çözme gerekçesiyle bir araya gelen karar vericilerin, gezegenin varoluşsal bir krize sürüklemesine seyirci kalacaklarından şüphemiz yok. 1992’de kabul edilen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin ardından gerçekleşen 25 zirvede ortaya attıkları tüm vaatlere rağmen çözüme yönelik anlamlı bir adım atamayanlardan daha fazlasını beklememiz mümkün değil” dedi.

Çolak, kapitalizmin iklim krizinin tarihsel itici gücü olduğunu ve bugün dünya ekosistemlerinin yüzde 70’e yakınının sermaye tahakküm altında olduğunu belirterek, “Bu anlamda emisyon artışlarının önde giden sorumlusu da, emisyon düşürmeye yönelik sorumluluklarını yerine getirmeyenler de kapitalist emperyalist devletlerdir. Bu devletlerin hakimiyetinde COP26, ekolojik ve iklimsel krizden çıkışın ticari taahhütlere indirgediği, iklim rejiminin yeniden kendi güdümlerinde tutulabileceği bir fırsat olarak kriz yaratan sömürü ilişkilerini yeniden çizerek derinleştirecektir” dedi.

G20 liderlerinin Roma’daki Trevi Çeşmesine para atma şovlarının krizin kaynağının kendileri olduğu gerçeğini ortadan kaldırmayacağını ve üstünü örtmeyeceğini belirterek şunları söyledi;

“Cumhurbaşkanı’nın da iklim konferansına onlarca araçla gitmeye kalkması, imzaladığı Paris Anlaşması’nı nasıl uygulamayacağını ortaya sermiştir. Göstermelik toplantılar, pansuman tedbirler krizi çözmez. Tek yol ekosistemler üzerindeki sermaye tahakkümünün sonlandırılmasıdır. Yaşanabilir bir dünya için; geleceğimizi, insanlığı, gezegeni güvende tutmak için gezegeni vahşice sömürerek eşitsizlikleri derinleştiren ve yok oluşa sürükleyenlere karşı, anti-emperyalist ve anti-kapitalist mücadele, krizden en çok zarar gören emekçilerin, kadınların, gençlerin ve dünyanın yoksul toplumlarının enternasyonalist dayanışmasına dayanan ekososyalizmi çağırmaktadır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.