DOLAR 32,5754 0.1%
EURO 35,0088 0.49%
ALTIN 2.430,170,30
BIST 9.753,970,33%
BITCOIN 2093853-3,70%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Paranın yüzde 10’u istenmiş”

“Paranın yüzde 10’u istenmiş”

ABONE OL
12 Nisan 2021 10:33
“Paranın yüzde 10’u istenmiş”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lütfü KARAKAŞ’ın özel haberi

Edirne eski Cumhuriyet Savcısı ve halen Mardin adliyesinde görev yapan Fatih Aslan’ın, ‘Görevi Kötüye Kullanmak’ suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık olarak dinlenen Avukat Coşkun Molla, Türkiye’ye otobüs almak üzere gelen Ukraynalı müvekkillerinin el konulan 853 bin Amerikan Dolarının iade edilmesiyle ilgili süreçte kendilerinden yüzde 10 istendiğini anlattı.

MÜBAŞİR BAĞIRARAK SANIK SAVCIYI DURUŞMAYA DAVET ETTİ

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz hafta Edirne eski Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’ın tek sanık olduğu yargılamaya devam edildi. Duruşma öncesi mahkeme mübaşiri tarafından adliye koridorlarında ‘Fatih Aslan’ sonra da, ‘Avukatı Selçuk Çiftçi’ diye bağırılarak duruşmanın başlayacağı bildirildi. Sanık ve mübaşirin davetlerine rağmen duruşmaya katılmadı.

TEK TANIK GELDİ

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Bülent Çelik, celse arasında bazı tanıkların ifadelerinin alındığını zapta geçirdikten sonra, durma salonunun dışında hazır olan şikayeti ile soruşturmayı başlatan tanık Avukat Coşkun Molla huzura alınarak yemin ettirildi.

Tanık Coşkun Molla mahkeme heyeti huzurundaki yeminli ifadesinde, Ukrayna uyruklu müvekkillerinin Türkiye’ye otobüs almak için getirdikleri 853 bin Amerikan Dolarına Kapıkule’de beyan etmelerine rağmen el konulduğunu söyleyerek kendisinden hukuki yardım istediklerini söyledi. Daha önce aynı yöndeki soruşturmalara dayanarak müvekkillerine paranın bir ay içinde iade edilebileceğini söylediğini anlatan Mola, “Müvekkillerim Romanya’dan geçişlerinde taşıdıkları dövizi beyan etmişler, Kapıkule’ye geldiklerinde de bildirmişler. Buna rağmen paralarına el konulmuş. Bu olaydan yaklaşık bir ay önce de döviz getirip beyan ederek Türkiye’den otobüs almışlar. Ben kendilerine işlemin hukuksuz olduğunu ve paranın iade edileceğini söyledim” dedi.

DOSYADAN BİLGİ ALAMADIK

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’a birkaç defa giderek dosya ile ilgili bilgi almak istediklerini, ancak ‘gizlilik’ gerekçesi ile bilgi verilmediğini ifade eden tanık Coşkun Molla, “Bize gizlilik kararı da verilmedi. Dövizin iade edilmesi yönündeki talebimize Savcı Aslan tarafından, önce paraları getiren otobüs şoförlerini Türkiye’ye getirin polis ifadesini alsın dedi. Ukrayna’dan getirdik ve ifadeler alındı”dedi.

YÜZDE 10 İSTENMİŞ

Tanık Coşkun Molla, bu süreç devam ederken Ukrayna’da yaşayan müvekkillerinin kendisine ulaşarak, ‘Bizi tanımadığımız ve dosyanın detaylarını bilenler aradı ve dövizin yüzde 10’unu verirseniz hemen iadesi sağlarız’ teklifinde bulunulduğunu, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğuna inandıklarını söyleyerek kabul etmediklerini söylediklerini mahkeme heyetine anlatarak, “Bu süreçte Savcı Fatih Aslan ile yeniden görüşerek tekrar paranın iadesini istedik. Bu kez bize MASAK aracılığı ile araştırma yaptıracağını söyledi. Süreç sürekli uzamaya başladı, müvekkiller paranı akıbetini soruyorlardı” dedi.

PARANIN TAMAMI GİDER TEHDİDİ

Ukrayna da turizm işi yapan ve otobüslere ihtiyacı olan müvekkillerinin Türkiye’ye geldiklerini ve ofisine yaptıkları görüşmede, kendilerinin sürekli arandığını ve ‘paraların tamamına el konulur’ şeklinde tehdit edildiğini kendisine söylediklerini mahkemede anlatan tanık Coşkun Molla, “Hukuki yoldan paraların iadesi için girişimler yaptığını, Sulh Ceza Hakimliğine itiraz ettiğini ve sonucu beklemelerini tavsiye ettim.  Kendilerine yapılan teklifin hukuki olmadığını bu tür taleplerin yasal olmadığını anlattım. Bana kedisini arayanların isimlerini vermediler” diye anlattı.

DOSYA GÖNDERİLMEDİ

Tanık Coşkun Molla, paranın iadesi konusunda yaptıkları talebin sonucunu öğrenmek için Sulh Ceza Hakimliği’ne gittiklerinde kendilerine savcılık tarafından dosyanın fiziki olarak gönderilmediğini öğrendiklerini anlattığı ifadesine şöyle devam etti:

“Daha sonra savcılığa gittiğimizde soruşturmanın tamamlandığını ve takipsizlik kararı verildiğini paranın da iade edildiğini öğrendik. Savcı bize paralarla ilgili MASAK’a araştırma yaptıracağını ve sonucunu beklediklerini söylemişti. Anladık ki, MASAK araştırması yapılmamış ve hafta sonu bir polisin hazırladığı tek sayfalık rapor ile paraların FETÖ ile ilgisi olmadığı yönünde rapor düzenlenmiş. Biz mahkemeden itirazımızı takip ederken, savcılık soruşturmayı tamamlayıp parayı iade etmiş. Paranın sahibi müvekkillerimi arayanlar isimlerini vermemelerini kendilerinin de suçlu duruma düşecekleri konusunda da uyarıda bulunmuşlar, bu nedenle bana kimler olduğunu söylemediler” dedi.

ŞİKAYET ETTİ

Tanık Coşkun Molla, 37 yıldır avukat olarak adliyelerde mesleğini yaptığını ve her türlü hukuksuz işlemin karşısında olduğunu anlatarak, yaşananları Hakim ve Savcılar Kurulu’na şikayet ettiğini, ardından da gelen müfettişe yaşadığı süreci anlattığına ifadesinde yer verdi.

SAVCIDAN UKRAYNALI TALEBİ

Tanık ifadesinin tamamlanmasından sonar mahkeme Savcısı Feridun Mirzabey, tanığa kendisinin şikayetçi olmasına rağmen, müfettiş raporlarında ve dosyaya müşteki olarak yer almadığını hatırlatarak şikayetinin devam edip etmediğini sordu. Tanık Molla, şikâyetinin devam ettiğini söyledi. Mahkemenin talebi üzerine Cumhuriyet Savcısı Feridun Mirzabey, dövizi Türkiye’ye getiren Ukraynalı şirketin sahip ve sürücülerinin maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için dinlenmesini, soruşturma yetkilileri ve Türkiye’de kimler ile irtibatının bulunduğunun tespitinin araştırılmasına talep etti.

ÜST KATTAKİ TANIKLAR GELMEDİ

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, karar için kısa bir aranın ardından, gelmeyen tanıkların dinlenmesi ve Ukraynalı para sahiplerinin görgü ve anlatımlarının alınması, Türkiye’de irtibatlarının tespiti için yargılamayı ileri bir tarihe erteledi. Bu arada aynı bina içinde bulunan bazı tanıklar duruşmaya gelmedi. Mahkemenin duruşma dışında da celse açarak tanık ifadelerini alması, hızlı bir yargılama hassasiyeti nedeniyle çok sık kullanılmayan bu uygulamaya başvurduğu değerlendiriliyor.

SANIK VE AVUKATI YOK

Halen Mardin adliyesinde görev yapan eski Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, bugüne kadar yapılan iki duruşmaya da katılmadı. Sanık Aslan’ın Avukatı Selçuk Çiftçi de duruşmalara katılmıyor.

OLAY NEYDİ?

Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Ukraynalı yolcuların beyan etmesine rağmen yanlarında getirdiği 853 bin Amerikan Dolarına el konulmuştu. El konulan döviz Avukatlarının bilgisi dışında sanıklara iade edilmişti. Bunun üzerine HSK Müfettişlerinin raporuna istinaden, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan hakkında, Görevi Kötüye Kullanmak suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. HSK Müfettişleri, soruşturma sırasında, Savcı Aslan’ın banka hesaplarını da incelemiş ve geliri orantılı olmadığı tespit etmişti.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.