DOLAR 32,5009 0.27%
EURO 34,6003 0.28%
ALTIN 2.479,11-0,15
BIST 9.559,17-1,25%
BITCOIN 2025266-5,49%
Edirne
28°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Parseller Milli Saraylar’a devredildi

Parseller Milli Saraylar’a devredildi

ABONE OL
8 Aralık 2022 10:51
Parseller Milli Saraylar’a devredildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan toplantısı, 11 gündem 6 da gündem dışı olmak üzere 17 madde ile Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantı öncesi Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabulünün 88.yıl dönümü vesilesiyle kadın belediye meclis üyelerine çiçek takdim etti.

“BELEDİYE PARSELLERİ MİLLİ SARAYLAR’A DEVREDİLDİ”

Belediye Meclisi’nde belediyeye ait parsellerin Milli Saraylar’a devrine ilişkin madde hakkında bilgi veren Başkan Recep Gürkan, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış iki sarayımız var. Bir, Birinci Murat döneminde şu an ki Selimiye Cami’nin arkasında kalan ve sadece iki parçası ayakta olan Eski Saray, ikincisi ikinci Murat’la başlayan ve Fatih Sultan Mehmet’le devam eden Saray-ıı Cedid-i Amire. Saray-ı Cedid-e Amire 93 harbinde cephane düşmanın eline geçmesin diye patlamamız sonucunda yıkılıyor. Çok uzun yıllardır burasıyla ilgili çalışmalar var. Geçtiğimiz yıl Kültür Bakanı geldiğinde bir toplantı yapmıştık, orada şunu söyledim biz bu hızla gidersek o sarayı ancak 500 yılda ortaya çıkartırız. Onun üzerine görüşmeler devam etti ve Edirne Yeni Sarayı ile ilgili doğru karar verildi ve Edirne Yeni Sarayı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devredildi. Bu Saray-ı Cedid-e için alınabilecek en doğru karar. Bunda kuşkum yok. Şu anda da Milli Saraylar İdaresi’ne devri tamamlanmak üzere. Saray dediğimizde sadece bizim Sarayiçi’nde ki gördüğümüz dar bir alan değil. Onun müştemilatlarının uzandığı alanlarda var. Bir harita yayınlandı, o haritanın olduğu yerlere kadar saray sınırları içindeki hazineye ait yerler Milli Saraylar’a devrediliyor. Ama onun dışında belediyeye ait olan 5 parselimiz var. Başka kurumlara, şahıslara ait yerler var. Kamulaştırma kararı çıkarıldı. Geçtiğimiz haftalarda da Milli Saraylar İdaresi yönetimi buradaydı. Orada da konuştuk. Bize de bedel ödeyerek bu yerleri almak istediklerini söylediler. Bende ‘eğer Edirne için devletimiz böyle bir çalışma yapıyorsa, bizde Edirne Belediyesi olarak katkımız olması gerekir. Bu 5 parça yerin parayla satılıyor olması Edirne Halkı’nı belediye meclis üyeleri ile Edirne Belediyesi’ni rahatsız eder. Biz bunları bedelsiz olarak Milli Saraylarda kullanılmak üzere hazineye Milli Emlak Genel Müdürlüğü adına devrini yaparız dedim. Gündemde 4 parsel, gündem dışı 1 parsel toplam 5 parseli Edirne sarayı ve müştemilatı olarak kullanılmak şartıyla maliye hazinesine bedelsiz devretmekten mutluyum. Edirne Sarayı’nın bir an önce ayağa kaldırılması, Edirne’nin turizm potansiyelini çok ciddi şekilde güçlendirecektir” dedi. Karar oy birliği ile kabul edildi.

“ETUS’A ARALIK AYI İÇİN BİNİŞ SAYILARINA GÖRE GELİR DESTEĞİ”

Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’nin  (ETUS) ekonomik sıkıntılar sebebiyle belediye meclis kararıyla Eylül, Ekim Kasım Ayları’nda 65 yaş  üzeri ve engelli vatandaşların biniş sayılarına göre verilen gelir desteğinin 2022 Aralık, 2023 Ocak ve Şubat aylarında devam etmesi talep edildi. Oy birliğiyle Plan ve bütçe komisyonuna havale edilen talep görüşülmesinin ardından komisyon kararıyla biniş sayılarına göre ETUS’A verilen gelir desteğinin Aralık için verilmesi oy çokluğuyla  ile kabul edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.