DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2067626-2,01%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Piyasada karaborsa oluşabilir!

Piyasada karaborsa oluşabilir!

ABONE OL
22 Ekim 2021 11:20
Piyasada karaborsa oluşabilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üst üste gelen zamlarla birlikte esnafın mağduriyetini dile getiren Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, üretilen ürünlerin ihracata gittiği bununla birlikte piyasada karaborsa oluşabileceğini söyledi. Cingöz ayrıca, birliklerine bağlı odalara esnaflardan zam talebi gelmekte olduğunu söyledi.

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, bazı ürünlere ve akaryakıta yapılan zamlara değinerek, esnafın içinde bulunduğu durumuna yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“BU ZAMLARDAN EN FAZLA HALKIMIZ ETKİLENİR”

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, bazı ürünlere ve akaryakıta yapılan zamların esnafa da yansıyacağını belirterek, “Dolayısıyla bu zamlardan halkımız daha da fazla etkilenecek. Sonuçta esnaf alacak, satacak. Zamlı alıyorsa, üzerine zammını ilave ederek satacak. Ama vatandaşın geliri sabit. Vatandaşın gelirinde herhangi bir artış yok. En fazla bu zamlardan etkilenecek olan halkımızdır. Esnafımızda bu toplumun bir bireyi olduğundan zamlar esnafı da haliyle etkileyecek. Birliğimize bağlı tüm odalardan, zam talebi gelmekte. Yeni fiyat ayarlaması istenmekte. Biz şimdilik bunu erteledik. İlerleyen günlerde bu talepleri değerlendireceğiz. Şöyle bir fiyat istikrarı sağlansın diye bekliyorum. Bugün zam vereceğiz, yarın verdiğimiz fiyat geride kalacak. Fiyatlar günlük olarak değişiyor. Haftalık, aylık, yıllık falan değil. O nedenle şimdilik beklemedeyiz. Girdi maliyetleri ne göre bizde makul bir şeyler vereceğiz” dedi.

“ESNAF 2025’TE TOPARLANIRSA BANA GÖRE İYİ TABLO”

Sorunları büyük olan esnafın şu anda çıkmazda olduğunu belirten Cingöz, “Pandemide 12-13 ay esnafımız kapalı kalmıştı. BAĞ-KUR sigorta, kira, evinin geçimini sağlamakta güçlük çekmişti. Günlük kazanan esnafımız günlük yaşamaktadır. Esnafın kenarda birikimi falan yok. 3 ay çalışmadan kendini idare edebilecek bir birikimi de yok. Çok sayıda esnafımız kredi kullandı, borçlandı. Geçmişten gelen borçları da var. Bu gidişle esnafın işi 2024-2025’e kadar toparlanırsa bana göre iyimser bir tablo. Bu arada ekmek zammını da bir sonraki yönetim kurulunda değerlendireceğiz” dedi.

“BANA GÖRE KAPANMA OLMAMALI”

Koronavirüs vakalarındaki artışa değinen Cingöz, “Vakaların artışına gelince bana göre kapanma olmamalı. Ancak bu bir hükümet politikasıdır. Kapanma döneminden şu anda vaka sayıları 3-4 kat artmış durumda. Bu konu hükümetin Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun bileceği bir durum” dedi.

“KARABORSA OLMA OLASILIĞI VAR”

Esnafın mal bulamadığını belirten Cingöz, “Esnafın mal bulamaması ile ilgili de konuya gelince şu anda Türkiye’de üretim yok. Çoğu şey ithal geliyor. Türkiye’de üretilen ürünlerin çoğu da ihracata gidiyor. Diğer ülkelerde sanayi sektörü kapandı, ama ülkemizde üretim devam etti. İç piyasaya mal vermiyorlar dışarıya gönderiyorlar. Bu gidişle karaborsa olma olasılığı da var. Örneğin üre gübresi 8 lira, 9 lira vereceğim desen yok” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.